ГОТОВА ПРОДУКЦІЯ У ФІНАНСОВІЙ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ГОТОВА ПРОДУКЦІЯ У ФІНАНСОВІЙ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

26.11.2018 13:27

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Гриньців Мирослава Володимирівна, студентка кафедри обліку, аналізу та аудиту Національного університету «Львівська Політехніка»


Важливість інформаційного забезпечення при прийнятті управлінських рішень сприяє підвищенню уваги до бухгалтерської фінансової звітності як основного джерела інформації про майновий та фінансовий стан підприємства, а також результати його виробничо-господарської діяльності за звітний період.

На виробничих підприємствах ключове місце серед об’єктів обліку займає виробнича продукція. Саме продукція, яку реалізує підприємство зазвичай є головним джерелом отримання прибутків, що, в свою чергу, є основною метою його діяльності [1].

Метою тези є дослідження відображення інформації про виробництво та реалізацію готової продукції у фінансової звітності підприємств.

Готова продукція – це виріб або напівфабрикат, робота, послуга що пройшли всі стадії технологічної обробки на даному підприємстві й відповідають затвердженим стандартам або технічним умовам, договору, прийняті технічним контролем підприємства й здані на склад або замовникові в покупцеві згідно з діючим порядком прийняття продукції [2].

Інформація, яка стосується виготовленої продукції, подається майже в усіх формах фінансової звітності підприємств, основним джерелом з яких є форма №1 «Баланс (Звіт про фінансовий стан)».

Залишки готової продукції у балансі відображаються за фактичною виробничою собівартістю у другому розділі активу балансу «Оборотні активи».

Раніше у звітність включалося згорнуте за всіма субрахунками сальдо рахунку 28. Але починаючи з 2013 року готову продукцію, товари і незавершене виробництво включають до однієї статті балансу – «Запаси» (ряд. 1100). У даному рядку вказують інформацію про запаси кінцевих виробів на складі, які пройшли випробування, приймання, укомплектовані згідно з умовами договорів із замовниками і відповідають технічним умовам і стандартам. Необхідні дані про сальдо на кінець звітного періоду, для включення їх у звітність, розраховують шляхом формування Оборотно-сальдової відомості по рахунку 26 «Готова продукція».

Виробництво продукції неможливе без відповідних ресурсів, з яких така продукція виготовляється. Інформацію про сировину та матеріали, які використовують у виробничому процесі також включають до статті «Запаси», а для розрахунку кінцевих сальдо формують оборотні відомості по рахунках бухгалтерського обліку 20 «Виробничі запаси», 22 «МШП» і 25 «Напівфабрикати».

У статті «Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги» відображається заборгованість покупців або замовників за надану їм продукцію (крім заборгованості, яка забезпечена векселем). У підсумок Балансу включається чиста реалізаційна вартість, яка визначається шляхом вирахування з дебіторської заборгованості резерву сумнівних боргів [3].

Якщо підприємство здійснювало продаж готової продукції по передоплаті, то у балансі показують зобов’язання підприємства, а дані для заповнення відповідного рядка беруть з кінцевого сальдо рахунку 681 «Розрахунки за авансами одержаними».

Усі доходи і витрати звітного періоду, пов’язані з виготовленням і реалізацією готової продукції, відображено у формі №2 «Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)».

При визнанні доходу застосовують норми ПСБО 15 «Дохід», відповідно до якого дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

- покупцеві передані ризики й вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

- підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

- сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;

- є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов’язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені[4].

Реалізуючи готову продукцію підприємства обов’язково списують її собівартість. При цьому виробнича собівартість реалізованої продукції розкривається у статті 2050 «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)». Для цього використовуються дані бухгалтерського рахунку 90. Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) розраховують відповідно до П(С)БО 9 «Запаси» і  П(С)БО 16 «Витрати».

Визначення доходів від реалізації продукції, а також її собівартості дає можливість розрахувати валовий прибуток чи збиток. Отриманий результат повинен відповідати даним рахунку 791 «Результат операційної діяльності».

Інформація, пов’язана з виробництвом та реалізацією продукції розкривається також і в другому розділі Звіту про фінансові результати «Елементи операційних витрат». Проте слід мати на увазі, що в даному розділі не включаються витрати, що ввійшли до собівартості продукції, яка вироблена і спожита самим підприємством[3].

Так як результатом реалізації готової продукції є надходження грошових коштів від покупців, то така інформація буде також відображена у формі №3 «Звіт про рух грошових коштів», а саме у першому розділі «Рух коштів у результаті операційної діяльності». У даному звіті будуть відображатись надходження від реалізованої продукції покупцям, а також суми одержаних авансів.

Інформація про виробництво і реалізацію продукції міститься також у формах №5 і №6: «Примітки до річної фінансової звітності», а також додатку до них «Інформація за сегментами».

Висновки. Отже у фінансовій звітності розкривається, необхідна для користувачів, інформація про виробничу продукцію, її фактичну вартість на дату балансу, дохід від її реалізації та собівартість за звітний період, грошові надходження, що виникли як результат такої реалізації продукції, деталізацію цих даних за сегментами, тощо. Проте, інколи такої інформації є недостатньо. Причинами може бути включення виробничих запасів та готової продукції до однієї статті балансу. Адже з точки зору бухгалтерського обліку таке сумування категорії є недоцільним, так як вони належать до різних рівнів виробничого циклу.

Таким чином, необхідно більш детально розкривати інформацію про готову продукцію у фінансовій звітності підприємств, а особливо у формі №1 «Баланс (Звіт про фінансовий стан)» і №2 «Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)». Це дозволить користувачам фінансової звітності аналізувати дані про ефективність виробничого процесу, ділову активність підприємства, рентабельність виробництва та продажів, а також приймати виважені управлінські рішення.

Література:

1. Яковишина Н. А., Чистоколяна О. І. Актуальні питання відображення у фінансовій звітності інформації про виробничу продукцію. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rusnauka.com

2. Шостак Г. В. Готова продукція: проблеми відображення у бухгалтерській звітності та шляхи їх вирішення. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://er.knutd.edu.ua/bitstream

3. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». Наказ Міністерства фінансів України від 07.02.2013 № 73. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua

4. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід». Наказ Міністерства фінансів України від 29.11.1999р., № 290 зі змінами та доповненнями. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота