МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ВІДХОДІВ РОСЛИННИЦТВА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА АЛЬТЕРНАТИВНОГО ПАЛИВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ВІДХОДІВ РОСЛИННИЦТВА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА АЛЬТЕРНАТИВНОГО ПАЛИВА

01.12.2018 11:11

[Секція 8. Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка]

Автор: Кіт Анна Василівна, студентка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»


Однією з актуальних проблем України є обмежені можливості власного виробництва енергії з традиційних джерел, що обумовлює її енергетичну залежність від країн основних постачальників енергії. Так, на сьогодні обсяг річного споживання бензину в Україні становить 4,5 млн. т. Однак власний видобуток сировини – нафти і газових конденсатів забезпечує лише 20% цієї кількості, решта ж виробляється з імпортної нафти або завозиться із сусідніх країн.

Таким чином зростання сумарного попиту на бензин обумовлює необхідність пошуку альтернативних джерел повноцінного задоволення потреби в даному виді пального.

Світовий досвід щодо пошуку джерел забезпечення споживачів енергоресурсами підтвердив економічну ефективність використання біоетанолу як альтернативного замінника бензину. В даний час біопаливо вважається екологічно відповідальною альтернативою у порівнянні з видобутком нафти та інших видобувних видів палива, оскільки біопаливо має багато переваг з точки зору екологічної стійкості. 

Економічна доцільність використання біоетанолу була закріплена економічними програмами з розвитку біоетанолу в світі, прийнятими в рамках багатьох країн або союзів країн. Так, в рамках Стратегії ЄС «Європа 2020» [1] було встановлено скорочення парникових викидів на 20 %, а досягнення цієї цілі планується завдяки використанню біопалива в транспортному паливі на рівні не менше ніж 10 %.

На сьогодні світовими лідерами у галузі виробництва біоетанолу є США (58 % світового виробництва), Бразилія (26 %) та Європейський Союз (5 %) [2]. 

Україна також має значні перспективи розвитку в даній сфері, пов'язані з можливістю переробки надлишків вирощуваних зернових та технічних культур, а також використанням наявних значних площ незадіяних земель, придатних для вирощування даних культур. За даними Державного агентства енергоефективності, на сьогодні потенціал виробництва біоетанолу в Україні становить 1 млн. тонн [3]. Однак його виробництво у 2017 році становило лише 200 тис. тонн.

Таким чином, зважаючи на перспективність розвитку сировинної бази для отримання біоетанолу, складаються всі передумови щодо розширення цієї сфери в Україні. Вже на сьогодні існує значний нереалізований потенціал в обсязі  800 тис. тонн біопалива. Тобто, агропромислові підприємства мають можливість  не лише диверсифікувати сегмент власної продукції, а й забезпечити енергетичний ринок вітчизняним паливом. 

Список використаних джерел:

1. Communication from the commission: EUROPE 2020 A strategy for smart, sustainable and inclusive growth. Brussels, 3.3.2010; COM(2010) 2020 final. – 2010. – 34 p.

2. F.O. Licht. Cited in Renewable Fuels Association / Ethanol Industry Outlook. – 2018. – P. 13.

3. Офіційний сайт Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://saee.gov.ua



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота