ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО БІЗНЕСУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО БІЗНЕСУ

30.11.2018 19:02

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Волювач Маргарита Вікторівна, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара


Історичний розвиток людства, ріст інтелектуального рівня розширював сфери діяльності людини, продуктивність праці і мав наслідком підвищення рівня життя. Розвиток інтелекту дозволяє засвоювати нові технології і володіти новими науковими досягненнями. Темпи розвитку як суспільства в цілому, так і інтелектуальної його складової є величезними. 21 століття характеризується різноманітними інноваціями, нано-технологіями, високоінтелектуальними галузями знань, і як наслідок – розвитком інтелектуального бізнесу.

Інтелектуальний бізнес є важливим направленням інноваційного розвитку і являє собою управлінський прийом, ціллю якого є розробка і реалізація сучасного інтелектуального, інформаційного продукту (результат розумової праці). До результатів інтелектуальної діяльності можна віднести: витвори мистецтва, літератури та науки; бази даних; авторські композиції; фонограми; винаходи; селекційні досягнення; ноу-хау; інші плоди інтелектуальної праці, результати безпосередньої діяльності мозку, а також його фантазії, натхнення та творчого потенціалу. Інтелектуальний бізнес може бути заснований на наданні послуг розумової, творчої діяльності (власного і найнятого персоналу), на продажу та наданні в користування результатів такої діяльності. Також до інтелектуальної діяльності відносяться будь-які види професійних консультацій: психологічні, юридичні, медичні, економічні, бізнес-тренінги. 

«Економіка знань»  ̶  економічна модель, за якої все підприємництво структуровано на інтелектуальній основі, а бізнес становить базис економіки країни. В основі такої економіки лежать інтелектуальні ресурси, інтелектуальний капітал, наука, процеси трансферу результатів творчої діяльності у виробництво матеріальних та духовних благ. Інтелектуальна продукція створює нові ідеї та потенціал для розвитку,  вирішує проблеми обмеженості невідтворних ресурсів, товарів, послуг, робочих місць, проблему збереження навколишнього середовища та підвищення рівня життя населення. 

Попереду в інтелектуальній діяльності багато непокорених горизонтів, тому, що кожне нове покоління прагне займатись в основній своїй масі тою справою, якою професійно володіє, тому інтелектуальний бізнес має великі перспективи і напрями діяльності. Він все більше витісняє фізичну працю, залишаючи її тільки в якості технічного обслуговування.

Вчені-економісти протягом останніх десятиліть займаються питаннями зміни співвідношення матеріального виробництва на користь інтелектуального. Перетворення інтелектуальної власності в бізнесовий продукт, придатний для функціонування на ринку, є важливим етапом у ланцюгу сучасної інтелектуальної економіки недалекого майбутнього. Як відомо попит породжує пропозицію, а зважаючи на те, що інтелектуальний розвиток українців завжди йде в ногу з часом і світовими тенденціями, для нас «економіка знань» є досить перспективною та доцільною сферою. Одна із найзначніших конкурентних переваг України на шляху до розбудови економіки знань – високий рівень освіченості її громадян. «45% української робочої сили мають вищу освіту, і за цим показником Україна посідає п’яте місце серед 37-ми країн світу» [2]. Завдяки цьому, Україна зможе увійти в світове товариство як країна, що може генерувати нові знання та інновації. Наша держава володіє високорозвиненим науковим та розумовим потенціалом, який спроможний ефективно розв’язувати актуальні проблеми суспільного розвитку та вирішувати сучасні інноваційні завдання. Інтелектуальний потенціал України, незважаючи на всебічні соціально-економічні перетворення, є досить потужним. 

Проте, на жаль, в Україні склалася практика, за якою, отримавши диплом, молодь йде працювати не за спеціальністю та не має змоги застосувати свої знання через: відсутність дієвих стимулів (насамперед низької заробітної плати для молодих, проте перспективних); бюрократичні перепони та політичну нестабільність; недостатнє фінансування та підтримку з боку держави науки, інтелектуальної діяльності та підприємницьких інновацій. А без цього не може існувати сучасний інтелектуальний бізнес. В Україні інтелектуальна власність може стати тією рушійною силою, яка надасть потужний імпульс розвитку країни, гарантуватиме економічну безпеку країни, сприятиме входженню нашої держави у світову спільноту як достойного партнера. Інтелектуальний капітал стоїть на передньому плані, оскільки він є одним із основних факторів, які визначають конкурентоздатність економічних систем у світі сьогодення, а в результаті багатство і економічну силу нації. В умовах глобалізації економіка знань стає найбільш перспективною моделлю соціального та господарського розвитку, що в своїй основі має зростання ролі науки та освіти для суспільного прогресу.

Отже, на нашу думку, перехід до економіки знань вимагає змін у державі. Саме тому, головним стратегічним пріоритетом держави повинен стати розвиток людського капіталу за рахунок здійснення інвестицій в освіту, науку, професійну підготовку, охорону здоров’я, що забезпечить у майбутньому стабільний макроекономічний ефект та здатність швидко реагувати на глобальні виклики.

Література:

1. Воробйова Л. В. Українська школа фізичної економії: Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук. – К.: КНЕУ, 2006;

2. Жадько К.С. Структурна перебудова економіки України як стратегія інноваційного розвитку / К.С. Жадько, Ю.Г. Горащенко // Інвестиції:практика та досвид:наук.журнал. — 2009. — №7. — С. 8-11.;

3. Інноваційний менеджмент: підручник / Т.О.Скрипко. :[Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.pidruchniki.com.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота