СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ ХІМІЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ ТА ЇЇ ЗНАЧЕННЯ У РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ ХІМІЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ ТА ЇЇ ЗНАЧЕННЯ У РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНІВ

24.06.2018 14:58

[Секція 8. Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка]

Автор: Машлій Галина Богданівна, кандидат економічних наук, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя; Гаврилюк Олена Григорівна, студентка, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя


Важливою складовою продуктивних сил України є хімічна промисловість.  Їй  належить визначальна роль у розвитку науково-технічного прогресу і підвищенні ефективності суспільного виробництва за рахунок застосування хімічних технологій і матеріалів в усіх галузях господарства. Хімічна промисловість має дуже складну галузеву структуру, що охоплює близько двохсот видів виробництв, які є взаємопов’язаними. 

Для України характерний різноманітний і потужний природно-ресурсний потенціал. Забезпеченість території нашої країни мінерально-сировинними ресурсами є однією з найвищих у світі. У Європі Україна посідає друге місце за запасами залізної руди і перше — за ресурсами марганцевої руди та самородної сірки. Вона також є однією з перших за запасами кам'яного вугілля, калійної і кам'яної солей. Значними є її запаси каолінів, графіту, флюсової сировини та вогнетривких глин, скляних пісків, бентонітів, цементної сировини. Незважаючи на величезні сировинні ресурси, хімічна промисловість України слабко розвинута. Це здебільшого виробництво мінеральних добрив, синтетичних волокон та хімічної сировини, яка вивозиться до розвинутих країн. Частка сировинної складової у структурі економіки становить 70%, а частка наукоємних виробництв є надзвичайно низькою.

За період незалежності Україна значно втратила свої позиції у хімічній промисловості.  Порівняно з 1990 роком, на сьогоднішній день обсяги виробництва такої хімічної продукції як мінеральні добрива, хімічні засоби захисту рослин, сірчана кислота, хімічні волокна та нитки, пластмаси та сода кальцинована зменшилися більше, ніж вдвічі. Поряд з цим спостерігалося значне збільшення частки імпортної продукції хімічної промисловості. 

Вагомою проблемою хімічної промисловості є недостатній рівень модернізації виробництва. Зношеність основних фондів на даний час складає більше 77%. Кризова ситуація в галузі загострилась у результаті втрати у 2014 році значної частини території країни та розташованих на ній великих промислових підприємств, які були основою цілих галузей. Отже, на сьогоднішній день хімічна промисловість України перебуває у стані гострої кризи, спричиненої  макроекономічними, галузевими проблемами та чинниками ситуативного характеру. 

Підприємства хімічної промисловості відчувають гостру потребу у проведенні техніко-технологічної модернізації традиційних  виробництв базової хімії для підвищення їх ресурсоефективності та відновлення рентабельності продуктових ланцюгів на їх основі. Ефективним буде створення наукоємних виробництв у сегментах спеціальної та тонкої хімії (завершальні стадії продуктових ланцюгів) із застосуванням інноваційних технологій, що забезпечать високий рівень енерго- й екологічної ефективності. Потрібно також здійснювати розвідку нових для України корисних копалин — золота, міді, хрому, свинцю, цинку, молібдену, рідкісноземельних металів, фосфоритів тощо. 

Реалізація цих заходів значно покращить становище хімічної промисловості в Україні, збільшить експортні можливості вітчизняної промисловості та сприятиме розвитку економіки нашої держави.

Література:

1. Зінь Е. А.  Регіональна економіка: Підручник. / за ред. Зінь Е.А. — К.: «ВД «Професіонал», 2007. — 528  с.

2. Головні показники і географія хімічної промисловості України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://pidruchniki.com/68566/ekologiya/golovni_pokazniki_geografiya_himichnoyi_promislovosti.

3. Офіційний сайт Міністерства промислової політики України [Електронний ресурс]. –  Режим доступу: http://industry.kmu.gov.ua.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота