"М'ЯКЕ ПРАВО" ЯК РЕГУЛЯТОР МІЖНАРОДНИХ МИТНИХ ВІДНОСИН - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

"М'ЯКЕ ПРАВО" ЯК РЕГУЛЯТОР МІЖНАРОДНИХ МИТНИХ ВІДНОСИН

29.11.2018 18:02

[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Автор: Банах Даніела Вікторівна, студент факультету міжнародної економіки і менеджменту, Київський національний університет ім. В. Гетьмана


Митне право є однією із галузей міжнародного права як такого. Воно регулює відносини, які несуть в собі зовнішньоторговельні зв'язки держав, а також приносить певні стандарти для врегулювання цих зв'язків.

Для проходження митних процедур характерна певна одноманітність. Це пояснюється постійним впливом законодавств взаємодіючих сторін, яким необхідна максимальна спрощеність діяльності.

Час не стоїть на місці, отож із ним змінюються як предмети торгівлі, так і методи їх регулювання. Колосальну роль у регулюванні митних відносин грає саме те право, яке згруповує правові норми різних держав, виокремлює пріоритети в розвитку та встановлює механізми рекомендацій.

Міжнародне право характеризується рядом ознак, які відрізняють його від національного права, серед яких і особливості джерел міжнародного права. Відповідно до пункту 1 ст.38 Статуту Міжнародного Суду ООН до джерел міжнародного права належать:

1. Міжнародні конвенції;

2. Міжнародний звичай, визнаний як правова норма;

3. Загальнолюдські принципи права;

4. Норми "м'якого" права.

Варто зазначити, що норми "м'якого права" є передумовою виникнення міжнародних договорів, або ж згодом вони стають міжнародним звичаєм. Міжнародному регулюванню повинні піддаватися лише ті міжнародні відносини, які мають в цьому потребу. Тут є певна закономірність: найдинамічніші, нестабільні та мінливі відносини вимагають відповідного гнучкого підходу – це і є сферою застосування "м'якого права". 

"М'яке право" містить стандарти поведінки держав, які узгоджуються між цими ж державами, а наявність загальновизнаної практики є однією з важливих передумов виникнення міжнародної звичайної норми. До того ж, багато норм "м'якого права" реалізуються лише за умови їх імплементації у внутрішнє законодавство країн. Тому, не дивлячись на рекомендаційний характер таких актів, держави використовують їх на внутрішньому рівні.

Суттєвою перевагою "м'якого права" є ведення перемовин без зобов'язань підписання яких-небудь актів. Це означає, що таке право створює сприятливіші умови для прийняття митних угод. "М'яке право" значною мірою зменшує час на підготовку необхідних документів і відразу ж має відображення на практиці, так як для підписання мирних угод має місце оперативність.

Непрямий ефект міжнародних правил "м'якого права" не можна недооцінювати: їх вплив на національні законодавчі органи і національне законодавство має вираження у створенні еталонних моделей. 

Перевагами використання "м'якого права" є:

1. Можливість йти на компроміс по-різному: "м'яке право" може адаптуватися до ситуації в даний момент часу, що дозволяє державі прийняти зобов'язання, що підходять до даної ситуації;

2. Легкість зміни основних положень та уникнення тривалих парламентських процедур;

3. Враховуючи тенденції сучасної міжнародної співпраці та процесів глобалізації, використання м'якого права вважається найбільш вдалим для введення однакових стандартів здійснення митної справи в різних державах.

Як висновок можна сказати, що "м'яке право" в системі джерел митного права з'явилося відносно недавно. Під нормами "м'якого права" в джерелах митного права розуміють юридично необов'язкові міжнародні норми, що створюються державами, міжнародними організаціями та не суперечать основним принципам та нормам міжнародного права. Воно набуває колосального поширення в силу своєї невибагливості та простоти.

Список використаної літератури:

1. http://yur-gazeta.com/publications/practice/mitne-pravo/

2. Владимиров К.Н., Бардачова В.Ю. Митне регулювання: Навчальний посібник.- 2-ге вид. - Херсон: Олді-пшос, 2002.- 336 

3. Чуприна О. В. До питання нормативно-правового регулювання митних режимів переробки/ О.В. Чуприна// Митна справа.- 2015.- №2.- с.54-60



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота