ЕКОНОМІКА, ОРГАНІЗАЦІЯ І УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ, ГАЛУЗЯМИ, КОМПЛЕКСАМИ РОЗВИТОК СУЧАСНОГО ПІДРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕКОНОМІКА, ОРГАНІЗАЦІЯ І УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ, ГАЛУЗЯМИ, КОМПЛЕКСАМИ РОЗВИТОК СУЧАСНОГО ПІДРИЄМСТВА

26.11.2018 14:21

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Гальцева Олена Михайлівна, бакалавр, студентка Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна


Розвиток підприємництва є одним з головних елементів економічної системи та умов процвітання сучасного цивілізованого суспільства, і посідає провідне місце серед питань, які постають перед суспільством при переході до ринкової економіки. Підтвердженням цього є досвід багатьох країн світу: США, Канади, країн ЄС.

Питання розвитку підприємства досліджували велика кількість науковців, серед яких: О.Л. Гапонеко, Ю.А. Плугіна, Р.О. Поборежний та. ін.

Визначення поняття підприємства сформульовано у Господарському кодексі України так: «Підприємство – це самостійний суб’єкт господарювання, який здійснює виробничу, торговельну та іншу господарську діяльність для задоволення суспільних та особистих потреб та отримання прибутку» [2]. 

Сучасне підприємство – основа економіки будь-якої країни, адже саме воно утворює робочі місця, виробляє товари та надає послуги, створює додаткову вартість, яка формує ВНП та багатство країни в цілому. 

Характерними ознаками сучасного розвинутого підприємства є:

- висока конкурентоспроможність на ринку, яка досягається шляхом впровадження інновацій, нових технологій у виробничий процес та наділенням товарів характеристиками, які відрізняють його від товарів потенційних конкурентів;

- систематичне підвищення ефективності виробництва;

- зростання кваліфікаційного рівня співробітників підприємства;

- здійснення рекламних кампаній; 

- формування позитивного іміджу підприємства у свідомості громадян.

Задля зниження витрат на виробництво та збільшення прибутку підприємства в умовах ринкової економіки необхідно створювати конкурентні переваги над іншими підприємствами за рахунок інновацій. При чому, зі зростанням швидкості впровадження нових технологій у виробництво та наділенням товарів і послуг унікальними характеристиками, збільшується успішність підприємства. 

Для ефективного функціонування сучасного підприємства необхідно зменшувати можливі ризики, з якими пов’язані рішення підприємців. Для цього застосовують наступні методи:

- диверсифікація (тобто інвестування коштів у декілька проектів);

- розподіл ризиків між усіма учасниками проекту;

- страхування підприємства;

- залучення до роботи компетентних партнерів;

- прогнозування попиту на продукцію.

Таким чином, підвищення ефективності підприємства, його розвиток та функціонування в умовах сучасної економічної системи полягає в оновленні системи його управління, в удосконаленні виробництва, що дозволяє зміцнювати та накопичувати стратегічний потенціал з метою забезпечення подальшого зростання.

Література:

1. Економіка підприємства: Навч. посіб. / А. В. Шегда, Т. М. Литвиненко, М. П. Нахаба та ін.; За ред. А. В. Шегди. - 2-ге вид., стер. - К.: Знання-Прес, 2002. - 335 с.

2. Господарський кодекс України // ВВР. - 2003. - № 18-22. - Ст. 144.

___________________

Науковий керівник: Лісенний Євгеній Володимирович, кандидат економічних наук, доцент, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота