ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

01.11.2018 15:58

[Секція 5. Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці]

Автор: Тимченко Єлизавета Дмитрівна, Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова


Інформація – це відомості, що зменшують ступінь невизначеності. Ці відомості виражені певною мовою у вигляді знаків, в тому числі і записані на матеріальному носії. Їх можна відтворювати шляхом передачі людьми усним, письмовим або іншим способом. Іншими словами, інформація – це знання, які отримує споживач у результаті сприйняття і переробки певних відомостей.

Електронний документообіг – сукупність процесів створення, оброблення, правлення, передавання, одержання, зберігання, використання та знищення електронних документів, які виконуються із застосуванням перевірки цілісності та у разі необхідності з підтвердженням факту одержання таких документів [1].

Інформаційні ресурси – весь наявний обсяг інформації в інформаційній системі; вид ресурсу, що ґрунтується на ідеях і знаннях і поданий у формі, придатній для збирання, реалізації та відтворення.

Під інформаційною системою  розуміють інформаційний контур разом із засобами збору, передачі, обробки та зберігання інформації, а так само персоналом, що збирає, обробляє, передає, зберігає та надає  інформацію [2].

На кожному з рівнів управління (стратегічний, тактичний і оперативний) є свої завдання, при вирішенні яких виникає потреба у відповідних даних, отримати які можна шляхом запитів в інформаційну систему. Інформаційні технології дозволяють обробити запити та сформувати відповідь на ці запити. Таким чином, на кожному рівні управління з'являється інформація, що служить основою для прийняття відповідних рішень.

В результаті застосування інформаційних технологій до інформаційних ресурсів створюється якась нова інформація або інформація в новій формі. Ця продукція інформаційної системи називається інформаційними продуктами і послугами.

Інформаційний продукт або послуга – специфічна послуга, коли якийсь інформаційний зміст у вигляді сукупності даних, сформована виробником для поширення в речовій і нематеріальній формі, надається в користування споживачеві. З точки зору виробника інформаційний продукт – це сукупність даних, сформована виробником для поширення в матеріальній або нематеріальній формі [3].

Важливо розуміти,  що інформаційні системи можуть функціонувати як із застосуванням технічних засобів так  і без такого застосування. Це питання економічної доцільності.

Отже, інформаційна система управління підприємством – це операційне середовище, яке здатне надати менеджерам і фахівцям актуальну і достовірну інформацію про всі бізнес-процеси підприємства, необхідну для планування операцій, їх виконання, реєстрації та аналізу. Іншими словами це система, що несе в собі опис повного ринкового циклу – від планування бізнесу до аналізу результатів діяльності підприємства.

Література:

1. Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22 травня 2003 року N 851-IV. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/851-15

2. Закон України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» від 05.07.1994 № 80/94-ВР (Редакція від 19.04.2014) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/80/94-%D0%B2%D1%80

3. Інформаційні продукти і послуги [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://pidruchniki.com/1884082753924/informatika/informatsiyni_produkti_rezultat_informatsiyno-analitichnoyi_diyalnosti


__________________________

Науковий керівник: Колонтаєвський Олег Петрович, кандидат економічних наук, доцент, Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота