ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АНАЛІЗУ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АНАЛІЗУ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

28.06.2018 16:24

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Катірнога Ірина Миронівна, студентка кафедри фінансів, Національний університет «Львівська політехніка»


Результатом господарської діяльності підприємства є економічний її підсумок у грошовій формі, який має два „полюси” прояву: позитивний і негативний, тобто прибуток і збиток [1]. Саме прибуток – є метою, заради якої працює або, принаймні, повинно працювати підприємство.

Прибуток – це абсолютний показник ефективності діяльності підприємства, позитивна форма фінансових результатів у вигляді перевищення сум доходів на сумою витрат, які були понесені для отримання цих доходів, що в майбутньому формує фінансові ресурси підприємства та держави.

Важлива роль прибутку зумовлена його функціями [2]:

- оціночною: прибуток – критерій і показник ефективності діяльності, сама наявність прибутку свідчить про ефективність діяльності підприємства;

- стимулюючою: прибуток – мета, яка визначає поведінку суб’єктів господарювання, їх кінцевий добробут;

- фондоутворюючою: 1) на макрорівні – прибуток є базою економічного розвитку держави, так як через систему оподаткування мобілізуються необхідні грошові ресурси до державного бюджету; 2) на мікрорівні – прибуток є джерелом зростання ринкової вартості підприємства;

- соціальною: на основі розподілу і перерозподілу прибутку задовольняються різноманітні потреби колективу підприємства, держави та суспільства в цілому.

З огляду на це, в отриманні прибутку зацікавлені насамперед підприємства, а також банки, підприємства-контрагенти, власники, держава, що свідчить про значимість прибутку в умовах ринкової економіки на макро- і мікрорівні.

Аналіз фінансових результатів діяльності дозволяє визначити найбільш раціональні шляхи використання ресурсів і сформувати оптимальну структуру засобів підприємства. Крім того, такий аналіз може виступати як інструмент прогнозування окремих показників діяльності підприємства. Підприємець зацікавлений у тому, щоб отримати максимум прибутку, який необхідно обґрунтувати аналітичними розрахунками.

У реальній практичній дійсності підприємства не завжди мають змогу отримати прибуток. Існує також така негативна форма фінансових результатів як збиток. Збиток – це певні втрати, шкоди, упущені вигоди підприємства у вигляді перевищення суми витрат, здійснених для отримання доходів, над сумою цих доходів. Причинами збитку можуть бути недоліки господарської діяльності, порушення прав господарюючого суб’єкта, стихійні лиха тощо. Це негативно впливає на фінансовий стан підприємства і може призвести до банкрутства [1].

Основні завдання аналізу фінансових результатів [3]:

- систематичний контроль за формуванням фінансових результатів;

- загальна оцінка динаміки, обсягів, якості та структури фінансових результатів;

- виявлення факторів і кількісна оцінка їх впливу на фінансові результати;

- встановлення доцільності та ефективності використання прибутку;

- визначення резервів зростання прибутку та рентабельності, розробка рекомендацій з їх впровадження.

Література:

1. Значення, завдання, інформаційне забезпечення аналізу фінансових результатів діяльності підприємства [Електронний ресурс]. – 2014. – Режим доступу до ресурсу: http://studopedia.org/3-163607.html.

2. Савицька Г. В. Аналіз господарської діяльності підприємства. 4-е видання, перероблене і доповнене/ Г. В. Савицька. – 2005. – 500 с.

3. Отенко І. П. Аналіз господарської діяльності: навч. посіб. / І. П. Отенко, З. Ф. Петряєва. – Харків: Вид. ХНЕУ ім. С. Кузнеця, 2014. – 418 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота