ІНКЛЮЗИВНИЙ ТУРИЗМ ЯК УНІВЕРСАЛЬНА СКЛАДОВА РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНКЛЮЗИВНИЙ ТУРИЗМ ЯК УНІВЕРСАЛЬНА СКЛАДОВА РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА

30.10.2018 15:16

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Баландіна Ірина Сергіївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри туризму та готельного господарства Харківського національного університету міського господарства ім. О. М. Бекетова; Бугайова К. А., студентка 6 курсу факультету менеджменту Харківського національного університету міського господарства ім. О. М. Бекетова


Туризм - одна і найважливіших складових економіки і добробуту нації. Починаючи з 1980-х у світі активно розвивається такий соціально-вагомий вид туризму як інклюзивний. Індустрія туризму - не просто спосіб життя нинішнього індивіда, а для людей з обмеженими можливостями він є потужним способом реабілітації та соціалізації. За допомогою туристичної індустрії реалізовується підтримка фізичного тонусу і здоров'я. Додатково до цього, туристична індустрія сприяє відновленню психічних ресурсів людини. Благоприємна атмосфера, природа і позитивні емоції допомагають позитивній психоемоційній  установці [1].

Інклюзивний туризм - це форма туризму, яка включає в себе процес співпраці між різними учасниками сфери туризму. Він допомагає людям з особливими потребами в доступності (включаючи мобільну, візуальну, слухову і когнітивну складові) функціонувати незалежно, на рівних умовах з почуттям власної гідності без відчуття неповноцінності, об'єднує в співтовариство тих, хто намагається вийти за рамки своїх можливостей.

Виходячи з даних ЮНВТО, в світі налічується близько 785 млн. Людей з інвалідністю - близько 15% населення планети (за даними ВООЗ, 2011 р). Якщо враховувати членів сімей, то можна сказати, що в світі більше 2 млрд. Людей безпосередньо стикаються з проблемою інвалідності. Більше 2 млрд. Людей - це 1/3 населення планети. До 2030 року 1 з 8 чоловік на земній кулі буде старше 65 років. Людина старше 65 років може мати інвалідність з ймовірністю в 14 разів більше, ніж 4-х річна дитина. До 2050 року число людей старше 60 років становитиме 20% світового населення [2].

Проблема розвитку туризму для всіх наразі дуже актуальна. За загальною світовою статистикою в кожному суспільстві є 8-12 відсотків осіб з особливими потребами. Так, в Україні налічується приблизно 5 мільйонів осіб з інвалідністю. [3] Більш того, досвід позитивного впровадження доступного туризму і ефективного впливу на людей з інвалідністю вже відображені в конвенціях і рекомендаціях Всесвітньої туристської організації, документах і матеріалах в Українському законодавстві та інших сферах пов'язаних з цим видом туризму.

Сучасними активістами у розвитку інклюзивного туризму в Харківькій області є Валентина Холодок, директор Харківського організаційно-методичного центру туризму, Олена Романенко, голова організації “Інший шлях”, громадський діяч та мандрівник  Дмитро Щебетюк, який пересувається на візку та їздить автостопом. Зокрема, проблеми доступності життя для людей з обмеженнии можливостями розлядають сучасні вітчизняні та зарубіжні науковці такі як: О. Макарова, С. Богданова, П. Таланчук, М. Авраменко, Н. Борецька та ін.

У вересні 2018-го року на Харківщині, в рамках просвітницько-культурного проекту Інклюзіон була розглянута доступність музеїв, галерей і екскурсійних маршрутів для людей з інвалідністю, сімей з дітьми, людей похилого віку і представників інших уразливих груп. "Інклюзія - культура рівних можливостей без дискримінації за будь-якою ознакою, а фестиваль - перевірка інфраструктури на доступність", - прокоментували організатори заходу. За їх словами, завдання більше 10 подій фестивалю - це не тільки говорити про проблему, а й створювати прецеденти. «На події ми запрошуємо туристичний бізнес і всіх бажаючих зробити місто зручнішим і безбар'єрним», - додає координатор заходу. [4]

Підводячи підсумки, ми бачимо, що  інклюзивність у туризмі може стати поштовхом до розширення можливостей для громадян з обмеженими можливостями, розвинути взаємодію здорових людей та інвалідів, покращити культуру і взаємоповагу громадян з різних груп населення, тим самим поліпшити економічну складову туризму в Україні, й, зокрема, в Харківській області.

Література:

1. Боброва С.Г., Макарова И.Н. Понятие и основные тенденции доступного туризма и музеи России как объект туристической индустрии // Молодежь – развитию доступного туризма, Сочи. 30.09. 2012. С. 13-16.

2. Борисенко-Клепач Н.М. Просветительское правозащитное учреждение «Офис по правам людей с инвалидностью»//Инклюзивный туризм: что, как и зачем?//Минск. 2016. С.5,9.

3. Посібник з активного відпочинку та туризму для неповносправних / [М. Г. Сварник,  Я. І. Грибальський та ін.]. – Львів : Товариство "Зелений Хрест", 2015. – 150 с.

4. Электронный ресурс, официальный сайт проэкта Накипело, режим доступа: https://nakipelo.ua/festival-inklyuzion-turizm-mozhe-buti-inklyuzivnim/

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота