РЕФОРМУВАННЯ ВИБОРЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РЕФОРМУВАННЯ ВИБОРЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА В УКРАЇНІ

01.12.2018 10:29

[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Автор: Бейгер Вероніка Андріївна, студентка, юридичний факультет, Тернопільський національний економічний університет


Ключовими моментами становлення українського суспільства стало проголошення Україною незалежності 24 серпня 1991 року та прийняття Конституції України 28 червня 1996 року. Саме ці події стали поштовхом до реорганізації усіх сфер життєдіяльності — в тому числі і політичної. Із прийняттям Конституції  розпочалося формування та утвердження нового законодавства, в тому числі і виборчого, яке мало на меті забезпечити законність та прозорість функціонування виборчого процесу та здійснення громадянами їх виборчих прав.

За даними Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) в Україні дуже низький рівень довіри громадян до владних структур, - Президентові довіряють 13,7% українців, уряду – 9,5%, Верховній Раді – лише 5,3%  [1].

Основною причиною такого низького рівня довіри громадян до інститутів влади є недосконала виборча система. 

Після подій Революції Гідності почалося стрімке оновлення та реформування найважливіших сфер життєдіяльності суспільства — економічної, соціальної, освітньої, медичної і т.д. Однак, ці реформи не зачепили виборчу систему, яка на даному етапі є однією із визначальних сфер українського суспільства та потребує докорінних змін.

В Україні, система виборчого законодавства поділяється на чотири групи законодавчих актів: перша група — Конституція як Основний Закон держави; другу групу становлять спеціальні закони у сфері виборчого права: Закон України «Про вибори народних депутатів України», Закон України «Про вибори Президента України» та ін.;  до третьої групи належать інші нормативно-правові акти конституційного законодавства, а саме: Закон України «Про громадянство України», Закон України «Про політичні партії в Україні» та ін.

Четверту групу – галузеві законодавчі акти суміжних галузей, якими регулюються певні процедури виборчого процесу (наприклад, норми адміністративного, житлового, кримінального, кримінально-процесуального, фінансового, цивільного, цивільно-процесуального, трудового, пенсійного, господарського, митного, інформаційного, податкового та іншого законодавства) [2, с.86].

Правове регулювання виборів народних депутатів України на законодавчому рівні закріплено у розділі ІІІ «Вибори. Референдум» Конституції України та  Законі України «Про вибори народних депутатів України» [3].

Конституція України як Основний закон держави встановлює правову форму виборів, принципи та періодичність виборів та нормативно правове регулювання здійснення виборчих прав і т.д.

Однак Конституція України не повністю висвітлює питання щодо проведення та організації виборів народних депутатів України. Зокрема, на законодавчому рівні не висвітлено питання умови дійсності та недійсності виборів та правових гарантій забезпечення виборчого права громадян.

Спираючись на досвід провідних країн світу, слід зазначити, що основним недоліком виборчого законодавства в Україні на сьогодні є відсутність єдиного кодифікованого акту у сфері регулювання виборчого процесу — Виборчого кодексу України, створення якого має бути спрямовано на подолання усіх недоліків виборчої системи та в результаті підвищити рівень довіри громадян до владних інститутів.

Перший крок на шляху до реформування виборчого законодавства було зроблено 7 листопада 2017 року, коли Верховною Радою України у першому читанні 226 голосами ухвалено проект Виборчого кодексу №3112-1, внесений Андрієм Парубієм, Олександром Черненком та Леонідом Ємцем [6]. 

Література:

1. Київський міжнародний інститут соціології. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.kiis.com.ua/

2. Ковальчук О. Б. Засади виборчого процесу в Україні: конституційно-правовий аспект / О. Б. Ковальчук // Вісник Національного університету "Львівська політехніка". Юридичні науки. - 2015. - № 825. - С. 85-89. 

3. Конституція України від 28 червня 1996 р. //Відомості Верховної Ради України.-1996.-№30.-ст.141.

4. Про вибори народних депутатів України : Закон України // Відомості Верховної Ради України (ВВР)  від 17.11.2011 № 4061-VI 

5. Теліпко В.Е. Конституційне та конституційно-процесуальне право України: навч. посіб. (для студ. вищ. навч. закл.) / В.Е.Теліпко— К.: Центр учбової літератури, 2009.— 568 с.

6. Україна потребує виборчої реформи. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://vybory.pravda.com.ua/articles/2017/11/30/7149532/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота