ОСОБЛИВОСТІ ЗАХИСТУ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ В КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕННЯХ НА СТАДІЇ ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ЗАХИСТУ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ В КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕННЯХ НА СТАДІЇ ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА

30.11.2018 23:20

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Мороз Світлана Сергіївна, кандидат юридичних наук, викладач кафедри господарського та адміністративного права, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені І. Сікорського»


Щодо особливостей захисту платників податків в кримінальних провадженнях, необхідно враховувати наступні особливості досудового розслідування податкових злочинів:

1. Статтею 219 КПК України встановлені граничні процесуальні строки для здійснення досудового розслідування: шість місяців (у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку), дванадцять місяців (у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості), вісімнадцять місяців (у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину).

При побудові стратегії сторони захисту необхідно враховувати не тільки тривалість досудового розслідування, встановлену законом, але й не забувати про той факт, що працівники слідчих та оперативних управлінь територіальних органів ДФС здійснюючи досудове розслідування за ознаками вчинених кримінальних правопорушень (фактових правопорушень) здійснюють всі можливі та всі доступні для них слідчі дії (обшук, арешт активів та товарно-матеріальних цінностей, затримання) протягом перших двох-трьох місяців.

Тому, особливістю захисту платників податків в кримінальних провадженнях є швидкість та реакція на зовнішні дії.

Пам’ятаючи про сталий вираз - «тільки той досягає мети, хто іде», сторона захисту має пам’ятати, що орган досудового розслідування буде «йти», здебільшого, два-три місяці, а тому, мають бути визначені й відповідні тактики захисту.

2. Аналізуючи популярний, серед працівників ДФС, перелік підстав внесення записів до ЄРДР необхідно звернути увагу на правомірності таких підстав.

Наприклад, така підстава як внесення записів до ЄРДР на підставі отриманих письмових пояснень (в результаті проведення опитування) та протоколів допиту (в результаті проведення допиту) оперативними працівниками – викликає значну кількість суперечливих питань. 

Зокрема, правомірність отримання таких пояснень та протоколів допиту, їх належність та допустимість, процедура їх отримання тощо.

Щодо виявлення ознак кримінальних правопорушень в результаті проведених податкових перевірок та внесення відповідних записів до ЄРДР, необхідно звернути увагу на положення пункту 1 частини 1 статті 284 КПК України - встановлена відсутність події кримінального правопорушення. 

Отримання позитивного судового рішення (що набрало законної сили) платником податків щодо визнання протиправним та скасування податкового-повідомлення рішення прийнятого за результатами проведеної податкової перевірки – є підставою для закриття кримінального провадження на підставі п. 1, ч. 1, ст. 284 КПК України.

Хоча, звісно, правомірність внесення записів до ЄРДР на підставі податкового повідомлення – рішення, яке оскаржується в судовому порядку взагалі відсутня, і не дивлячись на такий факт, кримінальні провадження реєструються, а досудове розслідування здійснюється. 

Тому, обираючи тактику захисту, перш за все, необхідно звертати увагу на підстави внесення записів до ЄРДР.

Необхідно не забувати, що найактивніша фаза досудового розслідування податкових злочинів перші два-три місяці. Якщо, в період активної фази сторона захисту буде здійснювати та вчиняти дії для максимальних перепон органу досудового розслідування, то така тактика буде заважати реалізувати органу досудового розслідування заплановані слідчі дії.

Сторона захисту може скористатися правом звернень та скарг до слідчих суддів, вищестоящих органів (Державної фіскальної служби України), контролюючих органів (в тому числі вищестоящих органів прокуратури). Корисними можуть бути депутатські звернення до органу досудового розслідування, звернення до центральних органів виконавчої влади. Гарячі лінії (сервіс «Пульс», «Урядова гаряча лінія» тощо), бізнес-асоціації, омбудсмен, спілки підприємців – також, можуть бути корисними. Стосовно значних для суспільства справ – засоби масової інформації можуть стати в нагоді.

При напрацюванні стратегії захисту в кримінальних провадженнях щодо податкових злочинів, деякі рекомендації з приводу того, що необхідно вчинити в даний період: не допустити паралізацію процесів виробництва, і арешту активів; провести активну роботу з контрагентами – не допустити блокування роботи з клієнтами та зменшення об’єму замовлень; контролювати розвиток подій по всій групі компаній.

Не дивлячись на той факт, що кожне кримінальне провадження має свої особливості, специфіку та умови – загальні тенденції як у стратегіях захисту так і у стратегіях досудового розслідування прослідковуються. Більше того, системний аналіз судової практики дозволяє систематизувати парадигми, за якими здійснюються кримінальні провадження щодо податкових злочинів:

1. Реальний економічний ефект – встановлення ділової мети: господарських правовідношень, бізнес-структур.

2. Номінальні утримувачі – виявлення реального бенефіціарного власника.

3. Робота з добросовісними контрагентами – дотримання принципу належної обачності.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота