ОБЛІКОВА ПОЛІТИКА ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ІНСТУМЕНТ ОРГАНІЗАЦІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ДОХОДІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОБЛІКОВА ПОЛІТИКА ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ІНСТУМЕНТ ОРГАНІЗАЦІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ДОХОДІВ

30.11.2018 13:29

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Боднар Орися Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент доцент кафедри обліку і аудиту, Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Бережанський агротехнічний інститут»; Сидорович Н., слухач магістратури, Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Бережанський агротехнічний інститут»


Реформуванням системи бухгалтерського обліку відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності дає суб'єктам господарювання більше самостійності в організації бухгалтерського обліку та виборі способів і методів ведення бухгалтерського обліку. Така самостійність проявляється у формуванні облікової політики підприємства, що виконується на підставі положень чинного законодавства. 

Зазначимо, що документальне оформлення облікової політики підприємств реалізується у форматі Наказу про облікову політику, який є суто внутрішнім регламентом, що регулює організацію облікового процесу підприємства. 

Методичними рекомендаціями щодо облікової політики підприємства передбачено наступні елементи облікової політики підприємства:

— стосовно доходів: порядок оцінки ступеня завершеності операцій з надання послуг; порядок визначення ступеня завершеності робіт за будівельним контрактом [1].

З метою надання повної, достовірної та своєчасної інформації для потреб управління й оптимізації процесу підготовки документу про облікову політику пропонуємо його формування здійснювати за організаційно-технічним, методичним і заключним етапами. У розрізі кожного з етапів визначати елементи облікової політики з урахуванням специфіки діяльності підприємства. Таке формування аспектів облікової політики забезпечить: єдиний підхід до організації та методики ведення бухгалтерського обліку доходів; надання своєчасної, достовірної та повної інформації про них пер¬соналу усіх рівнів для прийняття ефективних управлінських рішень[2].

Облік доходів має свої особливості та певні відмінності у різних галузях підприємницької діяльності, незважаючи на те що базується на одних і тих самих стандартах [3, с. 295]. Саме тому вибір елементів облікової політики у контексті запропонованих етапів її формування — прерогатива підприємства залежно від його величини та специфіки діяльності.

При формуванні елементів облікової політики методичного етапу доречно вказати:

— методи оцінки доходів;

— умови визнання доходів;

— основні принципи формування робочого плану рахунків у частині доходів та фінансових результатів підприємства.

Заключний етап передбачає підготовку, розгляд та підписання документу про облікову політику підприємства.

Запропоновані рекомендації щодо формування складових облікової політики в розрізі наведених елементів сприяютимуть створенню належного механізму управління процесами обліку доходів господарюючої одиниці.

Література:

1. Житний П.Є. Організаційно-методологічні засади формування облікової політики підприємства . Бухгалтерський облік і аудит. 2006. № 3. С. 3-10.

2. Коришко Н. Є. Облік формування доходів операційної діяльності підприємствав умовах глобалізації економіки України. Вісник ЖДТУ. Серія: Економічні науки. 2010. № 3(53). С. 119-121.

3. Сторожук Т.М. Теоретико-методологічні аспекти формування облікової політики підприємств: [монографія] . Ірпінь: НУ ДПС України, 2011. - 460 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота