ПРОБЛЕМИ ТА НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ТА НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ

02.10.2018 11:26

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Машлій Галина Богданівна, кандидат економічних наук, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя; Качмар Дмитро Васильович, студент, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя


Наша країна у даний час переживає нелегкий період боротьби за свою незалежність, ведучи не лише військову боротьбу на Сході України, а й економічну та політичну всередині країни та за її межами. Сильною держава може стати тільки тоді, коли керівництво нею на різних рівнях управління буде здійснюватися фахово і з позицій відданості інтересам народу, а не особистим цілям. Органи місцевого самоврядування відіграють надзвичайно важливу роль у системі публічного управління. Саме вони покликані у своїй діяльності забезпечити поєднання інтересів громадян, конкретних територій та держави в цілому. Для того, щоб ефективно виконувати поставлені перед ними завдання, органи місцевого самоврядування повинні мати достатні повноваження,  а також фінансову та  матеріально-технічну базу. 

Слід зазначити, що у своїй діяльності вони зустрічаються перед рядом непростих проблем законодавчо-нормативного, політичного, організаційного, мотиваційного характерів. Зокрема, актуальними є питання розмежування повноважень між місцевими органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також між органами місцевого самоврядування різного територіального рівня. Це призводить до проблемних моментів при реалізації процесу управління на місцевому рівні та розподілі регіональних ресурсів. 

Діяльність місцевих органів влади повинна ставити за мету формування   ефективних механізмів забезпечення конкурентоспроможності регіону, що можуть бути побудовані лише з урахуванням загальних тенденцій суспільного і територіального розвитку та на основі застосування системного підходу, що потребує високого ступеня розвитку регіональних органів влади й інших суб’єктів, що упроваджують ці механізми. Саме від цього залежить якість регіональної політики, а отже, і якість життя українців [1].

Важливим фактором підвищення якості процесу управління та надання послуг органами місцевого самоврядування є кадрове забезпечення. Принцип постійного розвитку персоналу органів муніципального управління передбачає створення спеціалізованих систем навчання та підвищення кваліфікації персоналу, що працюють за умов конкуренції, з основ прогресивних управлінських технологій і інструментів, лідерства, командної роботи, організаційної культури та кодексу ділової та службової етики; формування стратегічного мислення управлінців, розвиток службового підприємництва, прогресивних гнучких систем стимулювання персоналу, зокрема на засадах атестації і щорічного оцінювання успішності діяльності [2].

Недостатньо вирішеним з науково-методичних позицій є питання достовірної оцінки якості менеджменту, що здійснюється органами публічного управління. До числа основних характеристик, що визначають якість їх рішень, відносять: обгрунтованість, своєчасність, комплексність, узгодженість, реальність, ефективність та інші. Покращення якості управління на місцевому рівні вимагає використання комплексного вирішення актуальних завдань розвитку, розробки життєздатних проектів, що є привабливими для інвесторів і можуть забезпечити економічний,  соціальний або екологічний ефект.

Література:

1. Цебро Я. І. Концептуальні засади забезпечення конкуренто-спроможності регіонів/ Я.І. Цебро //Актуальні проблеми публічного управління в Україні: Матеріали круглого столу, м. Суми, 11 червня 2015 р. /за ред. О. Ю. Крюкова. – Суми: РВВ СОІППО, 2015. - с. 32 -34.

2. Шаров Ю. Інноваційні інструменти публічного адміністрування: європейський контекст/ Ю. Шаров. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.kbuapa.kharkov.ua/e-book/putp/2010-1/doc/1/01.pdf.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота