ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ФОНДОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ФОНДОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ

01.11.2018 15:35

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Горєлов Єгор Валерійович, студент, Університет митної справи та фінансів


Фондовий ринок є одним із головних механізмів економіки. Необхідність вивчення фондового ринку обумовлена тим, що для нормального розвитку економіки необхідна мобілізація тимчасово вільних грошових коштів фізичних і юридичних осіб, їх розподіл і перерозподіл на комерційній основі між різними секторами економіки. Ці процеси і здійснюються на фондовому ринку.

Таким чином, фондовий ринок України це частина фінансового ринку, де утворюються відносини з купівлі-продажу цінних паперів, які мають вартість, можливість вільно обертатися та засвідчують відносини співволодіння між тими, хто залучає ресурси – емітенти, і тими, хто їх отримує – інвестори, опосередкований участю особливих учасників – фінансових посередників.

На сьогодні кількість випусків акцій, що допущено до торгів на фондовому ринку України, знижується. Це пов’язано із загальними ринковими тенденціями, запровадженням нових вимог для внесення та перебування цінних паперів у біржовому реєстрі організаторів торгівлі, а також у зв’язку із змінами до Закону України «Про акціонерні товариства», від 01 травня 2017 року [1]. Обсяг торгів акціями на ринку цінних паперів у 2017 році зменшився на 73,8% порівняно з 2016 роком - 482,46 млрд грн, та становив 126, 6 млрд грн. Зменшення обсягу торгів акціями відбулося за рахунок продовження роботи з очищення та підвищення прозорості біржового сегменту [2].

На теперішній час фондовий ринок в Україні ще не став інструментом розподілу та перерозподілу капіталу, та не сприяє акумуляції коштів, необхідних для інвестиції. Це пов’язано з рядом чинників, які значною мірою є стримувальними факторами для розвитку цього ринку [3]. 

До значних проблем, якими характеризується фондовий ринок України можна віднести: відсутність ефективного регулювання з боку держави; слабка інформативність населення про стан фондового ринку; низький рівень придбання вітчизняних цінних паперів, через недовіру до підприємств, які випускають ці папери; низький рівень капіталізації; низький рівень прибутковості, що нівелює зацікавленість, знижує ліквідність ринку; низький рівень гарантії повернення інвестицій для іноземних інвесторів через недосконалість валютного регулювання.

Також найголовнішою проблемою можна вважати помилки при формуванні та занадто високій оцінці можливостей фондового ринку, штучне форсування та недоліки при у процесі проведення приватизації, вплив світової фінансової кризи [4].

Подальший розвиток фондового ринку залежить від конкретних заходів держави у сфері розбудови фінансової системи. Для покращення ситуації на фондовому ринку необхідно вжити низку заходів, а саме: 

- стимулювання притоку інвестицій на фондовий ринок;

- вдосконалення державного регулювання та нагляду на фондовому ринку;

- розвиток інфраструктури ринку та забезпечення її функціонування;

- вдосконалення технологій торгівлі, впровадження нових торгових систем та платформ;

- створення відповідної законодавчої бази з метою забезпечення функціонування фондового ринку;

- технологізація фондового ринку через використання новітніх інформаційних та фінансових технологій.

Література:

1. Про акціонерні товариства:  Закон України від 06.02.2018 року № 2275-VIII [Електронний ресурс] / Верховна рада України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/514-17/. – 01.10.2018.

2. Офіційний сайт Національної комісія з цінних паперів та фондового ринку [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.nssmc. gov.ua.

3. Малишенко К.А. Сучасний стан ринку цінних паперів: проблеми та перспективи / К.А.Малишенко // Ефективна економіка. – 2014. - №7. 

4. Самець С. М. Місце і значення ринку цінних паперів в економіці України / С. М. Самець // Науковий вісник НЛТУ України. – 2010. − № 20. – С. 244–252.

_____________________________

Науковий керівник: Терещенко Тетяна Євгеніївна, кандидат економічних наук, доцент, Університет митної справи та фінансів

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота