МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ЗАСТОСУВАННЯ ВАРТІСНО-ОРІЄНТОВАНОГО ПІДХОДУ ОЦІНКИ КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ЗАСТОСУВАННЯ ВАРТІСНО-ОРІЄНТОВАНОГО ПІДХОДУ ОЦІНКИ КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА

01.11.2018 13:16

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Польова Олена Леонідівна, доктор економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Вінницький національний аграрний університет; Дудар Діана Сергіївна, магістрант кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Вінницький національний аграрний університет


Управління вартістю компанії та фінансово-економічні відносини, що виникають в процесі його реалізації, є відносно новим напрямком фінансового менеджменту. У вітчизняній практиці діяльності суб'єктів господарювання впровадження вартісної концепції відбувається дуже повільно, що в умовах інтеграції вітчизняної економіки в світовий економічний простір і збільшення відкритості ринків призводить до втрати частини господарського потенціалу та збільшення невизначеності подальшого розвитку. 

Value-Based Management (найбільш підходящий переклад даного терміна - управління, яке орієнтоване на створення вартості) - концепція управління, спрямована на якісне поліпшення стратегічних і оперативних рішень на всіх рівнях організації за рахунок концентрації зусиль всіх осіб, які приймають рішення, на ключових факторах вартості. З усіх можливих цільових функцій в рамках концепції VBM вибирається максимізація вартості компанії. Вартість же підприємства визначається її дисконтованими майбутніми грошовими потоками.

Але, як відомо, для того щоб управляти фінансами необхідно вміти це вимірювати. Таким чином, ми можемо виділити основні фактори, що впливають на вартість підприємства, які обов'язково повинні враховуватися в показник, що відбиває створення вартості - витрати на власний і позиковий капітал і доходи, які генеруються існуючими активами (при цьому дохід може виражатися в різних формах: прибуток, грошовий потік). У 80-х - 90-х роках з'явився цілий ряд показників (на основі деяких з них в подальшому були створені навіть системи управління: наприклад, EVA і EVA-based management), що відображають процес створення вартості [1]. Найбільш відомі з них - EVA, MVA, SVA, CVA і CFROI.

При оцінці вартості необхідно зробити певні узагальнення процесу вартісно-орієнтованого управління фінансами підприємства на декілька етапів, особливо слід виділити фінансову діагностику підприємства. Як відомо, ціна об’єкта визначається в момент купівлі-продажу, а от прогнозована вартість об’єкта обраховується задовго до цього і вона повинна якомога точніше відповідати ціновому інтервалу за майно з аналогічною корисністю [2]. 

У вітчизняній науковій літературі методика оцінки вартості підприємства здійснюється, в основному, за дохідним, витратним та ринковим підходами [3]. Наявна методика не включає попередніх процедур розрахунку фінансових і операційних показників ефективності та стабільності, а тому фінансові менеджери не мають попередньої поведінкової карти і важелів впливу на управління фінансами підприємства. Враховуючи необхідність існування відносної стабільності циклу формування вартості для цілей вартісноорієнтованого управління фінансами та оцінки вартості бізнесу, безпосередньо перед проведенням оцінки необхідно збалансувати всі процеси на підприємстві та зрівноважити показники його стану, що лягають в основу оцінки вартості, адже лише за цих умов можливо ефективно управляти нею та отримати вигоду стейкхолдерам.

Усі методичні підходи до вирішення завдання оптимізації структури капіталу можна поділити на три групи:

- Метод оптимізації структури капіталу за критерієм максимізації рівня прогнозованої фінансової рентабельності (рентабельності власного капіталу). Цей метод ґрунтується на багатоваріантних розрахунках рівня фінансової рентабельності при різній структурі капіталу.

- Метод оптимізації структури капіталу за критерієм мінімізації вартості. Даний метод ґрунтується на попередньому визначенні вартості власного та позикового капіталів за різних умов їх формування та обслуговування; визначення питомої ваги даних складових у загальній сумі капіталу.

- Метод оптимізації структури капіталу за критерієм фінансових ризиків. Даний метод пов’язаний, насамперед, із процесом диференційованого вибору джерел фінансування різних складових частин активів підприємства: необоротних активів, оборотних активів (із розбивкою їх на постійну та змінну частини).

Застосування вартісно-орієнтованого підходу має низку переваг перед альтернативними методиками управління підприємством: підвищення вартості стає тією метою, заради досягнення якої стає можливим об’єднання зусиль всіх контрагентів і досягнення оптимальних компромісів; вартісний підхід вимагає здійснення постійного і максимально повного моніторингу діяльності компанії, що значно підвищує якість і ефективність прийнятих рішень; концепція вартісно-орієнтованого управління дозволяє оптимально поєднувати довгострокові і короткострокові цілі бізнесу шляхом поєднання показників вартості та економічного прибутку; використання ключових показників вартості дозволяє визначити не тільки всі точки «зростання», але також урахувати всі витрати і ризики.

Література:

1. Багацька К. Теоретичні основи і практичні аспекти вартісно-орієнтованого підходу в управлінні фінансами / К. Багацька // Вісник Сумського аграрного університету. Серія фінанси. – 2012. – № 8. – С 53-60.

2. Гонтар Д. Сутність вартісно-орієнтованого управління банком / Д. Гонтар // Вісник університету банківської справи Національного банку України. – 2013. – № 1. – С. 205–213. 

3. Грапко Н. Вартісно-орієнтований підхід в управлінні фінансами підприємств / Н. Грапко // Наукові праці КНТУ. – 2010. – Вип. № 17. - С. 25-31.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота