МИТНИЙ КОНТРОЛЬ ЯК ЗАСІБ ВИЯВЛЕННЯ КОНТРАБАНДИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МИТНИЙ КОНТРОЛЬ ЯК ЗАСІБ ВИЯВЛЕННЯ КОНТРАБАНДИ

28.11.2018 18:07

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Захарченко Олена Анатоліївна, студентка, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана


Становлення ринкової системи на сучасному етапі економічного розвитку характеризується наявністю суперечностей накопичення первісного капіталу. Найчастіше порушення відбуваються у сфері митно-тарифних відносин [1]. Тому митному контролю підлягають усі товари, що переміщуються через митний кордон. У пунктах пропуску через державний кордон створюються зони митного контролю з метою виявлення правопорушень, за які суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності несуть відповідальність. Такі дії можуть класифікуватись митними органами у двох напрямах: як контрабанда та як порушення митних правил.  Контрабанда (від фр. «contrebande», iтал. «contrabbando»; «contro» – проти + «bando» – указ, постанова). Іншими словами – «таємне безмитне перевезення чого-небудь через кордон» [2]. За оцінками експертів, орієнтовні обсяги міжнародного товарообігу, пов'язаного з контрабандою, перевищують 20% легального світового товарообігу [3]. Одним із основних видів виявлення контрабанди є митний контроль. У ході митного контролю посадові особи митного органу вивчають наявні документи на вантаж. Виходячи з даних, отриманих у ході документального контролю, вони можуть прийняти рішення й про проведення фізичного контролю, тобто митного огляду переміщуваних товарів. Важливу роль при проведенні документального контролю відіграє вивчення відомостей про переміщувані товари до того, як з’явиться можливість їх фізичного контролю. З цією метою використовується такий документ контролю доставки вантажів, як попередня декларація. Цей документ надає можливість митним органам визначити доцільність застосування митного огляду товарів ще до того, як вони перетнуть кордон. Після надходження товарів для контролю митні органи мають можливість порівняти дані, наведені у цій декларації, з даними фактично наданих документів на вантаж. Наявність розбіжностей у даних є індикатором можливого правопорушення. Тут постає питання системи декларування відповідних документів та контроль за цією системою. За допомогою фізичного контролю можна перевірити характеристику товарів, що переміщуються через митний кордон, їх якість, кількість, а також встановити чи відповідають вони фактично тим, що вказані у документах, поданих для митного оформлення. При прийнятті рішення про випадковий чи вибірковий огляд митник може керуватися своїм власним досвідом чи інтуїцією.

Тому важливим пунктом у вдосконаленні митного контролю є впровадження інформаційних технологій, як одного зі способів уникнення «людського фактору». Система електронного декларування, як будь-яка нова технологія потребує вдосконалення. Розробка та впровадження нових програмних продуктів та їх уніфікація дозволять удосконалити систему електронного декларування, максимально використовувати її можливості. Боротьба з митними правопорушеннями економічного характеру, таких як контрабанда, основною метою яких є ввезення в країну товарів з ухиленням від сплати митних платежів, може бути ефективною та результативною тільки у разі, якщо вона ведеться найбільш інноваційними заходами .

Література:

1. Дьяченко О.В. Митно-тарифне регулювання в системі детермінант зовнішньоторговельного сектора України / О. В. Дьяченко, С. М. Литвин // Економічний простір. − 2014. − № 83. − С. 5–15.

2. Кримінальна відповідальність за контрабанду: національний та міжнародний досвід : [монографія] / А.А. Музика, А.В. Савченко, О.В. Процюк [та ін.]. – К. : ПАЛИВОДА А.В., 2011. – 276 с.

3. Мельник Т.М. Протидія тінізації у зовнішньоекономічному секторі України / Т. М. Мельник, Т. Л. Вишинська // Актуальні проблеми економіки. – 2013. – № 5. – С. 95–107.

____________________

Науковий керівник: Шереметьєва Ольга Юріївна, кандидат юридичних наук, доцент, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота