УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ КРЕДИТОРСЬКОЮ ЗАБОРГОВАНОСТЮ ЗА ТОВАРИ, РОБОТИ, ПОСЛУГИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ КРЕДИТОРСЬКОЮ ЗАБОРГОВАНОСТЮ ЗА ТОВАРИ, РОБОТИ, ПОСЛУГИ

01.11.2018 16:55

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Фльора Антоніна Петрівна, студентка, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича


Питання надходження товарів та розрахунків з постачальниками за отримані товари, виконані роботи, надані послуги підприємств будь-яких форм власності, були і залишаються досі одними з найбільш актуальних, незалежно від суспільно-політичного ладу, що функціонує в кожній країні і всьому світовому співтоваристві в цілому. Розрахунки між суб’єктами господарювання є важливою ланкою розширеного відтворення, від якого залежать не тільки кінцеві результати підприємств, їх фінансовий стан, а й економічне зростання країни в цілому. Розбіжність між часом проведення платежу і часом відвантаження продукції або виконання робіт є звичним явищем у сучасних економічних взаємовідносинах. Проте, розміри заборгованостей між контрагентами не завжди продиктовані економічною доцільністю. Це пов’язано, насамперед, зі створенням необхідного запасу ресурсів для ритмічного та безперебійного процесу діяльності. Визначальним фактором у вітчизняних економічних взаємовідносинах, що впливає на забезпечення виробництва предметами праці, є не стільки їх якісні характеристики чи наявність фінансових можливостей, скільки не прогнозованість у часі поставок та цін на ринку сировини. Система бухгалтерського обліку є чи не єдиним джерелом інформації про фактичний стан розрахунків між підприємствами. А тому, вирішення проблем із значними сумами поточної заборгованості перед постачальниками і підрядниками лежить у площині обліково-аналітичних процедур.

Більшість керівників різних фірм вважають, що ситуація, коли кредиторська заборгованість перед постачальниками перевищує дебіторську – є нормальною і до цього потрібно прагнути. Проте, погашення заборгованості по кредитах перед фінансовими установами для підприємств є першочерговим завданням керівників суб’єктів господарювання, хоча така заборгованість є теж кредиторською. Проблема у двоякому ставленні до кредиторської заборгованості в даному випадку криється, у наслідках, які тягнуть за собою недобросовісне виконання взятих на себе зобов’язань.

До основних завдань обліку і контролю розрахункових операцій з постачальниками відносять: 

1) своєчасне документальне оформлення розрахункових операцій та їх реєстрація; 

2) ведення аналітичного і синтетичного обліку розрахунків з постачальниками. Для цього на кожного постачальника відводиться декілька рядків за кількістю можливих поставок протягом місяця. У кінці місяця визначають сальдо за кожним постачальником та підрядником, що переноситься на початок наступного місяця; 

3) своєчасна інвентаризація заборгованості (дебіторської або кредиторської) за розрахунками з постачальниками та підрядниками; 

4) своєчасна взаємна звірка заборгованості з постачальниками та підрядниками. Всі облікові документи для проведення розрахункових операцій з постачальниками та підрядниками підлягають контролю з боку замовників, постачальників, контролюючих органів за видами: попередній, поточний, наступний. Відповідальність за правильність та своєчасність матеріальних ресурсів несе керівник, бухгалтер, матеріально-відповідальна особа. 

Удосконалення обліково-аналітичного забезпечення управління кредиторською заборгованістю передбачає створення і використання нових методів контролю за станом кредиторської заборгованості, що дозволить уникнути протермінованої заборгованості та сплати штрафів.

Власюк Г. В. пропонує вдосконалити аналіз розрахунків з постачальниками шляхом створення таблиці, де буде відображено заборгованість кожного постачальника за договорами, термінами погашення заборгованості за графіком та фактично. Це дасть змогу визначити за кожною операцією, дотримання термінів постачання товарно-матеріальних цінностей і своєчасність розрахунків [1]. Господарські операції повинні відображатися тільки на підставі своєчасно та правильно оформлених документів із заповненням усіх реквізитів підприємства.

Тесленко Т. І. запропоновано методику аналізу поточних зобов’язань, яка полягає у вивченні структури поточних зобов’язань, їх оборотності, визначенні ступеня платоспроможності та ліквідності підприємства, які розраховують на основі даних фінансової звітності, а також у здійсненні розрахунку граничної суми поточних зобов’язань під впливом таких чинників як доходи, витрати діяльності, оборотні активи підприємства. Це буде здійснено з метою встановлення платоспроможності підприємства та запобігання його банкрутству [2]. 

Як процес удосконалення Омецінською І. Я. здійснено класифікацію боргів підприємства: з терміном погашення до трьох місяців; від трьох до шести місяців; більше шести місяців [3]. На основі даної класифікації Дячук О. В. та Новодворська В. В. [4] пропонують ввести наступну таблицю за видами кредиторської заборгованості перед постачальниками та підрядниками, використовуючи при цьому таку класифікаційну ознаку як виконання умов погашення (табл.1):




Біляк М. Д. для вдосконалення ведення обліку з постачальниками та підрядниками запропонував ввести документ «Реєстр документів до сплати», де вказані розрахунки постачальників та терміни їх сплати, кінцеве сальдо за кожним рахунком. Зведений «Реєстр документів до сплати» показує реєстр рахунків за кожним постачальником і підрядником та має інформацію про те, за що платить підприємство, які строки оплати та відображає залишок за кожним рахунком на кінець дня і має накопичувальну інформацію на кінець місяця. Цей документ дає змогу контролювати кредиторську заборгованість за конкретним рахунком від постачальника та підрядника [5].

Отже, вважаємо досить слушними пропозиції вище вказаних авторів, тому наголошуємо на необхідності обов’язкового введення в документообіг запропонованого Біляк М. Д. «Реєстру документів до сплати», який дозволяє здійснювати контроль за дотриманням платіжної дисципліни підприємства, пов’язує юридичну сторону питання зобов’язань у частині дотримання умов договорів про відвантаження продукції, виконання робіт, надання послуг та причин невчасного підписання підтверджуючих документів, що свідчать про визнання операції завершеною, а отже, такою, що потребує погашення боргу. Ще одним кроком у підвищенні відповідальності зобов’язаної сторони у економічних взаємовідносинах суб’єктів господарювання є контроль фіскальними органами держави не лише вчасності та правильності сплати податків і зборів, а й дотримання договірних зобов’язань і вчасності розрахунків між підприємствами. Несвоєчасне визнання заборгованості призводить до відтермінування сплати податків і зборів з відповідних операцій. Використання таких нововведень стало б важливою зміною обліку розрахунків з постачальниками та з кожним підприємством окремо на кінець звітного періоду. Таким чином, вищеперечислені пропозиції будуть сприяти вдосконаленню організації розрахунків та їх обліку, зниження дебіторської заборгованості і зміцнення фінансового стану підприємства.

ЛІТЕРАТУРА

1. Власюк Г. В. Шляхи вдосконалення бухгалтерського обліку розрахунків з постачальниками [Електронний ресурс] / Г. В. Власюк // Економічні науки. – 2014. – Режим доступу до ресурсу: http://archive.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/Dtr_ep/2009_5/files/EC509_09.pdf..

2. Тесленко Т. І. Облік і аналіз поточних зобов’язань : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. ек. наук : спец. 08.00.09 "Бухгалтерський облік, аналіз та аудит" / Тесленко Т. І. – Київ, 2009. – 21 с.

3. Омецінська І. Я. Проблеми відображення зобов’язань на рахунках бухгалтерського обліку / І. Я. Омецінська. // Обліково-аналітичні системи: глобальний і національний аспекти : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. – 2006. – С. 238–240.

4. Дячук О. В. Місце кредиторської заборгованості в системі управління підприємством / О. В. Дячук, В. В. Новодворська. // Економічні науки. – 2013.

5. Біляк М. Д. Управління кредиторською заборгованістю підприємств / М. Д. Біляк. // Фінанси України. – 2008. – №12. – С. 24–36.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота