ОСНОВНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ ПЕРЕСТРАХУВАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСНОВНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ ПЕРЕСТРАХУВАННЯ

30.10.2018 14:51

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Потапенко Марія Олександрівна, магістрант, Вінницький національний аграрний університет


Розвиток вітчизняного ринку страхування та перестрахування є одним із пріоритетних напрямків державної політики у сфері фінансових ринків, що зумовлено прагненням України до розширення та поглиблення співпраці із міжнародними партнерами, вступу до ЄС на правах асоційованого та, згодом - повного члена, становлення вітчизняної економіки під впливом дії процесів глобалізації, розширення бізнесу та зростання позитивного іміджу країни в світі, зростання її інвестиційної привабливості. 

На думку О.В. Воронченко, основні напрями стимулювання розвитку ринку перестрахування умовно поділяють на макроекономічні та мікроекономічні. Перший напрям, відповідно, ґрунтується на формуванні державної політики таким чином, щоб вхідне перестрахування слугувало потужним інструментом стимулювання залучення коштів в економіку країни. Другий напрям полягає в розширенні спектру інноваційних перестрахових послуг страховими компаніями, які б мали високу конкурентоспроможність не лише в рамках вітчизняного ринку, а й з його межами [1].

Український ринок перестрахування потребує суттєвого збільшення для того, щоб можна було задовольнити все зростаючі потреби в послугах перестрахування українських страховиків. Український дослідник ринку перестрахових послуг А.О. Бойко виділив та проаналізував основні проблеми, можливі шляхи їх вирішення та напрямки (перспективи) подальшого розвитку ринку перестрахування [1]. Аналіз наведених А.О. Бойко даних дозволяє зробити висновок, що в сучасних умовах український ринок перестрахування знаходиться на початковому етапі розвиту. 

Особливо гостро постають проблеми ефективного регулювання і правового забезпечення діяльності учасників ринку, якості та різновидів пропонованих перестрахових послуг, низької капіталізації і місткості та проблем інфраструктурного характеру. На думку А.О. Бойко, подальший розвиток перестрахових операцій в Україні буде пов'язаний з формуванням відповідного правового поля діяльності суб’єктів перестрахових операцій. Нормативно-правові акти, які будуть регламентувати перестрахову діяльність, повинні бути не тільки розроблені спільними зусиллями державних органів і саморегулівних організацій ринку та прийняті законодавчими органами влади, але й обов’язково виконуватись всіма суб’єктами ринку. Гарантування виконання нормативновстановлених вимог до здійснення перестрахової діяльності повинно здійснюватись державними органами контролю, які не тільки контролюватимуть перестрахові операції, але і попереджуватимуть настання кризових ситуацій в даній сфері.

Створення професійних перестрахових компаній, які володітимуть значними обсягами ліквідних активів, також виступає пріоритетним напрямком розвитку вітчизняного перестрахового ринку. 

Формування ринку професійних перестраховиків надасть можливість вирішити не тільки проблеми, пов’язані з якістю і спектром пропонованих послуг та збільшенням місткістю ринку, а й підвищити гарантованість виконання взятих на себе зобов’язань та вчасності здійснення страхових виплат. Саме винятковість здійснення перестрахових операцій, яка властива професійним перестраховикам, та необхідність значних фінансових ресурсів для проведення перестрахових операцій і є інструментом вирішення багатьох існуючих проблем ринку перестрахування. 

Можливі три основні моделі розвитку перестрахового ринку (табл. 1), кожній із яких властиві певні переваги та недоліки. Сьогоднішня ситуація на українському ринку перестрахування свідчить про тяжіння до третьої моделі. У зв'язку з цим варто зазначити, що наявність у економіці України декількох професійних спеціалізованих перестрахувальних компаній є, безумовно, бажаною. Адже тільки спеціалізований потужний перестраховик здатний брати великі ризики, оцінювати реальну вартість взятих ризиків, адекватно до ситуації ефективно їх розміщувати тощо.




В умовах глобалізації та інтернаціоналізації ринків фінансових послуг важливого значення для подальшого розвитку ринку перестрахування в Україні набуває розширення його інфраструктури. Розвиток пулової системи перестрахування, інституту перестрахових брокерів та висока кваліфікація спеціалістів перестрахової діяльності надають широкі можливості здійснення цесії та ретроцесії (первинний та подальший перерозподіл) значних за обся-гами ризиків як в межах національного ринку, так і за кордоном. Крім того, розвиток інфраструктури українського ринку перестрахування дозволяє не тільки передавати ризики в перестрахування нерезидентам, але й проводити експорт страхових гарантій. Таким чином, у результаті реалізації даних заходів відбуватиметься поступова інтеграція вітчизняного перестрахового ринку в міжнародний простір. Визначення перестрахових операцій як одного з методів забезпечення фінансової стійкості страхової компанії та пріоритетності розвитку українського ринку перестрахування як обов’язкової складової ефективності перестрахової діяльності, спричиняє необхідність проведення наступних досліджень в розрізі теоретичних основ та практичного досвіду застосування всього комплексу інструментів, за допомогою яких досягається покращення фінансової стійкості страховиків[2]

Перспективним шляхом розвитку перестрахування є створення страхових пулів. Пул перестрахування передбачає, що страховики випускають поліси самостійно, утримують узгоджену частку, а решту передають у пул на основі квоти або ексцедента. Перестрахувальиий пул діє як посередник, розподіляючи передані в перестрахування ризики між своїми членами.

Література

1. Воронченко О.В. Ринок перестрахування в Україні: становлення, проблеми та перспективи розвитку/О.В. Воронченко, А.Ю. Харченко // Ефективна економіка. - 2017. - № 12- [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5937

2. Бойко А.О. Перестрахування як механізм забезпечення фінансової стійкості страхової компанії : дисертація. канд. економ. наук, спец.: 08.00.08 - гроші, фінанси і кредит / А.О. Бойко; наук. керівник О.В. Козьменко. - Суми: ДВНЗ "УАБС НБУ", 2011. - 278 с.- [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/51399

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота