ЕКСПРЕС-АНАЛІЗ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕКСПРЕС-АНАЛІЗ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА

17.07.2018 13:05

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Чмир Тетяна Сергіївна, аспірантка кафедри економіки, Класичний приватний університет


За сучасних умов розвитку та трансформації економіки функціонування будь-якого суб’єкта підприємництва відбувається під впливом багатьох зовнішніх чинників, що, в свою чергу, позначається на його фінансовому стані. В такій ситуації актуальності набуває проблема захисту інтересів суб’єкта господарювання від зовнішніх та внутрішніх загроз, тобто забезпечення його фінансової безпеки.

За своєю суттю, фінансова безпека підприємства є складною системою, одним із головним елементів якої є фінансова діагностика.

Фінансова діагностика направлена на аналіз фінансового механізму підприємства, процесів формування й використання фінансових ресурсів для його операційної та інвестиційної діяльності. Основною метою цієї підсистеми є визначення на ранніх стадіях кризової ситуації, оцінка рівня загрози для підприємства та виявлення причинних чинників.

До складу фінансової діагностики входять наступні елементи: експрес-діагностика, комплексний аналіз та фундаментальна діагностика [4].

Експрес-діагностика належить до групи методів аналізу фінансових коефіцієнтів і є, за своє суттю, оцінкою кризових параметрів фінансового розвитку підприємства, що здійснюється на основі його фінансової звітності [3, c.196].

До переваг даного методу відноситься оперативність, швидкість, простота (не потребує зайвих затрат часу та складних розрахунків), дешевизна, можливість виявлення ознак кризового стану суб’єкта господарювання на ранніх стадіях. Недоліком експрес-діагностики є поверхневість.

Експрес-аналіз проводиться у декілька етапів:

- підготовчий – на даному етапі визначається доцільність здійснення діагностики фінансової звітності;

- попередній огляд – здійснюється ознайомлення з пояснювальною запискою до балансу з метою оцінки умов роботи у звітному періоді, визначення основних тенденцій показників діяльності та якісних змін в майновому та фінансовому стані;

- економічне читання і аналіз звітності – узагальнюється оцінка результатів діяльності підприємства [2, c.182].

Під час здійснення експрес-діагностики можуть використовуватись різні підходи до аналізу фінансового стану та фінансової стійкості підприємства, що включають: оцінку фінансового стану за даними бухгалтерського балансу, діагностику динаміки й структури статей балансу та дослідження звіту про фінансові результати, у якому міститься інформація щодо економічних результатів, доходів і витрат підприємства в залежності від виду господарської діяльності (операційна, фінансова та інвестиційна) [5, c.192].

В загальному випадку, експрес-аналіз полягає у відображенні невеликої кількості найбільш важливих показників (фінансова стійкість, рентабельність, ділова активність, показники майнового стану, управління персоналом, ліквідності, обсягів реалізації тощо) і відстеження їх динаміки.

Отже, методика проведення експрес-діагностики фінансового стану підприємства включає аналіз наступної системи показників:

- частка основних засобів у загальній сумі активів, показник зносу останніх, фондовіддача – ці показники вказують на ефективність поточної політики управління основними засобами;

- оборотність активів, запасів, дебіторської заборгованості – характеризують ефективність управління запасами, розрахунками з дебіторами тощо;

- рентабельність активів, період окупності власного капіталу – вказують на здатність підприємства генерувати прибуток;

- показник забезпечення власними оборотними коштами запасів, коефіцієнт автономії, коефіцієнт фінансової стійкості – вказують на платоспроможність та фінансову стійкість підприємств;

- коефіцієнт покриття, коефіцієнт абсолютної ліквідності, співвідношення усієї поточної дебіторської і кредиторської заборгованості – характеризують здатність підприємства розраховуватися за короткостроковими зобов’язаннями [1].

Отже, експрес-аналіз як метод оцінки рівня фінансової безпеки підприємства є досить поверхневим та не дає повної картини фінансового стану суб’єкта господарювання. Але даний вид аналізу може використовуватись як метод попереднього етапу фінансового аналізу, адже дозволяє з’ясувати основні тенденції фінансово-господарської діяльності та визначити пріоритетні напрями її подальшої поглибленої оцінки.

Література:

1. Експрес-аналіз фінансово-економічного стану. URL: https://www.finalon.com/metodyka-rozrakhunku/90-ekspress-analiz.

2. Рожелюк В.М. Жук Н.Т. Експрес-діагностика фінансового стану в системі управління безпекою підприємства. Облік, оподаткування і контроль: теорія та методологія: матеріали міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (м. Тернопіль, 20 листопада 2017 р.). Том 1. Тернопіль: ТНЕУ, 2017. С.181-184.

3. Тищенко В.В., Тищенко О.І. Оцінка фінансового стану підприємств в контексті економічної безпеки. Вісник ОНУ імені І.І. Мечникова. 2016. Т.21. Вип. 6 (48). С. 196-201.

4. Чеберяко О.В., Кривовяз М.А. Структурні елементи системи забезпечення фінансової безпеки підприємства. Ефективна економіка. № 10, 2015. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4377.

5. Шифріна Н.І. Експрес-аналіз фінансового стану підприємства. Вісник економіки транспорту і промисловості. № 35. 2011. С.191-194.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота