РОЛЬ МОНЕТАРНИХ ІНСТРУМЕНТІВ НБУ ДЛЯ РОЗВИТКУ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ МОНЕТАРНИХ ІНСТРУМЕНТІВ НБУ ДЛЯ РОЗВИТКУ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ

30.10.2018 10:59

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Олійник Олена Миколаївна, студентка, факультету фінансів та банківської справи, Київський національний торговельно-економічний університет


Відомо, що до монетарних інструментів відносять мінімальні резервні вимоги (обов’язкова норма внесків неемісійних банків у центральному банку); офіційну облікову ставку (ставка, застосовувана центральним банком в операціях із неемісійними банками по обліку короткострокових державних облігацій, переобліку комерційних векселів і інших цінних паперів, які відповідають вимогам центрального банку); рефінансування (кредитування неемісійних банків); операції на відкритому ринку (операції центрального банку з купівлі-продажу цінних паперів).

Ринок фінансових послуг, як один з механізмів забезпечення стабільної, розвинутої та конкурентоспроможної національної економіки потребує з боку регулятора, а саме Національного банку України, пруденційного нагляду та регулювання.

Національний банк України, для забезпечення розвитку ринку фінансових послуг використовує наступні  монетарні інструменти: норма обов’язкових резервів, рефінансування, управління золотовалютними резервами, операції з цінними паперами на відкритому ринку, регулювання імпорту та експорту капіталу, основним серед яких є ключова процентна ставка монетарної політики - облікова ставка Національного банку [1]. Для досягнення та підтримки цінової стабільності регулятор застосовує режим інфляційного таргетування. Цілі та завдання монетарної політики конкретизуються в Стратегії монетарної політики на 2016-2020 рр [2].

Так, для сегменту ринку платіжних послуг, центральний банк має на меті непрямий вплив на економічні рішення суб’єктів економіки та домогосподарств. Одним з інструментів реалізації такої монетарної політики є купівля-продаж валюти на ринку. Валютний канал відображає вплив монетарної політики на зміну курсу національної валюти через сукупний попит і пропозицію. Зміна курсу національної валюти впливає на сукупні витрати та економічну поведінку суб’єктів економіки, а також домогосподарств. 

Національний банк впливає на ринок кредитних та депозитних послуг шляхом встановлення значення облікової ставки, норми обов’язкового резервування, ставки рефінансування. 

Наприклад, за допомогою облікової ставки центральний банк встановлює для банків орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових коштів на відповідний період. Вона використовується водночас як засіб реалізації монетарної політики та орієнтир ціни на гроші (зазвичай корелюється з індексом інфляції). Якщо центральний банк має на меті знизити грошову масу та стримати інфляцію, він використовує рестрикційну політику («дорогих грошей») та підвищує облікову ставку, і навпаки - якщо є потреба у збільшенні грошової маси та попиту на грошові ресурси, регулятор проводить експансіоністську політику («дешевих грошей») та зменшує облікову ставку. Відповідно, зростають або зменшуються процентні ставки по кредитно-депозитних операціях комерційних банків і відбувається ревальвація національної валюти у першому випадку, та девальвація-у другому. 

Також, процентний канал забезпечує збалансування попиту і пропозиції на фінансовому ринку, інформування суб’єктів фінансового ринку щодо прийняття рішень у сфері заощаджень, інвестицій, споживання, виробництва, що безпосередньо впливає на інфляцію та непрямо впливає на ВВП. На сьогоднішній день, облікова ставка Національного банку зросла на 5,5%, порівняно з аналогічним періодом минулого року і становить 18% [3]. 

За допомогою зміни нормативів обов’язкового резервування регулятор здійснює контроль над приростом грошової маси в обороті. Для неемісійних банків ступінь зміни обсягу резервів є одним із засобів впливу на масштаби кредитування. У результаті купівлі-продажу цінних паперів на відкритому ринку Національний банк впливає на обсяг грошових ресурсів, які банки можуть використовувати для кредитування економіки, що спричиняє обмежувальний вплив на динаміку грошової маси та рівень ділової активності в країні. Для усіх банків встановлюються єдині нормативи та порядок визначення, формування і зберігання обов’язкових резервів. Національний банк може встановлювати для різних видів зобов’язань диференційовані нормативи обов’язкового резервування. Наразі діють наступні нормативи обов’язкового резервування:

- за коштами вкладів юридичних і фізичних осіб у національній та іноземній валютах на вимогу і коштами на поточних рахунках – 6,5%;

- за строковими коштами і вкладами (депозитами) юридичних і фізичних осіб у національній та іноземній валютах – 3% [4] .

Основною метою рефінансування є регулювання ліквідності банків. Для цього Національний банк використовує такі кредити: постійно діюча лінія рефінансування для надання банкам кредитів овернайт та кредити рефінансування строком до 90 днів.

Отже, монетарні інструменти Національного банку сприяють розвитку ринку фінансових послуг шляхом регулювання та збалансування попиту та пропозиції на фінансові послуги, національну валюту, підтримання ліквідності банківської системи та конкурентоспроможності національної економіки.

Література:

1. Про Національний банк України : Закон України від 20.05.1999 р. №679-ХІV// Офіційний сайт Верховної ради України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : zakon5.rada.gov.ua/laws/show/679-14.

2. Про основні засади грошово-кредитної політики на 2016-2020 роки : Постанова Правління НБУ від 18.08.2015 року №541[Електронний ресурс]. – Режим доступу : zakon.rada.gov.ua/go/v0541500-15.

3. Облікова ставка Національного банку України // Офіційний сайт Національного банку України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=53647

4. Обов’язкові резерви // Офіційний сайт Національного банку України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=68708

________________________

Науковий керівник: Аванесова Ірина Анатоліївна, кандидат економічних наук, Київський національний торговельно-економічний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота