ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В УКРАЇНІ

03.11.2018 18:07

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Арцибашев Герман Романович, студент магістерської програми «Публічне управління та адміністрування», факультет економіки та управління, Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету


Механізм державно-приватного партнерства було введено у юридичну площину у 2010 році з прийняттям Закону України «Про державно-приватне партнерство» [1], яким окреслено організаційно-правові засади договірної взаємодії партнерів на основі принципів державно-приватного партнерства.

Дослідженням, проблемам і перспективам становлення державно-приватного партнерства увагу приділяли такі вітчизняні вчені, як: Н. В. Бутенко, Ю. С. Залознова, А. Ф. Ткачук, І. О. Федів, та зарубіжні науковці: В. Г. Варнавський, В. Є. Манжикова, Д. В. Попович.

Ринок проектів державно-приватного партнерства на сьогодні перебуває на стадії становлення.

Зазначені проекти впроваджуються у таких сферах, як [2]: оброблення відходів; збір,очищення та розподілення води; будівництво та/або експлуатація автострад, доріг, залізниць, злітно-посадкових смуг на аеродромах, мостів, шляхових естакад, тунелів і метрополітенів, морських і річкових портів та їх інфраструктури; виробництво, транспортування і постачання тепла; виробництво, розподілення та постачання електричної енергії; управління нерухомістю; пошук, розвідка родовищ корисних копалин та їх видобування; туризм, відпочинок, рекреація, культура та спорт; інші.

Значну частину проектів, які реалізуються на основі механізму державно-приватного партнерства складають договори концесії. Поточна система законодавчого регулювання сфери державно-приватного партнерства в Україні характеризується низкою особливостей, які спричиняють складнощі у практичній реалізації проектів.

Необхідною умовою подальшого розвитку ринку проектів державно-приватного партнерства є розробка методології із використання стандартизованих інструментів загальної системи оцінювання потенційних проектів, таких як:

– порівняння реалізації через державний інвестиційний проект (Public Sector Comparator або скороченно PSC);

– оцінка ефективного використання коштів (Value for Money Assessment або скороченно VFM).

Покращення нормативної основи реалізації проектів державно-приватного партнерства потребує вжиття ряду заходів, зокрема:

– внесення відповідних змін до законодавчої бази, якою врегульована сфера концесійних правовідносин, з урахуванням досвіду кращих світових практик успішного досвіду залучення приватних інвесторів;

– вдосконалення концептуальної відмінності між державно-приватним партнерством та концесією;

– встановлення на законодавчому рівні права передати право за договором кредиторам у випадку неможливості використання приватними партнерами виконувати зобов’язання за договором та, відповідно, можливості покладення на державного партнера прав за договором за необхідності у виключних випадках (наприклад, пов’язаних з питаннями безпеки). 

Результати впровадження конкретних проектів на загальнодержавному та регіональному рівнях мають бути покладені в основу подальшої роботи над вдосконаленням нормативно визначених процедур ініціювання, розробки та погодження проектів.

Література:

1. Про державно-приватне партнерство : Закон України від 01.07.2010 р. № 2404-VІ [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2404-17/ed20120803.

2. Офіційний сайт Міністерства економічного розвитку і торгівлі України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://me.gov.ua.

________________________

Науковий керівник: Литвиненко Олена Дем'янівна, доцент кафедри менеджменту та публічного управління, Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота