ПРОБЛЕМИ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ

01.11.2018 13:10

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Польова Олена Леонідівна, доктор економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Вінницький національний аграрний університет; Щур Владислав Олегович, магістрант кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Вінницький національний аграрний університет


Банківська система не є випадковою сукупністю елементів; вона володіє специфікою, зумовленої особливим характером її елементів-економічних агентів і відносин між ними і може розглядатися як складне різноманіття елементів, що виконують різноманітні функції і підпорядкованих єдиного цілого.

Принцип дворівневої структури банківської системи реалізується шляхом чіткого законодавчого підрозділи функцій Національного Центрального  банку і комерційних банків. Принцип універсалізації російських банківських інститутів заснований на тезі, що всі діючі банки мають універсальні і функціональні можливості. Чинним законодавством не передбачено спеціалізація банків за видами операцій.

Розвиток банківської справи тісно пов'язане з розвитком кредитних відносин, в ході якого можна виділити три етапи: безпосередні відносини між кредитором і позичальником; кредитні відносини з участю посередника; регульовані кредитні відносини. Двома основними типами банківських інститутів є центральні банки і комерційні банки. На основі вивчення генезису і авторських розробок в області рольових функцій і місця банківської системи в економічному просторі нами висунута теза про саморозвиток банківських інститутів всередині системи. На думку авторів, банківська система являє собою обмежену систему, що складається із сукупності елементів з урахуванням їх достатності та взаємодії. Вона самостійно розвивається й в процесі свого структурного розвитку проходить послідовні етапи ускладнення та диференціації в певний історичний період, і що входить в систему більш високого порядку: в економічну систему країни, а також в світове банківське простір [1].

Банківська система України має відмінну особливість, пов'язану з домінантним становищем банків з державною участю, в яких рішення приймаються, виходячи з інтересів держави, а державна частка акцій становить понад 50%.

Рівень розвитку банківської системи характеризується наступними показниками: насиченість економіки банківськими кредитами (кредити / ВВП в %), насиченість економіки банківськими активами (активи / ВВП в %), насиченість економіки банківськими депозитами (депозити / ВВП в %), відношення власних коштів (капіталу).

Прибуткова діяльність банків — це гoлoвна передумoва нарoщування капіталу, пoдальшoгo рoзвитку та підтримання кoнкрентoспрoмoжнoсті на фінансoвoму ринку. Зважаючи на цей факт, прибуткoвість вітчизняних банків мoжна вважати oснoвним екoнoмічним пoказникoм ефективнoсті їх рoбoти, індикатoрoм фінансoвoї надійнoсті банківськoї системи [2].

У 2017 році операційний дохід сектору збільшився на 10% у річному вимірі – на кінець року банки отримали 95 млрд грн операційного доходу. Зниження вартості депозитів та активізація споживчого кредитування сприяли збільшенню чистого процентного доходу впродовж року. Чистий комісійний дохід зростав як через збільшення обсягу платежів, так і за рахунок зміни тарифних програм. Проте суттєве зростання адміністративних витрат окремих банків не дозволило підвищити операційну ефективність сектору в цілому. Операційний прибуток до формування резервів також зріс – на 7% до 40 млрд грн. Водночас кількість банків, які мали операційний збиток до відрахувань у резерви за рік, знизилась із 23 до 14. Більшість банків мали можливість генерувати позитивний чистий грошовий потік, проте сектор завершив 2017 рік зі збитком 26,5 млрд грн через значні обсяги відрахувань у резерви. Збиток сформували в основному чотири банки, у тому числі Приватбанк. Кількість збиткових фінансових установ порівняно з 2016 роком скоротилася майже вдвічі – з 33 до 18 установ. Статутний капітал платоспроможних на кінець 2017 року банків збільшився на 84 млрд. грн або на 20,4% завдяки, передусім, докапіталізації держбанків. Регулятивний капітал зріс на 16,4 млрд грн або на 15,3%. Рівень адекватності капіталу в цілому по системі збільшився та перевищує мінімально необхідний обсяг [3].

Ефективність функціонування банківської системи України залежить вид низки таких факторів: 

рівня розвитку фінансового ринку; 

існуючого рівня довіри економічних суб'єктів до центрального банку; 

макроекономічної ситуації як всередині країни, так і за кордоном; політичних чинників; 

рівня монополізації та тінізації економіки. 

Поряд із цим, аналіз сучасного стану банківської системи надав можливість визначити певні проблеми в функціонуванні банківської системи.

Література 

1. Другов О.О., Прийма О.В. Реструктуризація банківської системи України: сучасний стан та перспективи. Фінансовий простір. 2015. № 4 (20). С. 40-48. 

2. Максімова М. В. Банківська система України: стан та проблеми Економiка та держава. № 5/.2017. С. 56-61.

3.Oфіційний сайт НБУ [Електрoнний ресурс]. Режим дoступу: http://www.bank.gov.ua/control/uk/ index



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота