ПРОБЛЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ВАЛЮТНОГО РИНКУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ВАЛЮТНОГО РИНКУ УКРАЇНИ

28.11.2018 16:48

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Ярмощук Анастасія Олегівна, студентка юридичного факультету Чорноморського національного університету ім. П. Могили


Важливе місце у системі заходів щодо забезпечення стабільного розвитку банківської системи країни посідає регулювання валютного ринку України. На сьогодні система валютного регулювання та контролю в Україні є досить складною та бюрократизованою. Валютне законодавство містить суперечності, які зумовлені тим, що воно не має чітко вираженої системи побудови валютних норм та досі перебуває на стадії формування.

На сучасному етапі стає все більш актуальною і значущою проблема валютного регулювання, адже фінансова і банківська системи України зазнали суттєвих негативних змін під впливом світових тенденцій та наслідків фінансової кризи. З 2014 року економіка України потрапила під вплив нестабільної політичної та соціально-економічної ситуації в країні. Наслідком цього стала девальвація національної валюти та труднощі у більшості  позичальників під час зростання заборгованості. Данні чинники стали однією з головних причин зростання збитковості банківського сектору та необхідності регулювання валютного ринку.

Проблемі валютного регулювання присвятили наукові праці такі вчені, як: Л. Матросова, А. Баронін, Я. Белінська, О. Береславська, С. Кулицький, Е. Найман, А. Сомик та ін.

Валютні ринки більшості провідних країн світу відображають стан економіки країни. Український валютний ринок не є виключенням. Формування національного валютного ринку пов’язано з процесами розбудови нашої держави та реформуванням її економіки.

Характерним для сучасного валютного ринку є наявність широкого кола регулюючих інституцій, до яких належать: відповідні державні органи; система міжнародних фінансових організацій, угруповань і угод, діючих на міждержавній основі, а також система страхування від валютного ризику. Хоча в сучасних умовах роль держави у валютному регулюванні зростає, державне регулювання не повинно замінювати ринкові регулятори, а має лише доповнювати та коригувати відповідним чином їх дію. Тому валютний ринок України відрізняється високим рівнем урегульованості всіх найважливіших сегментів[1].

Також варто зазначити, що нині існують досить вагомі протиріччя у валютній сфері: НБУ офіційно задекларовано режим гнучкого валютного курсу, тобто ринкове курсоутворення; в цей час відсутній повноцінно розвинений міжбанківський валютний ринок та ринкове курсоутворення внаслідок жорстких валютних обмежень, зокрема, на купівлю іноземної валюти на офіційному валютному ринку[2]. Таким чином, валютні обмеження порівняно з фіксованим валютним курсом видаються навіть більш жорсткими, ніж раніше.

Незважаючи на високий рівень відкритості економіки, Україна має недостатньо розвинену інфраструктуру валютного ринку. Це зумовлено застосуванням переважно адміністративних заходів впливу на валютний ринок, що притаманні командно-адміністративній економіці, а також використанням механізму валютних обмежень на міжнародний рух капіталу, недостатнім розвитком інших сегментів фінансового та валютного ринків України, наприклад, ринку валютних деривативів.

На думку Матросової Л.М., з метою покращення ситуації у валютній сфері та досягнення позитивного сальдо платіжного балансу країни, необхідно забезпечити стимулювання розвитку експорту, вжити заходів щодо державної підтримки експортоорієнтованих підприємств та протекціоністської політики загалом, що сприятиме зростанню валютної виручки, стабілізації курсу національної валюти, підвищенню платоспроможного попиту виробників та населення.[3]

Ми погоджуємось з даним твердженням, та вважаємо, що задля покращення монетарної політики країни необхідне вдосконалення чинного законодавства у валютній сфері з метою забезпечення більш гнучкого та сучасного режиму валютного регулювання та валютної політики держави загалом, а також необхідно ввести лібералізацію валютного ринку як інструмента автоматичного регулювання інфляційних процесів в країні. Також важливим кроком для покращення валютної ситуації в країні є зниження режиму обмежень на міжнародний рух капіталу та валютні операції, зокрема, до рівня країн ЄС, що мають найбільш розвинену валютну сферу.

Українське законодавство вже розпочало свій шлях удосконалення у сфері регулювання валютної політики. 21 червня 2018 року було прийнято Закон України «Про валюту та валютні операції», який буде введений в дію 7 лютого 2019 року. Даний закон був прийнятий для досягнення стабільності валюти України  та слугуватиме систематизацією валютного законодавства України. 

Закон визначає правові засади здійснення валютних операцій, валютного регулювання та валютного нагляду, права та обов’язки суб’єктів валютних операцій і уповноважених установ та встановлює відповідальність за порушення ними валютного законодавства. Закон визначає правові засади здійснення валютних операцій, валютного регулювання та валютного нагляду, права та обов’язки суб’єктів валютних операцій і уповноважених установ та встановлює відповідальність за порушення ними валютного законодавства[4].

Отже, законодавство України у сфері валютної політики вже зробило перші кроки до стабілізації та врегулювання ситуації, що виникла в 2014 році. Та все таки, ще існує низка проблем, які потребують негайного вирішення. Необхідно розробляти та вводити в дію нові стратегії, які допоможуть вдосконалювати нові механізми регулювання валютної політики та стабілізують монетарну політику України.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Валютний ризик. Поняття валютного ризику та його види [Електронний ресурс]//Навчальні матеріали онлайн. – Режим доступу: http://pidruchniki.com/1754090659748/finansi/valyutniy_rizik. – Назва з екрану.

2. Береславська О. Валютна політика України: теорія та практика: [монографія]/О. Береславська. – Ірпінь: Національний університет ДПС України, 2010. – 330с.

3. Матросова Л. М. Проблеми регулювання валютної сфери України та можливі шляхи їх вирішення/Л. М. Матросова//Глобальні та національні проблеми економіки. – 2017. – № 18. – С. 468-473.

4. Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.18 [Електронний ресурс] Офіційний портал Верховної Ради України. - Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2473-viii.

___________________________

Науковий керівник: Лазарєва Наталя Михайлівна, викладач, Чорноморський національний факультет імені Петра Могили

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота