ПРОФСПІЛКОВИЙ КОМІТЕТ, ЯК СУБЄКТ ТРУДОВОГО ПРАВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОФСПІЛКОВИЙ КОМІТЕТ, ЯК СУБЄКТ ТРУДОВОГО ПРАВА

30.11.2018 21:02

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Щербатюк Анастасія Вікторівна, економіко-правове відділення, спеціальність «Право», Таращанський державний технічний та економіко-правовий коледж


Важливість теми «Суб’єкти трудового права» полягає у тому, що Конституція України надаючи право громадянам на працю визначає цим і додаткові їх права і обов’язки. Включення громадян у сферу соціальної трудової діяльності, а воно здійснюється шляхом укладення трудового договору за певною спеціальністю, кваліфікацією або посадою з підпорядкуванням правилам внутрішнього трудового розпорядку, надає громадянам нового правового статусу - вони стають працівниками: робітниками чи службовцями.

Об'єктом мого дослідження є безпосередньо всі суб'єкти трудових правовідносин, умови набуття ними правового  статусу, і зокрема правовий статус профспілкових органів. 

Предметом дослідження являються трудові відносини, які виникають між всіма суб’єктами трудового права у ході здійснення їх прав та обов’язків.

Актуальність обраної теми складає комплекс узагальнених структурних елементів діяльності профспілкових органів та їх значення для розвитку трудових відносин.

Ситуацію, яка склалася зараз на ринку праці можна назвати умовно задовільною. Велика кількість трудових супуречок і страйків визначаються економічним фактором зростання інфляційних процесів, порушенням трудового законодавства, масовим звільненням з роботи.

Всі ці фактори не могли не торкнутися профспілкового руху. Перехід до ринкової економіки, різноманіття форм власності, жадають від профспілок пошуку інших форм і методів роботи, переосмислення пріоритетних напрямків діяльності, удосконалення організаційної структури.

В даний час в профспілках йдуть складні процеси пристосування, і якщо на великих підприємствах профспілки мають визначений досвід роботи із захисту прав і інтересів своїх членів, а також володіють для цього засобами, то колективи малих підприємств такими можливостями не володіють. Найчастіше працівники малих підприємств не знають своїх прав, і як наслідок їх права порушують роботодавці. Більш того власники не зацікавлені в створенні профспілкового органу на своїх підприємствах. 

Необхідність прийняття нового Трудового кодексу обумовлена докорінними змінами всієї системи суспільних відносин та соціально-економічних перетворень, і тією чи іншою мірою пов’язані з працею. Виникла величезна низка проблем, що мають вирішуватися засобами трудового права, а старе законодавство про працю не взмозі забезпечити належний рівень врегулювання трудових відносин, що в кінцевому підсумку негативно позначається на рівні гарантій трудових прав працівників.

Отже, історичних змін зазнав комплекс суспільних відносин за участю профспілок. З’явилися нові суб’єкти трудового права в особі організацій роботодавців. У зв’язку з обранням Україною зовнішньополітичного курсу в напрямку європейської інтеграції виникла необхідність послідовно відобразити в національному трудовому законодавстві положення міжнародно-правових документів з праці, що є обов’язковими для України, а також актів Європейського Союзу.

Література:

1. Конституція України

2. КЗпП України, 01.06.1972 р. 

3. П.Д.Пилипенко «Трудове право України» - Ін. – Юре, 2015.

_______________________

Науковий керівник: Бахмат Світлана Вікторівна, викладач-методист вищої категорії, Таращанський державний технічний та економіко-правовий коледж



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота