МЕТА УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ ТА ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ЙОГО ВПРОВАДЖЕННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МЕТА УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ ТА ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ЙОГО ВПРОВАДЖЕННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ

30.10.2018 13:13

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Рижук Юлія Олександрівна, бакалавр, Вінницький національний аграрний університет


На сучасному етапі управлінський облік на підприємстві відіграє велику роль, адже однією із найважливіших проблем ефективної діяльності підприємств є налагодження системного контролю за витратами. Саме управлінський облік дає відповіді на такі основні питання, як: яка продукція має більший попит, які рішення слід прийняти, аби отримати більший прибуток, як зменшити витрати на виробництво продукції і при цьому не втратити її якість. Даний облік призначений для надання повної і достовірної інформації, яка необхідна для прийняття правильних рішень.

Дослідження питань теорії і практики організації системи управлінського обліку в Україні проводять такі науковці, як І. Бєлоусова , Л. Гнилицька, Л. В. Нападовська, М. С. Пушкар, Н. Г. Чумаченко та інші. Але дане питання є ще досі до кінця не вирішеним, оскільки є проблема із його практичним використанням.

Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» визначено, що «Управлінський (внутрішньогосподарський) облік  – це система обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством» [3].

Управлінський облік забезпечує підготовку і аналіз бухгалтерської інформації, аби допомогти керівництву в управлінні, плануванні й контролі діяльності підприємства, оскільки надає інформацію про формування собівартості, забезпечує даними про відхилення фактичних показників від прогнозних значень в оперативному порядку.

Завдяки управлінському обліку бухгалтер за потребою, крім власне обліку та калькулювання собівартості продукції, займається нормативним плануванням, економічним аналізом та підготовкою управлінських рішень [1, с. 34].

Роль управління у виробничому процесі, бухгалтерського обліку в системі управління, а також забезпечення системи управління обліковою інформацією дуже велика. Таким чином, виникає розрив між інформаційним процесом та управлінням, для подолання якого створено напрям у розвитку облікової науки – управлінський облік, або як його зараз пропонують називати система управління витратами [2] чи управління ресурсами [4, с. 38], метою якого є визначення обсягу облікової інформації та використання її як засіб управління господарською діяльністю підприємства [5, с. 3].

Отже, слід зазначити, що на сучасному етапі використання управлінського обліку на підприємствах є досить важливим. Він несе важливу роль і на меті має інформаційно забезпечити внутрішніх користувачів для прийняття управлінських рішень. Для вдосконалення його застосування слід вжити заходів і дати зрозуміти керівникам підприємств про доцільність і необхідність його застосування. 

Література:

1.Бєлоусова І. Роль управлінського обліку / І. Бєлоусова // Бухгалтерський облік і аудит. – 2005. – № 4. – С. 34.

2.Голов С.Ф. Бухгалтерський облік в Україні: аналіз стану та перспективи розвитку: монографія / С.Ф. Голов. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 522 с.

3.Електронний ресурс] : закон України від 16.07.1999 р. №996–XI (зі змінами і доповненнями) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ligazakon.ua (дата звернення 17.10.2018 р.).

4.Моссаковський В. Про управлінський облік / В. Моссаковський // Бухгалтерський облік і аудит. – 2006. – № 10. – С. 37-44.

5.Пушкарь М.С. Бухгалтерский учет в системе управления / М.С. Пушкарь. – М.: Финансы и статистика,1991. – 175 с.

_______________________

Науковий керівник: Лепетан Інна Михайлівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри бухгалтерського обліку, Вінницький національний аграрний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота