ФІНАНСОВІ ДЖЕРЕЛА ПОТЕНЦІАЛУ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФІНАНСОВІ ДЖЕРЕЛА ПОТЕНЦІАЛУ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА

31.10.2018 19:11

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Копча Юрій Юрійович, аспірант кафедри економіки повітряного транспорту, Національний авіаційний університет


Сьогоднішній стан економіки країни супроводжується все більшим підвищенням невизначеності умов господарювання, що посилюється наслідками економічної та політичної кризи. Намагання підприємств різних галузей стабілізувати діяльність вимагає від них вчасної та гнучкої реакції на зміну чинників мінливого зовнішнього середовища. Для цього необхідно мати запас фінансових ресурсів при підтриманні потенціалу економічної безпеки підприємства на встановленому рівні відповідно до характеристик самого середовища щодо швидкості змін, які в ньому відбуваються як при виробництві товарів та послуг, так і при оновленні основних засобів та впровадженні нових технологій, здатних забезпечити необхідний рівень якості як основи цінності товару.

Одним з елементів фінансової складової потенціалу економічної безпеки підприємства є розгляд можливості до самофінансування, або поєднання його із залученням коштів із зовнішніх джерел задля реалізації стратегій бізнесу та підтримання вибраних конкурентних переваг. Саме це стає підставою прийняття рішення щодо раціональної та оптимальної структури капіталу, якщо підприємства приймає участь в роботі фондового ринку. 

В тім, слід зазначити, що формування фінансового підґрунтя (сукупності фінансових ресурсів) сприятиме укріпленню потенціалу економічної безпеки підприємства, що стане передумовою для здійснення розвитку, так і певні темпи розвитку забезпечать збереження його як суб’єкту господарювання і, в свою чергу, це зміцнить потенціал економічної безпеки. Така взаємна обумовленість дозволить розробити підхід до комплексного оцінювання потенціалу економічної безпеки підприємства як базису створення конкурентних переваг та розвитку.

Визначення достатності фінансових ресурсів для забезпечення потенціалу економічної безпеки можна визнати підставою для характеристики фінансового стану, що ґрунтується на встановленні ступеню залежності від зовнішніх джерел фінансування, рівня самофінансування. Відповідно до результатів приймається рішення (у разі необхідності) проводити фінансування певного переліку заходів з економічної безпеки, або заходів критичних для його життєдіяльності. 

Слід зазначити, що значимість вирішення проблем управління формуванням та використанням фінансових ресурсів значно зростає у зв’язку з постійними змінами в податковій системі, змінами банківських відсотків та курсів валют, інфляцією. Крім того, важливого значення набуває те, що на багатьох підприємствах не реалізуються заходи забезпечення ефективного функціонування фінансового механізму, удосконалення управління процесами відтворення, а також оптимізації ресурсної бази [1, с. 132]. Нестабільність у фінансовій сфері як зовнішнього середовища формування фінансових ресурсів для підтримки потенціалу економічної безпеки, створює небезпеки у ритмічному поповненні фінансової складової із визначених джерел, що сприятиме зростанню вартості підприємства.

Важливими елементами фінансової складової забезпечення потенціалу економічної безпеки в сучасних умовах господарювання стає гармонізація руху грошових потоків на підставі їхнього розміщення у часі таким чином, щоб відтік коштів не переважав приплив, що сприятиме максимальній спрямованості на самофінансування, оскільки кредитні ресурси коштують дорожче (відсотки по кредитах), ніж рентабельність підприємства, що не дозволить вчасно виплачувати відсоткові гроші. 

Але при оцінці вартості окремих джерел фінансування існують недоліки, які не дозволяють прийняти найкраще рішення навіть при використанні оптимізаційного інструментарію. Найбільш суттєвими з них є: як правило, до уваги приймається тільки плата безпосередньо за користування позиковими коштами без врахування додаткових витрат, не зважаючи на те, що їх розмір може бути досить значним; не враховується фактор часу, який впливає при довгостроковому фінансуванні як на вартість залучених коштів, так і на вартість платежів за користування ними і повернення боргу; критерій оптимізації не завжди є обґрунтованим; економіко-математичні моделі, як правило, не враховують дуже важливі обмеження, пов’язані з забезпеченням фінансової стійкості та платоспроможності підприємств. Ці недоліки мають вплив навіть при короткостроковому фінансуванні. При виборі варіанту фінансового забезпечення на тривалу перспективу ступінь їх значущості та вплив на економічну доцільність варіанту фінансування є ще більш суттєвим [2, с. 79]. В тім, наведені аргументи щодо доцільності залучати довгострокові кредити, більше вказують на необхідність обґрунтовано та всебічно визначати джерела фінансування потенціалу економічної безпеки, щоб не додати загроз неплатоспроможності, а створювати умови для розвитку та підвищення ефективності виробництва. 

Таким чином, в сучасних умовах господарювання вибір фінансових джерел для підтримки потенціалу економічної безпеки підприємства є основою його збереження як суб’єкта, який характеризується наявними конкурентними перевагами, можливостями до оновлення технології, забезпечення кругообігу коштів та отримання прибутку. Формування ефективної політики фінансування господарської діяльності забезпечить змішане надходження фінансових ресурсів, безперервність та стабільність зв’язків, економічну безпеку та вчасне використання складових її потенціалу.

Література:

1. Гаврилко П. П. Вдосконалення управління фінансовими ресурсами підприємства на сучасному етапі розвитку економіки України / П. П. Гаврилко // Вісник ОНУ імені І. І. Мечникова. – 2016. – № 3. – С. 131–132. 

2. Довбня С. Б. Оптимізація програми фінансування підприємства / С. Б. Довбня // Сталий розвиток економіки. – 2013. – №18. – С. 79–82.

________________________


Науковий керівник: Ареф'єва Олена Володимирівна, доктор економічних наук, професор, Національний авіаційний університет




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота