ПРАВОВІ АСПЕКТИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОТЕНЦІАЛУ ГОСПОДАРСЬКО-ФІНАНСОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРАВОВІ АСПЕКТИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОТЕНЦІАЛУ ГОСПОДАРСЬКО-ФІНАНСОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

26.09.2018 18:14

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Онишко Олег Володимирович, кандидат юридичних наук, доцент, Університет державної фіскальної служби України


Відновлення підприємницької активності, що є невід’ємною рисою сьогодення й одночасно несе в собі риси минулих труднощів тривалого перехідного періоду, диктує необхідність значного переосмислення процесів реалізації господарської відповідальності для переходу їх на якісно новий етап розвитку. Водночас, така необхідність ускладнюється відсутністю  для цього багатьох передумов. Насамперед, усталених традицій щодо самостійного вибору форм і ведення  підприємницько-господарської діяльності, а відтак, і відповідальності в ході її здійснення. Важлива істотна переорієнтація багатьох учасників господарських відносин на сурове дотримання господарського правопорядку і розуміння його норм, зокрема, пов’язаних із  відповідальністю, у тому числі фінансовою, за дотриманням взятих зобов’язань. До цього слід додати й потребу адаптації вітчизняного законодавства до європейського, зважаючи на обраний Україною курс на євроінтеграцію.

Не опрацьованим залишається і застосування відповідальності як засобу правового регулювання господарської діяльності. Через наявність різних форм адміністративної та господарської відповідальності та порядок їх застосування здійснюється регулюючий вплив на господарську діяльність. Адже завдяки цьому керованому інструментарію, який зачіпає усіх учасників господарських правовідносин, формується певна система економічних приватних і публічних інтересів, цілеспрямованість і передбачуваність результатів господарської діяльності. 

В даному аспекті не можна обійти увагою й накопичення у правовому полі ряду нормативно-правових і підзаконних актів, що формують перешкоди в сфері господарювання, викривлюючи в окремих випадках сутність прийнятих законів, перекручуючи та підмінюючи їх зміст [1, с. 58].  

В загальному вигляді це може свідчити про недостатнє використання потенціалу правового інституту відповідальності, що негативно впливає на активізацію підприємницької діяльності, від результатів якої залежить стан економіки країни в цілому. Зміна такого стану невіддільна від удосконалення правового забезпечення підприємницької діяльності, в переліку яких, зокрема, називають норми, що визначають правовий статус суб’єктів підприємництва в ході реалізації ними господарської компетенції й оптимізацію державного регулювання, а також визначення змісту й ефективності адміністративно-правової і господарсько-правової відповідальності [2, с. 50].  

Поділяючи подібне бачення шляхів удосконалення правового забезпечення підприємницької діяльності, разом з тим слід зазначити потребу розбудови інститутів зазначених адміністративно-правової і господарсько-правової відповідальності як комплексних, не обмежуючись поняттями санкцій, як це, наприклад, випливає з положень ч.1 ст.  216 та ст. 217 Господарського кодексу України щодо господарсько-правової відповідальності. Це має здійснюватися виходячи із відносин, підстав, принципів, закладених у базисному правовому утворенні, феномені «правова відповідальність»,  який проте «…не посягатиме на їх самостійність» [3, с. 422].  

Література:

1. Коростей В.И. Хозяйственное право Украины: теория и практика. Общая часть: курс лекций / В.И.Коростей. – Донецк: Юго-Восток, 2010. – 285 с. 

2. Ямкова І.М. Напрями вдосконалення правового забезпечення підприємницької діяльності в Україні / І.М.Ямкова // Економіка та право. – 2013.   №2. – С. 47-51.

3. Актуальні проблеми господарського права : навч. посіб. / за ред.. В.С.Щербини. – К.: Юпінком Інтер, 2012. – 528 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота