СВІТОВИЙ ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ РОБОТОТЕХНІКИ В ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІЦІЇ ОХОРОНИ (ОХОРОННИХ СТРУКТУР) - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СВІТОВИЙ ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ РОБОТОТЕХНІКИ В ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІЦІЇ ОХОРОНИ (ОХОРОННИХ СТРУКТУР)

07.12.2018 22:05

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Синовіцька Тетяна Василівна, викладач Рівненського вищого професійного училища Департаменту поліції охорони


В умовах формування глобального світового простору, розвитку інформаційно-комп’ютерних технологій в повсякденну поліції охорони (охоронних структур) різних держав світу активно впроваджується робототехніка.

Найчастіше допомога роботів необхідна правоохоронним органам у надзвичайних ситуаціях. Наприклад, для перевірки підозрілих предметів або розмінування. Також роботи можуть покращити орієнтування поліцейських у межах небезпечної зони або допомогти їм транспортувати боєприпаси, спорядження та інші предмети, якщо вони не можуть це зробити самостійно через загрозу життю чи здоров’ю. 

Варто зазначити, що останнім часом робототехніка також активно використовується  для охорони об’єктів і майна юридичних осіб і охорони фізичних осіб. Наприклад, у наш час вже підписані контракти з американською компанією Knightscope, яка почала серійний випуск моделі Knightscope K5. Компанія здає роботів в оренду за 7 доларів на годину. Живим охоронцям доводиться платити від 25 до 35 доларів за аналогічну роботу.

Вищезазначений робот вагою майже 140 кілограмів має інфрачервоний зір, систему розпізнавання осіб і номерних знаків автомобілів. Він повністю автономний, в чому йому допомагають кілька систем орієнтування в просторі включаючи радар і ультразвукові датчики.

У системі правоохоронних органів Китаю діє робот-поліцейський AnBot. В його арсеналі є цілком серйозна зброя – електрошоковий пристрій контактно-дистанційної дії, який може бути використаний тільки оператором в ручному режимі управління. За іншими показниками він є більш дешевим аналогом Knightscope K5.

У Міжнародному університеті штату Флорида розробили робота-поліцейського Telebot. Він управляється оператором дистанційно за допомогою гарнітури віртуальної реальності Oculus Rift і спеціальними маніпуляторами і може виконувати більшість задач звичайного патрульного чи охоронця. Розробники вважають, що даний робот-аватар зможе допомогти повернутися до лав правоохоронних органів багатьом ветеранам з інвалідністю, які не можуть знайти для себе гідної роботи.

Таким чином, проводячи аналіз використовуваної робототехніки, можна прийти до висновку, що зазначена техніка має ряд суттєвих переваг перед аналогічною людською працею в діяльності поліції охорони (охоронних структур), а саме:

1) не потребує виплати заробітної плати, а також унеможливлює будь-які корупційні прояви;

2) забезпечує цілодобове виконання покладених завдань без перерв, зволікань чи порушень діяльності;

3) забезпечує мінімізацію ризиків для життя і здоров’я особового складу, не потребує витрат на заробітну плату.

Варто зазначити, що робототехніка в діяльності поліції охорони (охоронних структур) має і недоліки, зокрема:

1) висока вартість роботів і їх технічного обслуговування;

2) вузький перелік функцій, які можуть виконувати роботи на теперішньому етапі свого розвитку;

3) необхідність залучення людини-оператора для управління роботом у переважній більшості моделей.

Отже, незважаючи на широке впровадження робототехніки у практику правоохоронних органів, її застосування у наш час не може повністю замінити людські кадри у підрозділах поліції охорони (охоронних структурах) у світі.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота