ПРОБЛЕМНІ АКТИВИ БАНКІВ У КОНТЕКСТІ ЗАГРОЗИ СТАЛОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМНІ АКТИВИ БАНКІВ У КОНТЕКСТІ ЗАГРОЗИ СТАЛОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ

05.07.2018 17:10

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Ушакова Оксана Анатоліївна, кандидат економічних наук, Технічний коледж Національного університету водного господарства та природокористування, м. Рівне, Україна; Харчук Вікторія Юріївна, Технічний коледж Національного університету водного господарства та природокористування, м. Рівне, Україна


Сучасний український банк – це багатопрофільний та багатофункціональний фінансовий посередник, який має розгалужену структуру, надає широкий спектр послуг та є активним учасником різних сегментів фінансового ринку. Провідна роль в успішному функціонуванні банківської установи належить саме активним її операціям, за рахунок здійснення яких формується прибуток даного посередника. Головним джерелом доходів банку є кредитно-інвестиційний портфель. Нормативно-правову базу функціонування банків в Україні становить Закон України «Про банки і банківську діяльність» [1] та відповідні нормативні акти НБУ.

До проблемних активів банків можна віднести всі види кредитів, які не повернені в строки, включаючи кредити іншим банкам; кредити на платіжні картки, овердрафт тощо; заборгованість, що виникла за операціями з акціями та іншими цінними паперами; дебіторська заборгованість. Зокрема, під проблемним кредитом слід розуміти кредит, за яким виплата основної суми боргу та відсотків прострочені на 90 або більше днів через погіршення фінансового стану позичальника, суттєве зниження якості чи втрату забезпечення за кредитом та інших причин, які створюють потенційну загрозу часткової або повної втрати активів банку, що в майбутньому може призвести до збитків, втрати капіталу та платоспроможності банку, а також створює загрозу сталості банківської системи України загалом. Управління проблемними активами банків України регламентоване Законом України «Про фінансову реструктуризацію» [2], Положеннями НБУ «Про порядок валютного регулювання та валютного контролю в особливий період» [3] та «Про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями» [4], Розпорядженням КМУ «Про утворення санаційного банку» [5].

Упродовж 2014-2018 років відбувся ріст частки резервів за активними операціями (близько 30%) та частки простроченої заборгованості у кредитному портфелі банків (близько 20%). Комерційні банки України розширюють кредитну діяльність, але не турбуються про свою ліквідність і надійність на сучасному етапі. Причиною є погіршення обслуговування позичальниками боргових зобов’язань. 

За офіційними даними НБУ близько 15% усіх активів банківської системи України є проблемними.  У першому півріччі 2018 року регулятор зобов’язав банки надати плани роботи з проблемною заборгованістю. На перший погляд проблемні активи банків не здаються надто загрозливими. Проте за новими нормативно-правовими актами НБУ, такі активи неодмінно буде визнано дефолтними.

Дослідження досвіду різних країн світу (Швеція, Франція, Велика Британія, Німеччина, Швейцарія, Південна Корея, Аргентина) свідчить про те, що хорошим інструментом вирішення проблеми «токсичних» активів у банківській системі може бути санаційний банк. Проте в Україні досвід роботи санаційного банку ПАТ «Родовід Банк» у 2011 році був негативним. На цей час неефективною також є дія Закону України «Про фінансову реструктуризацію» [2]. Тому Міністерство фінансів України ініціювало створення спеціалізованої компанії з управління поганими активами банків, яка має виконувати функції тимчасового сховища для поганих кредитів.

Варто виокремити ряд можливих напрямів удосконалення процесу управління активами банків, зокрема велику увагу приділивши кредитним активам: проведення глибокого визначення фінансового стану та кредитоспроможності позичальників; належне проведення оцінки заставного забезпечення за кредитом; приведення у відповідність валюти кредитування валюті доходів позичальника та інші. На наш погляд, максимізувати доходи банків України за активними операціями можливо двома шляхами: збільшити відсоткові доходи через розширення різноманіття кредитів фізичним особам та суб’єктам господарювання; зменшити адміністративні та інші операційні витрати за рахунок зменшення обсягів формування резервів під проблемні кредити, що негативно впливає на рентабельність активів і призводить до істотних проблем у ліквідності.

Література:

1. Про банки і банківську діяльність : Закон України № 2121-14 від 07.03.2018 // Відомості Верховної Ради України, 2001, № 5-6, ст. 30.

2. Про фінансову реструктуризацію : Закон України № 1414-VIII від 14.06.2016 // Відомості Верховної Ради України, 2016, № 32, ст. 555.

3. Про затвердження Положення про порядок валютного регулювання та валютного контролю в особливий період : Постанова Правління НБУ № 60 від 18.02.2004.

4. Про затвердження Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями : Постанова Правління НБУ № 351 від 30.06.2016.

5. Про утворення санаційного банку :  Розпорядження КМУ № 880-р від 14.09.2011.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота