ПРОБЛЕМИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В СФЕРІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В СФЕРІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ

30.10.2018 13:42

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Усик Катерина Вікторівна, студентка Національного університету «Львівська політехніка»


На сучасному етапі суспільного розвитку основними завданнями державного управління у сфері інтелектуальної власності є реалізація результатів інтелектуальної діяльності у масовому виробництві, а також в різних сферах діяльності; гармонізація системи відносин між провідними суб'єктами сфери інтелектуальної власності (державою, бізнесом) в інтересах розвитку національної інноваційної економіки. Державна політика в галузі інтелектуальної власності полягає у вдосконаленні наявних можливостей, створенні механізмів їх реалізації в систему конкретних заходів по підвищенню конкурентоспроможності вітчизняного виробництва, повноцінного імпортозаміщення, а також пріоритетних напрямів розвитку вітчизняної економіки [2]. 

Інтелектуальна власність має потребу в управлінні, яке переслідує наступні цілі: отримати максимальний соціально-економічний ефект з результатів інтелектуальної діяльності, забезпечити збереження комерційних таємниць організації, розширити ринок збуту продукції (послуг), припинити порушення виключних прав, збільшити вартість статутного капіталу та ін. 

Захист інтелектуальної власності - це сукупність заходів, спрямованих на встановлення і визнання прав інтелектуальної власності у разі їх порушення, оспорювання чи невизнання[4].

Державне регулювання у сфері інтелектуальної власності необхідно для розвитку, використання винахідницьких досягнень, для залучення інвестицій, розвитку та збереження національного потенціалу в сфері інтелектуальної власності. Крім того, ефективне державне регулювання у сфері інтелектуальної власності сприяє стабілізації економічного становища, із-за чого зарубіжні та вітчизняні інвестори отримують впевненість у надійному захисті своїх прав [4].

Створення саме такої системи має велике значення для України - країни, у якої є значний науково-технічний і інтелектуальний потенціал. Отже, розвиваючись, Україна приймає цілий ряд заходів, спрямованих на посилення охорони інтелектуальної діяльності та інтелектуальної власності.

Слід зазначити, що основні принципи загальнодержавного регулювання інтелектуальної власності визначаються Конституцією України, Кодексами України, а також спеціальними законами України.

На даному етапі в Україні виділяють три варіанти державного регулювання інтелектуальної власності, серед них:

- регулювання взаємовідносин з фізичними особами, які створюють і використовують об'єкти права інтелектуальної власності;

- регулювання відносин з організаціями, які розробляють або використовують об'єкти права інтелектуальної власності;

- регулювання результатів творчої діяльності [1].

В Україні існує дві форми захисту прав інтелектуальної власності: юрисдикційна форма і неюрисдикційна форма. При неюрисдикційній формі захист права інтелектуальної власності здійснюється без звернення за допомогою до державних компетентних органів, тобто своїми силами.

Наприклад, це може бути відмова в здійсненні певних дій, передбачених укладеним договором про передачу майнових прав інтелектуальної власності, відмова від виконання недійсного договору. Обрані засоби самозахисту не повинні бути забороненими законодавством та не повинні суперечити моральним засадам суспільства.

В свою чергу юридичні форми захисту застосовують такі порядки захисту: загальний (судовий) та спеціальний (адміністративний).

У судах здійснюється загальний порядок захисту, а спеціальний порядок захисту прав - у органах державного управління, в Антимонопольному комітеті України, в органах державної митної служби України [5].

Узагальнюючи, можна констатувати, що сьогодні в Україні вже сформована законодавча й організаційна системи державних органів, які прямо або опосередковано забезпечують захист прав у сфері інтелектуальної власності.

Однак в Україні існують певні проблеми, які потребують вирішення, які сприяють зниженню ефективності державного регулювання інтелектуальної власності. Актуальними проблемами серед них є такі:

- необхідність розгляду системи інтелектуальної власності як окремої сфери діяльності, що потребує впорядкування організаційних і економічних відносин;

- недостатньо налагоджені механізми судового та позасудового захисту прав інтелектуальної власності;

- потреба в реалізації низки заходів з комерціалізації та розвитку ринкової інфраструктури та пожвавленню ринку інтелектуальної власності;

- недосконала нормативно-правова база інтелектуальної власності;

- недостатня кількість фахівців з питань інтелектуальної власності та недостатнє поширення знань, рівня культури і освіти в зазначеній сфері;

- необхідність здійснення міжнародної політики з метою підвищення міжнародного іміджу нашої держави та її впливу на міжнародні процеси у сфері інтелектуальної власності [6].

Враховуючи вищевказане, актуальним є вирішення певних проблем у сфері державного регулювання інтелектуальної власності. Удосконалення законодавства у сфері інтелектуальної власності, усунення певних прогалин у праві сприятиме попередженню правопорушень в цілому, зміцнить економічну сферу впливу при міжнародному співробітництві і дозволить державі впевнено розвиватися у сфері інноваційної діяльності.

Література:

1. Батаева И. С., Шнидман Н. А. Актуальные проблемы управления интеллектуальной собственностью в России // Молодой ученый. — 2015. — №14. — С. 222-226.

2. Греков І. П. Захист інтелектуальної власності як основа конкурентоздатності національної економіки / І. П. Греков // Управління правами інтелектуальної власності : матеріали науково-практичної конференції, 21 квітня 2011 р. / відп. за вип. А. М. Куліш. – Суми : СумДУ, 2011. – С. 31–33.

3. Конституція України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.president.gov.ua/content-/constitution.html. 

4. Орлюк О. Інтелектуальна власність в Україні: досвід, законодавство, проблеми, перспективи / О. Орлюк // Право України. – 2011. – № 3.

5. Про власність: Закон України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua /laws/show/697-12. 5. The global competitiveness report 2010 – 2012 / World economic forum [Electronic resource]. – Access mode: http://www.weforum.org. 

6. Проблеми захисту інтелектуальної власності в Україні [Електронний ресурс] / Соціологічна група "Рейтинг". – Режим доступу: http://ratinggroup.com.ua/products /politic/data/entry/13997. 

________________________

Науковий керівник: Дума Олег Ігорович, старший викладач, Національний університет «Львівська політехніка»

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота