НАПРЯМИ РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

НАПРЯМИ РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ

01.11.2018 13:12

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Польова Олена Леонідівна, доктор економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Вінницький національний аграрний університет; Щур Владислав Олегович, магістрант кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Вінницький національний аграрний університет


Реалізація механізму відтворення банківських інститутів здійснюється шляхом формування державою правових та економічних умов для створення інституційних організацій, забезпечують відтворення різних носіїв банківських інстітутів, а також за допомогою контролю і нагляду за діяльністю кредитних організацій, спрямованих на забезпечення ними ефективності функціонування і фінансової стійкості.

Особливу роль в досліджуваній банківській системі відіграє рівень Центрального банку, який виступає мегарегулятором фінансового ринку. Його можна розглядати як гравця фінансового ринку, має значний економічний потенціал і обсяг власних і залучених ресурсів. Центральний банк виконує функцію банку банків і є кредитором останньої інстанції, а в умовах фінансового кризи – першої інстанції [3].

Рівень комерційних банків, функціонує відповідно до грошово-кредитної політикою держави, регулює рух грошових потоків, впливає на швидкість їхнього обігу, емісію, загальну масу, включаючи кількість готівки, що перебувають в зверненні. Банківські інститути виступають в ролі фінансових модераторів економічного зростання. Виділяють наступні кластери банківських інститутів: банки контрольовані державою, банки з участю іноземного капіталу, великі приватні банки, малі та середні банки, регіональні малі і середні банки.

Так банки, контрольовані державою, є системоутворюючими інститутами, які виконують стратегічні функції щодо стимулювання економічного зростання Група великих приватних банків функціонує на основі приватного корпоративного капіталу. корпоративними стандартами клієнтоорієнтованої спрямованості приватних банківських інстітутовявляются: індивідуальний підхід до потреб клієнта, персональний менеджмент, клубні привілеї. Важливу роль в цьому процесі відіграють висока оперативність, наявність відокремлених структурних підрозділів обслуговування VIP-клієнтів, можливість гнучкого реагування на зміни маркетингового оточення, крос-продажу банківських продуктів і послуг [1]. 

Регіональні малі і середні банки представляють групу банківських інститутів, що спеціалізуються на наданні банківських послуг і продажу банківських продуктів в регіональної економіки. Вони відіграють важливу роль в фінансово-кредитному забезпеченні ефективного функціонування та розвитку галузей реального сектора економічно регіону. Однак організаційно-економічний механізм функціонування регіональних малих і середніх банків, що діють на єдиному конкурентному просторі з філіями банків, залишається до кінця не вивченим.

У березні 2017 року в рамках виконання Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року було прийнято Закон України «Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків» № 1985-VIII, розроблений спільно Національним банком, Комітетом з питань фінансової політики і банківської діяльності Верховної Ради України, регуляторами фінансового сектору та експертним середовищем (Закон набрав чинності 29 квітня 2017 року та діятиме до 01 серпня 2020 року). Законом передбачена можливість приєднання одного банку до іншого за спрощеною процедурою, строк якої суттєво зменшено (з 1,5 років до 3-4 місяців) завдяки пришвидшенню строків отримання регуляторних та корпоративних погоджень, а також виключенню з переліку обов’язкових дій, які невиправдано затримують процедуру реорганізації. Внаслідок такого спрощення процедури реорганізація банку шляхом приєднання розглядається багатьма учасниками ринку як альтернатива капіталізації банку за рахунок додаткових внесків, що є особливо актуальним для тих банків, чиї акціонери не мають можливості або бажання здійснювати додаткові фінансові вливання в банк. З іншого боку впровадження спрощеної процедури приєднання створює додаткові можливості для консолідації банківського сектору, що є однією з цілей, поставлених перед Національним банком. 

Успішним прикладом реорганізації, проведеної за спрощеною процедурою у 2017 році, є приєднання ПАТ АБ «ЕкспресБанк» до АКБ «Індустріалбанк», основні етапи якого були завершені впродовж чотирьох місяців від дати отримання дозволу від Національного банку на реорганізацію. Крім того, істотно спрощена процедура збільшення статутного капіталу за рахунок внесків акціонерів, при цьому не обмежуючи здійснюваний Національним банком контроль за джерелами походження коштів, що спрямовуються до статутного капіталу банку. У 2017 році спрощеною процедурою капіталізації успішно скористалися 12 банків [2].

Комплексність принципів стратегічної взаємодії і розвитку регіональної банківської системи, прийнятого за участю всіх органів фінансового регулювання банківського сектора, зводиться до встановлення оптимальної моделі банківської системи, орієнтованої на стійке зростання економіки в довгостроковій перспективі. При цьому, законодавчий рівень стратегічного забезпечення сталого розвитку банківської системи розроблений недостатньо ґрунтовно, так як представлений лише законами в області напрями державної стратегії і планування економічної політики.

Література 

1. Вовчак О.Д. , Крамаренко О.Д. Напрями стабілізації роботи банків в умовах кризових явищ . Фінансовий простір. 2014. №4 (16). С. 27-31.

2. Oфіційний сайт НБУ [Електрoнний ресурс]. Режим дoступу: http://www.bank.gov.ua/control/uk/ index

3. Савелко Т. В. Особливості банківської системи України. Інвестиції: практика та досвід. №22. 2011. С.41-47

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота