ПРОБЛЕМИ ВИКОРИСТАННЯ КРИПТОВАЛЮТИ В ГОСПОДАРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ВИКОРИСТАННЯ КРИПТОВАЛЮТИ В ГОСПОДАРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

29.11.2018 16:23

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Голосніченко Дмитро Іванович, доктор юридичних наук, доцент, професор кафедри господарського і адміністративного права, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»; Гайдай-Горбач Марина Сергіївна, студентка, факультету соціології і права, кафедри господарського і адміністративного права, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»


Розвиток ринкових відносин в Україні під дією глобальних інформаційних процесів створює потребу в  зміцнені грошової системи. 

Важливим інструментом в економічному процесі є гроші. Разом зі зміною форм грошей змінюються і розвиток форм здійснюваних з ними операцій. Одними з основних форм грошей на сьогоднішній день є монети, паперові кошти, депозитні, кредитні й електронні гроші.

Під «електронними грошима» розуміють одиниці вартості, що зберігаються на електронних пристроях та приймаються як засіб платежу і є грошовим зобов’язанням, що виконується в готівковій або безготівковій формі [3].

В Україні тривалий час під час здійснення господарської діяльності використовують системи розрахунку електронними грошима на підставі карток та в програмному забезпеченні.

Але розвиваючись комп’ютерні технології сприяють появі нової форми електронних коштів, от наприклад віртуальної валюти. Останній часом активно розвивається процес використання інноваційного платіжного засобу, такого як віртуальні кошти, або, як ще їх називають, криптовалюти чи цифрові кошти. І тому розвиток та застосування цих цифрових коштів в Україні мають потребу в значних дослідженнях.

Світова правова практика щодо використання криптовалюти показує що держави по різному ставляться до впровадження віртуальних коштів в обіг. В зв’язку з чим і є новизна даного нормативно-правового визначення категорії «криптовалюта».

Цифрові кошти як засіб здійснення розрахунків, значними темпами вливаються в життя громадян. Тому для України розвиток, використання та обіг цих платіжних засобів набувають важливого значення. Однак, крім переваг, криптовалюта має ряд недоліків, що стримують її нормативно-правовий розвиток та встановлення в Україні. 

Але вивчення розвитку, використання та обігу віртуальних коштів в Україні залишається недостатньо дослідженим, тому існує актуальність даної теми для наукового вивчення процесу розвитку та правового провадження криптовалюти в нашій державі.

Наукова новизна полягає в розробці пропозицій щодо ведення правового регулювання використання криптовалюти в господарській діяльності, зокрема:

- визначення криптовалюту як один з різновидів валюти без емітенту, з відповідним розширенням класифікації валют світу; 

- встановлення головним регулятором відносин, які виникають в процесі обігу, розрахунків та використання віртуальної валюти, Національний банку України;

- встановлення ліцензування господарської діяльності, яка безпосередньо пов’язана із використанням та обігом криптовалюти;

- запровадження системи оподаткування видобутку майнерів на пільгових умовах.

Список літератури

1. Конституція України від 28.06.1996 № 254к/96-ВР // Відомості Верховної Ради України (ВВР). – 1996. – № 30. – С. 141. 2.

2. Господарський кодекс України // Відомості Верховної Ради України (ВВР). – 2003. – № 18, № 19-20, № 21-22. – Ст. 144.

3. Про платіжні системи та переказ коштів в Україні : Закон України від 5 квітня 2001 року із змінами та доповненнями [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon.rada. gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2346-14.

4. Про валюту та валютні операції : Закон України від 21 червня 2018 року № 2473-VIII [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2473-19



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота