АНАЛІЗ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІЗ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

29.06.2018 09:28

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Малюк Вікторія Миколаївна, студентка, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури


Заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. [1]

Основна заробітна плата - винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців. [1]

Додаткова заробітна плата – це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій. [1]

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, виплати в рамках грантів, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

Мінімальна заробітна плата - це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну  норму праці.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

Організації і фірми виплачують заробітну плату в грошовій формі, це обумовлено наявністю товарно-грошових відносин і ринку. В цивілізованій економіці виплата зарплати не може проходити в натуральній формі.

Регулювання заробітної плати здійснюється фірмою і державою. Перш за все встановлюється міра праці. Вона відбиває кількість праці (величина затраченої мускульної і нервової енергії), інтенсивність праці і якість праці . В результаті з'являються норми виробітку, норми часу, норми обслуговування на тих чи інших роботах. Підприємства і держава проводять нормування праці. Виконана норма - це кількість праці певної якості, яку віддав робітник фірмі чи державі протягом певного часу, за яку  отримує грошову винагороду в формі заробітної плати.

Держава і підприємство встановлюють такі принципи диференціації заробітної плати працівників:

• величина заробітної плати залежить від складності праці, професійних навичок і кваліфікації робітника;

• величина заробітної плати залежить від умов роботи, від її важкості, шкідливості для здоров'я. Праця у важких і шкідливих умовах оплачується вище;

• величина заробітної плати залежить від результатів виробничої діяльності фірми в цілому. 

З 1 січня 2018 року мінімальна заробітна плата в Україні збільшена на 523 грн - до 3723 грн. Це передбачено у державному бюджеті на 2018 рік. 

Згідно таблиці 1 можемо бачити динаміку зміни мінімальної заробітної плати України з 1 січня 2010р. по 1січня 2018р. [2]




Фактично для бюджету зростання мінімальної зарплати - це зростання доходів. За рахунок збільшення мінімальної заробітної плати в будь-якому випадку йде збільшення бази оподаткування, тобто збільшуються надходження від податків, що відраховуються із зарплати. Перш за все - від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і єдиного соціального внеску (ЄСВ).

Для держави підвищення позитивне. Оскільки воно збільшує надходження до бюджету, в тому числі наповнює Пенсійний фонд і дозволяє економити на субсидіях.

Збільшення обсягів надходжень від ЄСВ, яке наповнює Пенсійний фонд та інші фонди соцстрахування, привнесе свою лепту в забезпечену старість як нинішніх, так і майбутніх пенсіонерів, слідуючи взятому курсу на пенсійну реформу. Адже для виплати і підвищення пенсій або тієї ж допомоги з безробіття треба ж звідкись черпати ресурси. Плюс - чим більше йде надходжень від ЄСВ, тим менше необхідно покривати величезний дефіцит Пенсійного фонду за рахунок бюджету.

Згідно даних євростата рівень мінімальних заробітних плат в країнах Євросоюзу наведений в таблиці . [3]




Україна продовжує залишатися країною з найнижчим рівнем мінімальної зарплати в Європі. З 1 січня рівень мінімальної заробітної плати зріс до 112 євро, але вона все одно залишається меншою не тільки від європейського рівня, але також і російського, в якій рівень мінімальної заробітної плати становить 160 евро.

Література:

1. Про оплату праці: Закон України від 24.03.1995 р., №108/95-ВР // Відом. Верхов. Ради України. - 1995. - №17. - Ст. 121.

2. Мінімальна зарплата: світові стандарти й українські реалії // Юридичний вісник України. – 2011. - №29. – С.8.

3. Матюх С.А. Мінімальна заробітна плата в системі регулювання економіки країн ЄС / С.А.Матюх // Вісн. Хмельниц. нац. ун-ту. – 2005. №4. – С.159-163.

______________________

Науковий керівник: Онищенко Вікторія Євгенівна, доцент, кандидат технічних  наук, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота