ТИПОЛОГІЯ ДЖЕРЕЛ РИЗИКІВ ЛАНЦЮГА ПОСТАЧАНЬ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТИПОЛОГІЯ ДЖЕРЕЛ РИЗИКІВ ЛАНЦЮГА ПОСТАЧАНЬ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА

18.11.2018 19:19

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Федоренко Ірина Анатоліївна, доктор економічних наук, професор, професор кафедри міжнародного бізнесу та фінансів Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»; Кій Антон Олександрович, магістрант, кафедри економіки підприємств міського господарства Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова; Черненко Ірина Вадимівна, магістрант, кафедри економіки підприємств міського господарства Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова


В умовах сучасного глобального ринку індивідуальні фірми більше не виступають в якості незалежних органів з унікальних торгових марок, а скоріше, як невід'ємна частина інтегрованого ланцюга постачання. Таким чином, залишковий успіх промислового підприємства буде залежить від його організаторських здібностей для того, щоб інтегрувати та координувати складну мережу ділових відносин серед членів ланцюга постачання. 

В умовах невизначеності кінцевий результат можна передбачити лише наближено, узявши одне з потенційно можливих значень. Поняття ризику, на противагу поняттю невизначеності, має практичне застосування, а тому його зміст потребує об'єктивного визначення.

Політична невизначеність. Хоча політична невизначеність і нестабільність, як правило, згадується в контексті серйозних змін політичних режимів, вони також можуть посилатися на інші фактори. 

Макроекономічна невизначеність це широкий термін, що включає коливання рівня економічної активності і цін. Коливання цін може приймати форму загальної зміни цін у вартості товарів (інфляція) або руху у відносних цінах на ресурси, такі як сировина матеріалів або праці, обмінні курси і процентні ставки. Соціальна невизначеність випливає з переконання, цінності та ставлення населення, які не відображені в поточній політиці уряду чи бізнес практики. Хоча фірми, як правило, мають дуже великий досвід з частини технічного та фінансового управління ризиками, так як це невід'ємний елемент надання послуг, соціального ризику іноді цьому не приділяється належна увага. Природні невизначеності включають в себе різні явища, такі як землетруси, повені та пожежі, які можуть погіршити бізнес-функцій та зменшити виробничий потенціал фірм, що працюють в постраждалому регіоні. 

Змінні складові промисловості ризику. Ризик промисловості включає ті, які можуть не впливати на всі сектори економіки в цілому, а конкретні сегменти промисловості . Невизначеності вхідного ринку. Вхідна ринкова невизначеність відноситься до невизначеності, пов'язаної з отриманням достатньої кількості і якості внеску до виробничого процесу. Вхідна ринкова невизначеність може виникнути в результаті змін у виробничому процесі.

- Невизначеність ринку продукту. Цей зсув може мати місце у зв'язку зі зміною смаку споживачів або через наявність заміни продукції. Інші причини можуть включати в себе відсутність наявності додаткових товарів, які можуть вплинути на ринок координаційних продукту (наприклад, наявність запасних частин для автомобіля може зменшити попит на автомобіль, і навпаки). Невизначеність продукту пов'язана з передбачуваністю попиту на продукт. Конкурентоспроможна невизначеність це широка категорія, що охоплює невизначеність, пов'язану з суперництвом між існуючими фірмами і потенційними абітурієнтами у промисловості. Цей клас невизначеності був розглянутий в глибині Портером, в якому він проаналізував заходи, прийняті фірмами, щоб залишатися конкурентоспроможними у промисловості. Інновації в товарному ринку, які можуть вплинути в галузі на продукт або виробничий процес, буде представляти загрозу для всього ланцюжка поставок, як вони можуть змінити встановлену закономірність конкуренції та координації між фірмами.

- Операційна невизначеність. Невизначеність щодо спеціалізованих трудових чи інших входів часто конкретних фірм, але все ще може мати вплив на загальний ланцюг постачання. Невизначеність виробництва включає в себе зміни, спричинені через відмови машин та інших випадкових факторів. Вплив на порушення поставок прямо пропорційний щільності вузла ланцюга постачань, де відбулося порушення. Більше відповідальності в одному вузлі часто призводить до більшої залежності та більшого потенційного ризику.

Після виявлення ризиків, наступним кроком буде оцінка характеру, вплив і значення кожного з факторів ризику. При оцінці величини ризику, двома найбільш важливими факторами є ймовірності виникнення і тяжкості очікувані втрати. Якщо ретроспективні данні доступні, вони можуть бути використовується для оцінки як розміру, так і частоти ризиків. Наступним кроком у характеристиці ризиків є групування пріоритету ризиків. Як тільки фірма охарактеризує ризики, настає час розвивати комплексний план управління, пом'якшення і передачі ризиків. Управління ризиками може бути здійснено у ряді напрямків. Зміни організаційної структури і управління можуть зменшити помилки при виконанні і поліпшення здатності фірми реагувати на кризу. Стратегічний підхід до управління ризиками включає зміни у промислового підприємства фінансового і операційного важеля, а також зміну портфеля клієнтів, продуктів і постачальників.

Література.

1. Аксененко Н.Є. Залізниці та транспортування. від реформи до реформи / Н.Є.Аксе- ненко, Б.М. Лапідус, А.С. Мішарін. – М. : Транспорт, 2015. – 335 с.

2. Зеленець М.В. Експедиція вантажів в транспортних компаніях / М.В. Зеленець // Міжнародний бізнес України. – 2012 року. – № 3. – С. 39. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота