ПІДХОДИ ДО ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ВИБОРІ МЕТОДІВ ОЦІНКИ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПІДХОДИ ДО ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ВИБОРІ МЕТОДІВ ОЦІНКИ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ

01.12.2018 09:58

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Дуганець Наталія Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент, Подільський державний аграрно-технічний університет; Стопнюк Юлія Григорівна, cтудентка магістратури, Подільський державний аграрно-технічний університет


Облік виробничих запасів вважається однією з найбільш складних ділянок роботи бухгалтерської служби підприємства, адже потребує формування значного обсягу обліково-аналітичної інформації про зазвичай значний перелік об’єктів. Вибір методу списання виробничих запасів на витрати виробництва чи іншого призначення впливає на розмір прибутку до оподаткування.

У п. 16 ПСБО 8 «Запаси» записано що при відпуску запасів у виробництво, з виробництва, продаж та іншому вибутті оцінка їх здійснюється за одним з таких методів:

- ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;

- середньозваженої собівартості;

- собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО);

- нормативних затрат;

- ціни продажу [1]. 

Також передбачено, що для всіх одиниць бухгалтерського обліку запасів, що мають однакове призначення та однакові умови використання, застосовується тільки один із наведених методів. 

Оцінка за середньозваженою собівартістю проводиться щодо кожної одиниці запасів діленням сумарної вартості залишку таких запасів на початок звітного місяця і вартості одержаних у звітному місяці запасів на сумарну кількість запасів на початок звітного місяця і одержаних у звітному місяці запасів [1].

Оцінка запасів за методом ФІФО базується на припущенні, що запаси використовуються у тій послідовності, у якій вони надходили до підприємства/установи (відображені у бухгалтерському обліку), тобто запаси, які першими відпускаються у виробництво (продаж та інше вибуття), оцінюються за собівартістю перших за часом надходження запасів.

Запаси, які відпускаються, та послуги, що виконуються для спеціальних замовлень і проектів, а також запаси, які не замінюють одне одного, оцінюються за ідентифікованою собівартістю [2].

Зважаючи на процеси інфляції в Україні вартість придбаних запасів із часом збільшується, тому було вилучено з переліку метод ЛІФО. Метод ЛІФО передбачає оцінку запасів які відпускаються у виробництво (продаж та інше вибуття) оцінювати за собівартістю останніх за часом надходження запасів. Зворотній вплив на розмір прибутку до оподаткування матиме оцінка за методом ФІФО. 

Для ідентифікаційного методу необхідно кожну одиницю виробничого запасу списати за собівартістю його придбання і це практично складно без застосування технічних засобів спеціального маркування. Однак, розвиток технологій дозволяє вирішити це питання і на сьогодні пропонується спеціальне обладнання.

Так, ПрАТ "Чернігівський ремонтно-монтажний комбінат" пропонує спеціалізоване обладнання для автоматизації роботи складу і забезпечення точності обліку – терміналів збору даних (далі - ТЗД). ТЗД – це портативні пристрої, забезпечені сканером штрих-коду для зчитування кодів товарів для їх ідентифікації та обліку (див рис. 1). При інтеграції роботи ТЗД і облікової системи 1С можна закрити проблемні ділянки складу [3].

Стандартні операції, які дозволяє виконувати ТЗД:

1. Оприбуткування товару. Коли машина привозить товар безпосередньо на склад, комірник завантажує документ завдання на прийом на ТЗД (при цьому він не йде до комп’ютера, а менеджер може скинути завдання на прийом йому прямо на ТЗД) і зчитує з товару, що надходить штрих коди. При цьому весь товар повинен бути штрих кодований. Якщо у товару, що надходить немає штрих кодів, то можна їх роздрукувати, використовуючи мобільний принтер етикеток, відправивши команду друку безпосередньо з ТЗД. Якщо заявлений товар не відповідає фактичному, то дані про розбіжності комірник побачить відразу ж на ТЗД. Після вивантаження даних в 1С можна відобразити фактичний прихід товару, якщо використовувати ордерну схему.




2. Проведення інвентаризації. Процес проведення інвентаризації може бути виконаний двома різними способами. Перший – комірник зчитує штрих коди і на ТЗД відразу ж відображається фактичний залишок і розбіжність. Таким чином, комірник може почати відразу шукати товар, якого нема, або оцінити причини браку або надлишку ТМЦ. Другий – комірник сам заводить документ на інвентаризацію на ТЗД і зчитує позиції. Після синхронізації даних фактична інформація про кількість може бути завантажена в документ інвентаризації на вибір для порівняння. На підставі отриманої інвентаризаційної відомості вже в 1С менеджер може автоматично сформувати документи Оприбуткування та Списання товарів на підставі розбіжностей.

3. При відвантаженні товару. При підборі товару комірник так само вивантажує на ТЗД «Замовлення на комплектацію товару» і зчитує штрих коди з товару, що підбирається. Якщо товар, штрих код з якого зчитано, не відповідає замовленню або розходиться по кількості, замовлення на ТЗД не може бути проведено, а на ТЗД видає помилку.

4. При переміщенні товарів у рамках одного складу [3].

Вибір методу оцінки має важливе вплив на фінансові результати. Кондрюк Л.В. відзначає: «З ціллю виконання інформаційної функції обліку потрібно задіяти необхідні елементи методу обліку і в рамках відповідності стандартам обліку максимально привнести в його систему операцій по розрахунках за податками та платежами» [4]. 

Таким чином, застосування застосування терміналів збору даних для обліку виробничих запасів покращить облік виробничих запасів та розширить технічні можливості застосування вигідного методу оцінки списання виробничих запасів.

Література:

1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси». URL : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0751-99. (дата звернення 27.10.2018)

2. Дуганець Н.В. Економічний зміст і завдання обліку запасів [Текст] / Н.В. Дуганець, Л.С. Гринькова // «Конкурентоспроможність АПК України в умовах глобалізації національної економіки» : матеріали науково-теоретичної конференції молодих науковців та студентів 5-6 квітня 2012 року, Кам’янець-Подільський, 2012. – С.91–92.

3. Як правильно і ефективно організувати роботу складу? / ПрАТ "Чернігівський ремонтно-монтажний комбінат". URL : http://cnrmk.com.ua/?p=1161

4. Кондрюк Л. В. Реалізація окремих функцій бухгалтерського обліку та їх місце в системі обліку.  Комунальное хозяйство городов. 2009. № 89. С. 326-330.

5. Мельничук О.В., Семенишена Н.В. Відображення податкових різниць у фінансовій звітності сільськогосподарських підприємств. Наукове та професійне забезпечення розвитку обліку та фінансів аграрного сектору економіки в умовах глобалізації : збірник тез ІV Міжнародної науково-практичної конференції (18-19 вересня 2008р., м. Київ) Київ : ЮрАгро-Веста, 2008. С. 274–278.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота