АГРАРНЕ РЕЙДЕРСТВО: ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ СХЕМ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АГРАРНЕ РЕЙДЕРСТВО: ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ СХЕМ

26.11.2018 14:00

[Секція 6. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право]

Автор: Світлична Анна Віталіївна, студентка Інституту підготовки кадрів для органів юстиції Національного юридичного університету ім.Я.Мудрого



Рейдерство у розумінні цивілізованого світу вважається природним і навіть неминучим процесом функціонування економіки. Більш того, часом поглинання бізнесу допомагають із меншими втратами виживати в конкурентному середовищі, позбуватися економічного баласту.Рейдерське захоплення — це неправомірне заволодіння майном проти волі власника за допомогою різних юридичних інструментів. Однак, рейдерське захоплення потрібно відрізняти від незаконного злочинного захоплення. Злочинними діями, пов’язаними з захопленням майна є підробка документів, рішень судів, виконання реєстраційної дії на основі неіснуючого рішення суду. Проте ці дії не можна назвати рейдерським захопленням. 

Сьогодні умовно виокремлюють три групи земельних рейдерів: «швидкі гроші» — найпоширеніший вид, передбачає захоплення врожаю на полі; «земельники» — переоформлюють частину активів (найчастіше орендовану землю) на іншу юридичну особу; «загарбники» — мають на меті захоплення господарства загалом.

Одним із способів боротьби з поставленою проблемою стало утворення антирейдерських штабів ініційованих на чолі з Мін'юстом спільно з представниками профільних аграрних асоціацій. До їх складу увійшли представники органів юстиції, правоохоронці і представники фіскальної служби, громадські діячі тощо. Вони мають оперативно реагувати на випадки аграрного рейдерства. Де-факто засновано тимчасовий орган, діяльність якого нормативно ніяк не врегульована.

На нашу думку, одним із ефективних шляхів протидії аграрному рейдерству є оформлення договору оренди землі в нотаріально посвідченій формі. Це має свою низку переваг: нотаріус встановлює правоздатність та дієздатність обох сторін договору, засвідчує справжність підписів обох сторін 

немає потреби додатково звертатися до іншого державного реєстратора для державної реєстрації права оренди, сторони договору пред’являють документи, що посвідчують їх особи, засвідчені копії яких залишаються у справах.

Найефективнішим убезпеченням від потурання рейдерам стали б судові вироки «чорним» нотаріусам та реєстраторам, а також замовникам і виконавцям. Нині ж за незаконні реєстрації фактично нульова відповідальність. Доводити потрібно не факт помилки при внесенні даних, а саме умисел, потрібно встановлювати відповідальність за факт внесення недостовірної інформації до реєстру.

Однією з проблем, яка спонукає розвитку аграрного рейдерства  є підроблення підписів. Державні реєстратори не наділені правом встановлювати справжність підпису, і якщо до них потрапляє пакет документів, що зовні відповідає вимогам закону, ті зобов'язані його прийняти і зареєструвати. В даному випадку, обов’язкова нотаріальна форма договору є достатньо актуальною за для уникнення подібного роду зловживанням.

Тому можна говорити, що проблема агрорейдерства не оминула і Украну, але є перспективи вдосконалення законодавства, які призведуть до покращення ситуації і зменшенню кількості рейдерських нальотів. 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота