МІСЦЕ КРЕАТИВУ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МІСЦЕ КРЕАТИВУ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

19.06.2018 15:57

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Підлісна Олена Анатоліївна, кандидат технічних наук, доцент, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського»


Національний класифікатор України  ДК 009:2010 [1] визначає промислове підприємство як таке, що виробляє продукцію у визначених обсягах згідно із заданою технологією.

Термін «промислове підприємство» охоплює такі види економічної діяльності, як добувна промисловість та розроблення кар’єрів (секція В за КВЕД), переробна промисловість (секція С), постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (секція D), водопостачання, каналізація, поводження з відходами (секція Е), будівництво (секція F). 

Відповідно до [2], до промислових підприємств також слід віднести підприємства санітарного обслуговування, транспорт, склади і служби зв’язку, оскільки до будівель промислових та складів (код 125) належать будівлі промислового призначення, наприклад, фабрики, майстерні, бойні, пивоварні заводи, складальні підприємства тощо. 

Світовий стандарт класифікації промисловості [3] виділяє 10 секторів, 24 промислових груп, 68 галузей промисловості та 154 підгалузей. Але, зокрема, до промислового сектору цей стандарт  відносить  тільки засоби виробництва, торговельні і промислові послуги і перевезення. Іншими секторами промисловості ця класифікація вважає енергетичний, сировинний, товароспоживний, охорони здоров’я, фінансовий, інформаційних технологій, телекомунікаційних і комунальних послуг. Таким чином, світовий стандарт класифікації промисловості [3] зазначає, що кінцевою метою промисловості є споживач і не виділяє саме промислові виробництва для промислового застосування. 

Наявні у широкому доступі дані промислового виробництва  [4] зазначають наступну класифікацію перших двадцяти країн за обсягами промислового виробництва (табл.1)

Таблиця 1. – Обсяг промислового виробництва країн світу (за 2011 рік) [4]




Україна  у цій статистиці входить до категорії «Інші країни» без визначення їх рейтингу. 

В Україні Державна служба статистики з 2018 року почала оцінювати промислові підприємства за перспективністю розвитку їх ділової активності [5]. Зведена таблиця індексних показників наведена нижче (табл.2)

Таблиця 2. – Очікування промислових підприємств у І кварталі 2018 року




Однак, все більше власників промислових підприємств зазначає, що нічого не стримує їх виробництво [5]. Основними факторами стримування в Україні залишаються  нестача робочої сили, нестача сировини, матеріалів, устаткування.  Промислові підприємства полишають ринки з низьким попитом на продукцію і таким чином позбавляються нестачі фінансування. 

Дослідження показали, що основною рушійною силою креативного, інноваційного розвитку підприємств в Україні стає воля його власника та компетенція топ-менеджменту. При цьому загальна ситуація у промисловості є невпевненою, нестабільною. Діловий клімат у промисловому секторі економіки , низький рівень замовлень на виробництво, нова парадигма управління запасами виштовхує промисловість України з економіки третього-четвертого укладів і переорієнтовує на сучасне бачення. А це, у свою чергу, вимагає введення нової класифікації промисловості України. Застосування підходів реєстрації КВЕД  вимагає від власників підприємств аналізу і ще на старті діяльності визначення декількох сфер у різних групах  економічної діяльності з можливістю легкого переходу від виробництва до збуту.

Таким чином, саме у раціональному визначенні виду економічної діяльності підприємства знаходиться основа креативного ведення господарської діяльності.

Література:

1. Національний класифікатор України ДК 009:2010/ Наказ Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 29.11.2010 р. № 530

2. Державний класифікатор будівель та споруд ДК 018-2000/ Наказ Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 17.08.2000р. № 507 

3. Класифікатор галузей промисловості / Global Industry Classification Standard (англ. GICS) //розроблена компаніями MSCI та Standard & Poor's (S & P)- [Електронний ресурс ] – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Промисловість#Інші_класифікації

4. Список країн за обсягом промислового виробництва./ Промисловість. - [Електронний ресурс ] – Режим доступу: 

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C

5. Державна служба статистики України / - [Електронний ресурс] – Режим доступу:  http://www.ukrstat.gov.ua/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота