ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОЇ СФЕРИ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОЇ СФЕРИ УКРАЇНИ

19.09.2018 20:58

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Шаманська Олена Ігорівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки, Вінницький національний аграрний університет


Аграрна сфера України є визначальною в економіці країни, тому її ефективне функціонування повинно здійснюватися на досягненнях науки, техніки і новітніх технологій. Така орієнтація можлива лише за умов впровадження і поширення інноваційної діяльності у сфері агропромислового виробництва. Враховуючи, що інноваційний процес проходить низку стадій від розроблення інноваційного продукту до його апробації та впровадження у широке виробництво, нині інноваційна діяльність в Україні розбалансована за стадіями інноваційного процесу, учасники якого мало поінформовані та зацікавлені один в одному, особливо це стосується виробництва аграрної продукції та її споживання [2, с. 201]. 

У національній доповіді 2017 «Цілі сталого розвитку: Україна» зазначається, що майже 90% потреб у продовольстві населення країни (у межах своєї купівельної спроможності) задовольняє за рахунок продукції вітчизняного виробництва. Українська аграрна продукція відома майже у 200 країнах світу. Вона займає провідні позиції на глобальних ринках за обсягами експорту, а саме: олія соняшникова − 1-ше місце, кукурудза, насіння олійних культур − 3-тє місце, ячмінь – 4-те місце тощо. Водночас подальше входження до світового економічного простору, посилення процесів глобалізації та лібералізації торгівлі потребує адаптації до умов, що постійно змінюються, а відповідно − подальшого вдосконалення аграрної політики [1].

Для вдосконалення аграрної політики необхідним є врахування інноваційної компоненти, що безумовно дасть можливість посилити внутрішні індикатори господарської діяльності аграрних підприємств на основі формування технологічних, агротехнічних та організаційно-економічними можливостей у інноваційному напрямку. Тобто активізація інноваційної діяльності вітчизняних аграрних підприємств є однією із важливих передумов стабільності та сталого соціально-економічного розвитку країни. А отже, ефективне функціонування аграрних підприємств можливе лише за умов системного і цілеспрямованого новаторства, націленого на пошук нових різноманітних можливостей, які надає середовище господарювання. Таке новаторство є по суті змістом інноваційної діяльності, його результати вдосконалюють внутрішні виробничо-господарські процеси, визначають напрями майбутнього розвитку, які ґрунтуються на нових підходах до задоволення потреб ринку.

Значно посилити інноваційний розвиток підприємств аграрного сектору дає можливість формування ефективного інноваційного потенціалу, важливими складовими якого мають бути як використання сучасних інформаційно-комунікаційних технології, інтелектуальних ресурсів, так і ефективного інноваційного управління. Зокрема, дедалі більша увага приділяється підвищенню якості саме інтелектуальної складової як визначального напряму ефективного інноваційного розвитку аграрних підприємств [3]. 

Висновки. Для розвитку національного аграрного сектору, окрім наявного ресурсного забезпечення аграрних підприємств ключовим та необхідним кроком є формування стратегії інноваційно-орієнтованого розвитку, що дасть можливість в доступному вимірі прийняття ефективних управлінських та інтелектуально-технологічних рішень з приводу використання тієї чи іншої інноваційної системи.

Література:

1.  European Innovation Scoreboard 2017. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/24829.

2.  Саблук П. Т. Інноваційна модель розвитку аграрного сектору економіки України та роль науки в її становленні // Проблеми інноваційноінвестиційного розвитку. 2011. № 2. С. 200-208. 

3.  Федулова Л.І. Концептуальна модель інноваційної стратегії України // Економіка і прогнозування. 2012. №1.  С. 87-100.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота