ОСНОВНІ ЕТАПИ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНОГО МИТНОГО ПРАВА ЯК ОСНОВНОГО РЕГУЛЯТОРА МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСНОВНІ ЕТАПИ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНОГО МИТНОГО ПРАВА ЯК ОСНОВНОГО РЕГУЛЯТОРА МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН

28.11.2018 18:36

[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Автор: Спінко Марія Олексадрівна, студентка, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана


Сьогодні важко уявити міжнародне торговельне співробітництво без участі міжнародного митного співробітництва. Така закономірність розвивалася ще з давніх-давен. Саме з розвитком міжнародно-правового регулювання міжнародних торговельних відносин пов'язана і поява перших міжнародних договорів з митних питань як джерел міжнародного митного права, тому що в міжнародних торгових договорах дуже часто регламентувалися та врегульовувалися і митні питання, що стосувалися митних тарифів, мит, регулювання ввезення чи вивезення товарів. Багато вчених пов’язують появу міжнародного митного співробітництва з російсько-візантійським договором 907 року, за якого обидві сторони гарантували одна одній певні торгівельні привілеї, а також вирішили суперечки у своїх відносинах. 

Становлення та розвиток міжнародного митного права можна поділити на 4 основні етапи. 

Перший етап охоплює період з давніх часів (X ст) до кінця XIX ст і характеризується двосторонніми угодами та першими ознаками міжнародного митного права у міжнародних торгових договорах. 

Другий етап розвитку почався 1891 р з утворенням першої міжнародної організація з митних питань - Міжнародний союз для публікації митних тарифів. Розпочалася співпраця на постійній колективній організаційній основі з інформаційним характером. Головною відмінністю став перехід від односторонніх угод до колективних. 

У 1940-х рр лише інформаційного характеру міжнародного митного співробітництва стало недостатньо. Із загостренням суперечок у світовому господарстві, зі змінами у товарній структурі світового ринку та у зовнішньоекономічних зв’язків, зросла потреба в комплексному вдосконаленні механізму регулювання міжнародних економічних зв’язків. Так почався третій етап розвитку міжнародного митного права. З’явилася потреба розробки єдиних міжнародних митних правил (стандартних правил), уніфікованих митних процедур, єдиної класифікації, кодування товарів, а також створення спеціальної міжнародної митної організації, яка б всім цим займалася. 5 грудня 1950 р в Брюсселі була підписана Конвенція про створення Ради митного співробітництва, із метою забезпечення узгодженості та однаковості митних систем держав-членів в інтересах міжнародної торгівлі. Важливою також була Генеральна Угода з тарифів і торгівлі  досягнута 30 жовтня 1947 між 23 державами у Женеві (Швейцарія), які погодилися забезпечити іншим рівний режим торгівлі, скорочувати ставки мита на основі багатосторонніх домовленостей, і з часом усунути імпортні квоти. 

Четвертий період розвитку почався 1994 р і триває досі.1995 р утворилася СОТ. Відбувається остаточне затвердження уніфікації та гармонізації права в галузі митної справи. Зростає потреба у правовому регулюванні відносин, що виникають у процесі міжнародного митного співробітництва, що призвело до формування в нової галузі міжнародного права - міжнародного митного права. 

Література:

1. Левін Д. Б. Історія міжнародного права. М., 1962.

2. Рада митного співробітництва // Митна енциклопедія : у 2 т. / І. Г. Бережнюк

3. Генеральна угода з тарифів і торгівлі // Митна енциклопедія : у 2 т. / І. Г. Бережнюк

_________________________

Науковий керівник: Шереметьєва Ольга Юріївна, доцент кафедри міжнародного та європейського права, кандидат юридичних наук, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота