АКУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЕКВАЙРІНГУ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АКУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЕКВАЙРІНГУ В УКРАЇНІ

02.07.2018 15:12

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Сорсорян Еліна, студентка магістратури, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури; Галушко Олена Ігорівна, старший викладач кафедри фінансів і маркетингу, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури


Під еквайрингом розуміють систему, яка може приймати банківські картки для оплати товарів або послуг, обходячись без використання готівкових грошей. Тобто це послуга технологічного, інформаційного обслуговування розрахунків за операціями, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів у платіжній системі [1]. 

В європейських країнах безготівкові розрахунки давно вже відсунули "готівку" на задній план. А в таких країнах як Швеція або Данія безготівкові платежі складають більше 90%. У Нацбанку також взяли курс на cashless-економіку, тобто на безготівкову або "вільну від кеша". Це, з одного боку, свідчить про високий ступінь інтегрованості банківської системи та суспільства, а з іншого боку робить вкрай актуальним питання аналітичного упорядкування поточних показників та тенденцій розвитку платіжних систем в Україні на базі пластикових карток, з урахуванням євроінтеграційного вектору та відкритості банківської системи. 

Еквайринг у межах України здійснюється виключно юридичними особами - резидентами, що уклали договір з платіжною організацією відповідної платіжної системи. Розрізняють наступні види еквайрінгу [1]:

• Торговий – це найпоширеніший вид послуги, що передбачає встановлення POS-терміналів у місцях купівлі товарів та послуг. Порівняно з іншими видами, у торговому еквайринг найнижча комісія, яка складає 1,5-2,5%;

• Мобільний – прийом оплати здійснюється з допомогою компактного mPOS-терміналу, підключеного до планшетному комп’ютера або смартфону, на який встановлюють спеціальне програмне забезпечення. Комісія банку складає 2-3,5%;

• Інтернет-еквайринг – ця форма обслуговування не вимагає терміналу, приймаючи оплату через інтернет.  Принципово інтернет-еквайринг мало відрізняється від традиційного – хіба що замість терміналу є спеціальна форма у веб-інтерфейсі. Комісія банку складає 3-6%.

• ATM-еквайринг – надає послуги зі зняття готівки в банкоматах або спеціальних терміналах. Джерелом доходу тут є міжбанківська комісія, яка частково сплачується емітентом.

Зручна форма розрахунків, яку формують послуги еквайрінгу, надає можливість ефективно взаємодіяти з МПС – міжнародними платіжними системами (Visa, MasterCard та ін.), забезпечуючи виконання основних завдань.

За даними Державної служби статистики України, кількість підприємств-юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які надають послуги та товари, складає більше 500 000 суб'єктів. І тільки 173 000 з них приймають до оплати платіжні карти - це  лише 35% від загальної кількості. Таке становище на ринку свідчить про проблеми в прийнятті бізнесом доцільності, переваг, та необхідності виконання законодавства щодо прийому до оплати платіжних карт. [2].  До того ж, щорічний приріст термінального парку за останні 14 років перевищував рівень 140%  в «некризові» 2006-2017 та 2012-2013 рр. Для перших трьох посткризових років характерне падіння до 90% від попереднього року і подальше зростання на рівні 110-120%. Показники 2016-2017 рр., як і показники 2010-2011 рр., не говорять про достатній попит на послуги еквайрингу. Але навіть з урахуванням відсутності активних дій з боку державних установ, можна вважати, що протягом 2018-2020 рр. щорічний приріст термінального парку може скласти від 130 до 150%, а в разі активних дій Уряду, в 2020-му році кількість платіжних терміналів може перевищити  500 000 штук [2]. 

За останні роки інформаційні технології не лише значно розширили можливості бізнесу, але й зробили його більш уразливим. З одного боку, налагоджуючи електронний обмін даними та документами з клієнтами або партнерами через Інтернет, компанії роблять свій бізнес ефективним, однак з іншого, ставлять під загрозу безпеку, адже невразливих систем не буває [3]. 

Останнім часом по всьому світі почастішали випадки злому й банківських інформаційних систем [4], зокрема факти шахрайства та крадіжки даних утримувачів платіжних карток. Тому банки вимушені звертати значну увагу на інформаційну безпеку цих операцій. На сьогодні банківські установи вже мають відповідний досвід щодо дотримання безпеки таких операцій, який ґрунтується на комплексному підході організації їх захисту.

Підсумовуючи, зазначимо, що поточна ринкова ситуація, а саме: недостатність інфраструктури для платежів, небажання використовувати  сучасні форми платіжного продукту заради економії, - негативно впливають на здатність і бажання громадян здійснювати розрахунки із застосуванням платіжних карт. Це також гальмує інвестиції і не дозволяє всім ланкам суспільства в повній мірі скористатися перевагами цифрової економіки.

Зазначені диспропорції українського платіжного ринку можуть бути вирішені адекватним адміністративним регулюванням на основі нових актів законодавства, а також шляхом внесення змін і доповнень до Постанов  Національного банку України, які регулюють перекази коштів, використання платіжних карт і електронних грошей.

Література:

1. Кравець В., Савченко А. Платіжні картки в Україні: Навчальний посібник. – К.: В-во “Факт”, 1999. – 30с.

2. Інформаційний портал «Фінанси в Україні»: [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  https://finance.ua/

3. Задірака В.К., Олексюк О.С., Недашковський М.О. Методи захисту банківської інформації.  – Київ: «Вища школа», 1999. – 261 с. 

4. Голдовский И. Безопасность платежей в интернете. - СПб.: Питер, 2001. – 240 с. 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота