ЗАКОНОДАВЧІ НОВЕЛИ КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ ЩОДО НАСИЛЛЯ В СІМ'Ї - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАКОНОДАВЧІ НОВЕЛИ КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ ЩОДО НАСИЛЛЯ В СІМ'Ї

09.06.2018 18:58

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Котик Інна Вікторівна, студентка 6 групи 5 курсу Інституту прокуратури та кримінальної юстиції Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, м. Харків


Насильство в сім’ї є актуальною проблемою сьогодення. Кризові тенденції й соціальні негаразди, в тому числі й низький соціально-економічний рівень життя в Україні, негативно позначаються на всіх верствах населення країни, і перш за все на сім’ї. Безробіття, різке зниження достатку родини, матеріальна скрута, роздратованість, неврівноваженість, агресивність членів сім’ї в кінцевому випадку призводять до вчинення насильства. 

Тема запобігання сімейного насильства вже багато років знаходиться у центрі міжнародного обговорення. У країнах Західної Європи та Північної Америки ця проблема понад двох десятиріч міститься в полі зору громадськості й тому досліджена набагато краще, ніж в Україні. До останнього часу в нашій державі було накладено своєрідне табу на обговорення як проблем насильства над дітьми та жінками, так і проблем насильства проти особистості в цілому. Окремі випадки, що ставали надбанням громадськості, трактувалися як дії маніяків або карних злочинців, оскільки довгий час за насильство в сім’ї в Україні була передбачена відповідальність тільки в рамках адміністративного судочинства.

Однак, в грудні 2017 року Верховна Рада прийняла Закон, яким вносяться зміни до Кримінального Кодексу України (далі – ККУ) щодо запобігання насильства в сім’ї. Зміни в ККУ викликані ратифікацією Конвенції Ради Європи «Про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами». І хоча повністю зміни вступають в дію з 1 січня 2019 року, вже можна говорити про плюси та мінуси цієї законодавчої новели. 

Так, Кримінальний кодекс доповнюється новою статтею 126-1 «Домашнє насильство». Вона передбачає що домашнє насильство – це умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо теперішнього чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких до них відносинах, що не спричинило тяжких наслідків та карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. Тобто, до Кримінального кодексу введено спеціальну статтю з чітко визначеним складом злочину, що однозначно є плюсом, оскільки раніше кваліфікація насильства в сім’ї здійснювалась за іншими статтями ККУ, зокрема нанесення тілесних ушкоджень, примушування до жебракування, навіть вбивства. За даними Державної служби статистики за 2017 рік до органів Національної поліції надійшло 165 тисяч заяв щодо насильства в сім’ї, а оскільки злочин характеризується великою латентністю, то сміливо можна говорити що кількість людей, що страждають від насилля в сім’ї в декілька разів більше. У слідчій практиці велика кількість справ, де наносились тілесні ушкодження чи було інше насильство стосовно членів сім’ї, але з прогалиною в законодавстві статистика давала похибку через те, що не було законодавчого врегулювання на рівні кримінальної відповідальності. Внесені зміни в ККУ виправляють цю ситуацію.

Крім того, даний закон доповнює Кримінальний Кодекс новим розділом про обмежувальні заходи щодо осіб, які вчинили домашнє насильство. Таким особам, поряд з призначенням покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, або звільненням з підстав, передбачених ККУ від кримінальної відповідальності чи покарання, судом може застосовуватися один або декілька обмежувальних заходів. Зокрема, в інтересах потерпілого від злочину, пов’язаного з домашнім насильством, на засудженого можуть бути покладені такі обов’язки: заборона перебувати в місці спільного проживання з особою, яка постраждала від домашнього насильства; обмеження спілкування з дитиною у разі, коли домашнє насильство вчинено стосовно дитини або в її присутності; заборона наближатися на визначену відстань до місця, де особа, яка постраждала від домашнього насильства, може постійно чи тимчасово проживати, тимчасово чи систематично перебувати у зв’язку з роботою, навчанням, лікуванням чи з інших причин; заборона листування, телефонних переговорів з особою, яка постраждала від домашнього насильства, інших контактів через засоби зв’язку чи електронних комунікацій особисто або через третіх осіб; направлення для проходження програми для кривдників або пробаційної програми. Невиконання обмежувальних заходів є підставою притягнення до кримінальної відповідальності за статтею 390-1 ККУ. Тобто визначено заходи запобігання повторного вчинення даного злочину винною особою.

Також у Кримінальному кодексі з’явиться нова стаття 151-3 «Примушування до шлюбу». Умисне примушування особи до вступу в шлюб або до продовження примусово укладеного шлюбу, або до вступу у співжиття без укладання шлюбу, або до продовження такого співжиття, або спонукання з цією метою особи до переміщення на територію іншої держави, ніж та, в якій вона проживає, що завдало істотної шкоди потерпілому, каратиметься арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на такий самий строк.

Окрім цього, до статті 67 Кримінального кодексу внесено суттєві зміни. Вчинення злочину в присутності дитини, вчинення злочину щодо подружжя (охоплює не тільки зареєстрований шлюб, а й громадянський, а також розлучених осіб) визнається обставиною, що обтяжує кримінальне покарання та враховується суддею при винесенні вироку. 

Отже, оскільки насильство в сім’ї в Україні має значне поширення, то законодавчі зміни в ККУ є необхідністю. І хоча внесенні зміни на даному етапі діють частково, з 2019 року вони стануть обов’язкові, у загальних аспектах вже зараз можна підвищувати кваліфікацію прокурорів та інших суб’єктів, які залученні в процедурах запобігання та протидії домашньому насильству. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота