УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ ЯК ЗАСІБ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЧНИХ ЗАВДАНЬ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ У СТРАХОВІЙ КОМПАНІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ ЯК ЗАСІБ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЧНИХ ЗАВДАНЬ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ У СТРАХОВІЙ КОМПАНІЇ

30.10.2018 13:57

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Марценюк-Розарьонова Олена Василівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Вінницький національний аграрний університет; Музиченко Катерина Вікторівна, магістр, кафедра фінансів, банківської справи та страхування, Вінницький національний аграрний університет


Особливий характер кругообігу коштів страхових компаній дозволяє їм нагромаджувати значні фінансові ресурси і здійснювати активну інвестиційну діяльність. Особливої уваги заслуговує управління активами страховиків, оскільки джерелом їх фінансування переважно виступають залучені кошти (кошти страхових резервів). Значну частку активів страхові компанії розміщують на поточних рахунках в комерційних банках, що є досить негативною тенденцією, оскільки це свідчить про відсутність розробленої інвестиційної стратегії у страховиків.




Управління активами є одним з основних напрямків розвитку страхового ринку і фінансового менеджменту страховика та представляє собою систему формування і реалізації управлінських рішень в операційній, інвестиційній і фінансовій діяльності страховика, що спрямована на забезпечення його довгострокової платоспроможності і прибутковості. Прийняття рішень в цій сфері безпосередньо впливає на стан ліквідності і прибутковості компанії, забезпечення її платоспроможності в короткостроковому і довгостроковому періодах 

Складність процесу управління активами страховиків пов’язана з ризиковим характером їх діяльності, непередбачуваністю виникнення страхових випадків і розмірів пов’язаних з ними грошових виплат. Управління активами повинне забезпечити страховикам фінансову надійність, можливість здійснювати розрахунки за страховими та іншими зобов’язаннями і отримувати інвестиційний дохід. Водночас має бути досягнуто збереження (або навіть збільшення) вартості активів.

Важливим в управлінні грошовими коштами є питання, яким чином розподілити необхідну суму грошових коштів і їх еквівалентів компанії між власне грошовими коштами і поточними фінансовими інвестиціями.Управління активами страхової компанії значно залежить від сфери діяльності, до якої належить страхова компанія – страхування життя чи  ризикове страхування.




Отже, до компаній з ризиковим страховим портфелем повинні пред'являтися більш тверді вимоги в плані ліквідності. Слід зазначити, що для страхових компаній збільшення загальної ліквідності активів може досягатися шляхом збільшення частки права вимог до перестраховиків в активах. Наявність договорів з надійними перестраховими компаніями може зменшити потребу у грошових коштах при виникненні понаднормативних збитків.

Для досягнення кінцевої мети управління активами страхової компанії – підтримки оптимального співвідношення між ліквідністю і прибутковістю активів страховика, пропонується розподіл управлінських завдань на стратегічні і тактичні. 

До стратегічних задач належать: нарощення активів; підтримка оптимальної структури активів і джерел їх фінансування; забезпечення фінансової надійності. До тактичних завдань належать: забезпечення ліквідності страховика; оцінку вартості активів; поточний контроль за використанням активів; управління грошовими коштами та їх еквівалентами.

Література:

1. Базилевич В.Д. Страхування / В. Д Базилевич  та ін. // К.: Знання.-2008. - 1019 с.

2. Офіційний сайт Ліги страхових організацій України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://fоrinsurer.соm

3. Про страхування: Закон України від 04.10 2001 № 2745-III (із змінами і доповненнями)

4. Ткаченко Н.В. Забезпечення фінансової стійкості страхових компаній: теорія, методологія та практика : монографія / Н. В. Ткаченко; Нац. банк України, Ун-т банків. справи. – Черкаси: «Черкаський ЦНТЕІ», 2009. – 570 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота