ВПЛИВ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИХ НАСЛІДКІВ ДЕГРАДАЦІЇ ЗЕМЕЛЬ НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВПЛИВ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИХ НАСЛІДКІВ ДЕГРАДАЦІЇ ЗЕМЕЛЬ НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК УКРАЇНИ

13.07.2018 16:22

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Коробська Альона Олександрівна, здобувач кафедри інформаційних і дистанційних технологій, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ; Попрозман Наталія Василівна, доктор економічних наук, професор кафедри інформаційних і дистанційних технологій, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ


В Україні на сьогоднішній день загострилися проблеми збереження, раціонального використання та відтворення земельних ресурсів як основи сталого розвитку. Зокрема, це стосується таких негативних явищ як виснаження ґрунтів, їх забруднення, ущільнення засобами сільськогосподарської техніки, посилення деградаційних процесів, втрата значної частини гумусу та поживних речовин [2. С. 10].

На якісний стан земель та цілого ряду об’єктів галузей економіки здійснюють досить значний вплив і такі явища як селі, зсуви, обвали, карст, просідання ґрунту, абразія, руйнування берегів водосховищ, що поширені більш ніж як на 50% території країни, у тому числі карсту – 37,6%, зсувів – 0,3%. На 17% території поширюються процеси підтоплення.

У структурі земельного фонду України великі площі займають деградовані та малородючі ґрунти і їх площа у складі ріллі перевищує 6,5 млн. га, або 20% площі [1. С.7-8]. Зокрема, в країні, деградаційні процеси поширені на такій площі: водною ерозією охоплено 13,3 млн. га, вітровою – 6 млн. га, хімічній деградації піддалися 14 млн. га території, фізичній – 12,6 млн. га [4].

На сьогоднішній день наслідком змиву та видування верхнього родючого шару ґрунту в Україні втрачається більше 30 млн. тон гумусу кожного року, а це в свою чергу позначається на врожайності сільськогосподарських культур, і як наслідок, призводить до регулярних збитків, які кожного року сягають близько 400 млн. грн. До того ж, землі, що найбільш деградовані потребують більшого ступеня обробки та більших капіталовкладень [1. C.90].

Також необхідно враховувати властивості багатьох окремих сільськогосподарських культур, оскільки, в багатьох випадках, при вирощуванні культур, які здатні забезпечувати великі прибутки від їх врожайності, не враховуються екологічні збитки від вирощування такої продукції. Такі культури деяку частину поживних речовин використовують з ґрунтових запасів, а решту необхідно вносити з органічними та мінеральними добривами, особливо, якщо необхідно отримати високу врожайність. Але, в деяких випадках, ті дози препарату, які потрібні для відновлення ґрунту та їх вартість – стають економічно невигідними, а культури, що споживають багато мікроелементів, що не поповнюються з добривами – збіднюють ґрунти [3].

Одними з головних причин досить стрімкого розвитку деградаційних процесів на землях України є: відсутня ефективна система спостереження за розвитком процесів деградації; відсутність повноцінного фінансування державного рівня заходів по охороні земельних ресурсів та їх малоефективність і недостатнє стимулювання; незацікавленість самих власників земельних ділянок у проведенні землеохоронних заходів своїх володінь.

Той стан економіки країни, що існує на сьогоднішній день не дає можливості вирішити питання охорони земельних ресурсів на державному рівні, по причині відсутності коштів, проте нагальним є вирішення питання розробки та впровадження системи заохочення власників та користувачів земельних ділянок до заходів щодо охорони земельних ресурсів, беручи до уваги зарубіжний досвід для вирішення проблеми поширення та наслідків деградації земель [5].

Систему відновлення земель, які зазнали деградаційного впливу та малопродуктивних земель необхідно розглядати як комплекс заходів таких як: підтримання ґрунтів у належному стані; запобігання забрудненню ґрунтів шкідливими речовинами; тримання у належному стані та збереження  особливо цінних площ та об’єктів; чітке розподілення заходів, які спрямовані на контролювання охорони та землекористування; обов’язкове притягнення до відповідальності об’єктів, що порушують законодавство у сфері охорони земельних ресурсів. Тобто, така організаційна система є порівняно не затратною, але досить ефективною та створює можливість для підвищення потенційної здатності земель, а це в свою чергу сприятиме аграрному та економічному розвитку країни [7].

Література:

1. Охорона ґрунтів і відтворення їх родючості: навч. посібник / В. О. Забалуєв [та ін.] ; 2- ге вид., змінене і доповнене. - Харків : ФОП Бровін О.В., 2017. - 348 с.

2. Мартин А.Г. Еколого-економічні проблеми деградації сільськогосподарських земель в Україні: монографія / А.Г. Мартин, О.М. Чумаченко. – К.: Вид-во ЦП «Компринт», 2014. – 284 с.

3. Скрипник А.В., Міхно І.С. Еколого-економічна оцінка стану ґрунтів як основа розвитку аграрного виробництва. 

Режим. доступу: http://web.znu.edu.ua/herald/issues/2012/eco-4-2012/106-113.pdf

4. Балюк С.А., Медведєв В.В., Воротинцева Л.І., Шимель В.В., Сучасні проблеми деградації ґрунтів і заходи щодо досягнення нейтрального її рівня. Режим доступу: http://agrovisnyk.com/pdf/ua_2017_08_01.pdf .

5. Бутенко Є.В. Прояви деградаційних процесів на землях України: причини і наслідки / Є.В. Бутенко, Р.А. Харитоненко // Землеустрій, кадастр і моніторинг земель. – 2014. - № 1-2. – С. 85-91. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zemleustriy_2014_1-2_11.

6. Попрозман Н.В. Методологічні засади формування стратегії розвитку агропромислового виробництва на основі системного аналізу/ Н.В. Попрозман  //Економіка АПК. – 2015. - Випуск № 4 (246). – С. 35 – 41.

7. Нагірняк Т.Б. Еколого-економічні аспекти раціонального використання і охорони земельних ресурсів в Україні / Т.Б. Нагірняк, Р.С. Грабовський, М.Р. Грицина// Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. – 2017. - т 19, № 79. – С. 111-116.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота