ПИТАННЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАНДАРТИЗАЦІЇ У СФЕРІ ОБОРОНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПИТАННЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАНДАРТИЗАЦІЇ У СФЕРІ ОБОРОНИ

13.10.2018 18:58

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Подойніцин Валерій Михайлович, старший науковий співробітник Державного науково-дослідного інституту Міністерства Внутрішніх Справ України


Ефективність адміністративно-правового забезпечення стандартизації у сфері оборони визначається результатами підвищення обороноздатності держави та величиною економічного ефекту від зазначеної діяльності, що базується на таких показниках ефективності, як оцінювання запроваджених нових технологій, послуг, процедур та процесів що коригуються відповідно до отриманих даних ефективності та результату.

Тобто, ефективного функціювання оборонного потенціалу України можливо досягнути тільки за допомогою створення сучасної адміністративно-правової бази стандартизації у сфері оборони, частиною якої є стандартизація озброєння та військової техніки. Також варто зауважити, що підвищення ефективності адміністративно-правового забезпечення стандартизації у сфері оборони є одним з інструментів в процесі досягнення цієї мети. 

Якщо взагалі дивитися на стандартизацію у сфері оборони, як на інструмент для підвищення  економічних позицій і як наслідок підвищення ефективності обороноздатності держави, маємо зазначити, що стандартизація критично важлива для сприяння проведенню раціональної організації та компетентного управління різними галузями економіки та військової сфери на основі постійного удосконалення її адміністративно-правового забезпечення. 

Міжнародні та регіональні стандарти традиційно розглядаються як інструмент підвищення економічної ефективності шляхом забезпечення відповідності загальним правилам та вимогам, просування оборонної продукції на нові ринки за допомогою зниження витрат для виходу на ці ринки [1, с. 123], тому створення ефективної сучасної системи адміністративно-правового забезпечення стандартизації в Україні, з використанням, у якості базового, законодавства ЕС, надасть додаткові можливості підвищення конкурентоспроможності для національних виробників. 

Вивчаючи шляхи підвищення ефективності адміністративно-правового забезпечення стандартизації у сфері оборони на прикладі міжнародних та регіональних оборонних організацій, Україна здійснює практичну співпрацю зі стандартизації у сфері оборони з двома підрозділами Альянсу, це Офіс зі стандартизації НАТО та Рада національних директорів з озброєнь, які за допомогою низки комітетів, робочих груп, комісій, груп експертів і секцій реалізують політику оборонної стандартизації  НАТО [2].

Впровадження ефективної системи НАТО з адміністративно-правового забезпечення стандартизації у сфері оборони надасть можливість охопити всі напрями діяльності у сфері оборони: від процедур військового управління до логістики, управління життєвим циклом озброєння та військової техніки (визначення технічних вимог, розробка, виробництво, технічне обслуговування, ремонт і модернізація, утилізація). Це – основа для подальшого розвитку спроможностей та досягнення взаємосумісності. Впровадження стандартів НАТО в Україні повинне відбуватися відповідно до керівних документів оборонного відомства та Дорожньої карти співробітництва з Офісом НАТО зі стандартизації [10]. 

Варто зазначити, що викладені вище тези стосуються насамперед шляхів покращення адміністративно-правового забезпечення організаційної структури управління системою стандартизації у сфері оборони, тобто упорядкування всіх складових структур що знаходяться у взаємозв’язку і співпідпорядкованості і виконують певні управлінські функції. В той самий час чи не саму головну роль у системі стандартизації грає адаптація національної правової системи стандартизації у сфері оборони до правових норм і процедур, прийнятих в міжнародних та регіональних оборонних організаціях.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Уткин. В.В. «Государственное управление в сфере стандартизации: административно-правовой аспект» дис. ... канд. юрид. наук: спец. 12.00.14 «Административное право; административный процесс»/ В. В. Уткин., М., —2015. – 184 с.

2. Офіційний сайт NATO Standardization Office. [Електронний ресурс]. ‒ Режим доступу: https://www.nato.int/cps/ua/natohq/topics_124879.htm.

3. Офіційний сайт Комісії Україна-НАТО. [Електронний ресурс]. ‒ Режим доступу: http: //ukraine-nato.mfa.gov.ua/ua/ukraine-nato/security-sector-reforms.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота