ПРИСУТНІСТЬ ІНОЗЕМНОГО КАПІТАЛУ В БАНКІВСЬКОМУ СЕКТОРІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРИСУТНІСТЬ ІНОЗЕМНОГО КАПІТАЛУ В БАНКІВСЬКОМУ СЕКТОРІ

01.11.2018 13:06

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Польова Олена Леонідівна, доктор економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Вінницький національний аграрний університет; Склярук Ольга Анатоліївна, магістрант кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Вінницький національний аграрний університет


Розвиток глобальних процесів у світовій економіці та у світовій фінансовій системі запустили процес транснаціоналізації банківського капіталу. Його відмінною рисою виступає проникнення іноземного банківського капіталу інших країн у вітчизняну банківську систему. Цей процес привів до формування транснаціональних банківських систем глобального рівня і транснаціональних банківських систем регіонального рівня.

Інтеграційні процеси розвитку економіки протікають поряд з лібералізацією законодавства щодо іноземних інвестицій та валютного регулювання й сприяють транскордонному розширенню діяльності банків, проникненню їх на вітчизняні ринки і їх становленню в ролі повноправних учасників банківських систем нашої країни. Активна експансія іноземних банків в нашій країні почалася з середини 2000-х рр., що супроводжувалося припливом іноземного капіталу в вітчизняний банківський сектор. Кількість діючих в Україні банків за участю нерезидентів має стабільну тенденцію й на 1.01. 2018 р.  банків зі 100% іноземним капіталом становило 18.

Приток іноземного капіталу – важливий чинник розвитку банківського сектору держави, оскільки: 1) залучення іноземного капіталу в банківську сферу позитивно впливає на економіку країни, прискорюючи процеси розвитку фінансових ринків, розширюючи спектр банківських послуг та їх якість; 2) позитивним у діяльності банків з іноземним капіталом для економіки країни є швидке впровадження передових, новітніх технологій банківської діяльності, нових методів ведення банківського бізнесу; 3) запровадження зарубіжного досвіду ведення банківської справи, вдосконалення системи страхування банківських ризиків знижує загальний рівень банківських ризиків; 4) здешевлення банківських послуг – кредитних ресурсів у довгостроковій перспективі та зростання строків їх надання; 5) посилення розвитку конкуренції на ринку банківських послуг, як наслідок – підвищення ефективності функціонування банківської системи, розширення спектра якісних послуг, підвищення рівня кваліфікації банківських працівників [1].

Іноземний капітал підтримує насамперед діяльність іноземного бізнесу, розширюючи так його присутність на території країни і створюючи умови для експорту з неї. Якщо приплив зарубіжного банківського капіталу належним чином регулюється та контролюється, структура банківської системи покращується, банки отримують більше стимулів для виходу на міжнародні фондові ринки, більш динамічно розвиваються місцеві фондові ринки, стає ефективнішим трансмісійний механізм грошово-кредитної політики, а відсоткова ставка знижується [3].

Залучення іноземних інвестицій в вітчизняну економіку повинне сприяти вирішенню таких проблем соціально-економічного розвитку: освоєння науково-технічного потенціалу країни; просування вітчизняних товарів та технології на зовнішній ринок; сприяння диверсифікації експортного потенціалу і розвитку імпортозамінних виробництв; сприяння розвитку виробничої та банківської інфраструктур. Поряд з позитивними факторами участі іноземного капіталу в банківській системі України необхідно виділити основні позитивні сторони участі іноземного капіталу в банківській системі держави: збільшення обсягів реальних капіталовкладень, прискорення темпів економічного розвитку і поліпшення платіжного балансу країни, поліпшення виробництва, технологій; надходження іноземної технології, організаційного та управлінського досвіду, що втілюються в новій техніці, патенти, ліцензії, ноу-хау; підвищення рівня зайнятості; розвиток імпортозамінної виробництва; розширення експорту і надходження іноземної валюти; збільшення податкових надходжень (збільшення соціальних програм); збільшення рівня життя і купівельної спроможності населення; використання високих стандартів захисту навколишнього середовища [4]. Однак, не дивлячись на виділені позитивні сторони, проведений аналіз впливу іноземного капіталу на розвиток зарубіжних банківських систем показав, що є й негативні наслідки даного впливу, а саме: збільшення частки імпортного обладнання; придушення місцевих конкурентів; збільшення залежності від іноземних держав; ігнорування іноземними інвесторами місцевих умов і особливостей; посилення соціальної напруженості та диференціації.

Регулювання доступу іноземного капіталу в банківський сектор України потребує системного підходу і має базуватися на заходах підтримки банків з іноземним капіталом, які використовують новітні технології для підвищення інституційного потенціалу вітчизняної банківської системи загалом.

Література 

1. Диба М. І. Вплив іноземного капіталу на економічні процеси в Україні. Фінанси України. 2009. № 11. С. 35−47.

2. Коваленко О. О. Проблеми та перспективи присутності іноземного капіталу в банківській системі України. Науковий вісник Національного університету ДПС України (економіка, право). № 3(62). 2013. С. 158-163 

3. Романенко Л. В. , Кошевий М. М. Переваги та недоліки присутності іноземного капіталу в банківський системі України. Ефективна економіка. № 6, 2011. Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=595



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота