ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ СТРАХУВАННЯ ДЕПОЗИТІВ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ СТРАХУВАННЯ ДЕПОЗИТІВ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ

09.06.2018 18:23

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Борицька Людмила Володимирівна, студентка кафедри маркетингу Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана


Банківська система є функціональною основою економіки будь-якої країни світу. Основним джерелом формування активів банківських установ є депозити населення, за рахунок яких відбувається поповнення ресурсної бази, підтримка відповідного рівня ліквідності, прирощення грошової маси та збільшення пропозиції грошей. У цьому контексті важливим параметром депозитів є їх захищеність, тобто гарантованість вкладнику повернення частково або в повному обсязі вкладеної грошової суми.

Щодо гарантування повернення коштів фізичних осіб, в Україні функціонує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, який виступає на захисті інтересів фізичних осіб. Відсоток покриття кількості вкладників у динаміці за останній рік надзвичайно високий, що свідчить про ефективність правового забезпечення повернення коштів фізичним особам. 

На противагу детальному законодавчому регулюванню гарантування вкладів фізичних осіб, проблема повернення вкладів юридичних осіб у неплатоспроможних банках – питання складне як з юридичної, так і з економічної точок зору. На жаль, аналіз статистичних даних свідчить, що на офіційному сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відсутні будь-які статистичні дані про відсоток повернення коштів юридичним особам. Більш того, у чинному законодавстві відсутні статті, які гарантують юридичній особі повернення капіталу.

З огляду на надзвичайну актуальність та недостатність аналізу проблеми гарантування вкладів юридичних осіб у неплатоспроможних банках України, наукового дослідження потребує проблема створення гарантій для юридичних осіб. 

Щодо зарубіжного досвіду створення гарантій, міжнародна практика характеризує зарубіжну  банківську  систему,  як  досить  міцний  моноліт,  довіра  до  якого  з  боку  населення  непохитна  навіть  в  економічну  кризу [1; 759]. За даними дослідження компанії AEQUO [2], у США, Німеччині, Польщі та інших країнах система гарантій поширюється на всі категорії вкладників. Така економіко-правова ситуація гарантує захист підприємців у випадку визнання банку неплатоспроможним. 

Щодо страхування депозитів юридичних осіб в Україні, з економічної точки зору такі гарантії можна класифікувати в залежності від характеру зобов’язання по частині гаранта. До першої групи гарантій можна віднести законодавче регулювання механізму реалізації гарантій або існування договору як законної форми погодження інтересів учасників цивільних правовідносин. 

У свою чергу, за умови не явного гарантування гарант не зобов’язаний за законом або договором виконати власну гарантію належним чином [3; 309]. Не явні гарантії створюють додаткове джерело невизначеності [3; 310], що істотно впливає на фінансову систему в контексті невизначеності фінансових ризиків. Не явні гарантії стають причиною ряду проблем, що включають фінансову стабільність, конкуренцію та фінансів наслідки [3; 310].

Отже, з метою мінімізації фінансових ризиків банк як гарант повернення коштів юридичним особам має запропонувати власним клієнтам явні гарантії безпеки та захищеності коштів на банківському депозиті. 

Зважаючи на вищезазначене, існують два шляхи створення явних гарантій: закріплення системи гарантування повернення коштів юридичним осіб у неплатоспроможних банках на законодавчому рівні або договірна форма створення таких гарантій. Варто здійснити порівняльний аналіз шляхів створення явних гарантій з метою вибору кращої моделі гарантування повернення коштів юридичним особам в українських банках, які було визнано неплатоспроможними. 

Таблиця 1

Порівняльна таблиця моделей створення явних гарантій повернення коштів юридичних осіб у неплатоспроможних банках в Україні 




Отже, на мою думку, найбільш оптимальним шляхом вирішення питання гарантій повернення коштів юридичним особам у неплатоспроможних банках є закріплення на законодавчому рівні грошової суми, яка буде сплачуватися юридичним особам. З урахуванням такого висновку, доцільно запропонувати, аби кожного місяця у формі обов’язкового платежу відбувалися відрахування у Фонд гарантування вкладів фізичних осібна рівні, встановленому для фізичних осіб. Проте важливо також передбачити на законодавчому рівні, що юридична особа має право відмовитися від сплати податку до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, отже, таке страхування є добровільним. Проте у цьому випадку явних гарантій для юридичної особи не існуватиме.

Список використаних джерел:

1. Тохтамиш Т. О. Міжнародний досвід оцінки якості депозитів фізичних осіб у банках / Т. О. Тохтамиш, Я. М. Мірошниченко. // «Young Scientist». – 2017. – С. 757–761.

2. Юридична фірма Aequo [Електронний ресурс] / Режим доступу до ресурсу: https://aequo.ua/.

3. Schich S. How to reduce implicit bank debt guarantees? [Електронний ресурс] / Sebastian Schich // Journal of Financial Regulation and Compliance. – 2013. – С. 308-318. – Режим доступу до ресурсу: http://dx.doi.org/10.1108/JFRC-03-2013-0006.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота