ПРОБЛЕМИ ІНОЗЕМНОГО ІНВЕСТУВАННЯ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ІНОЗЕМНОГО ІНВЕСТУВАННЯ В УКРАЇНІ

07.12.2018 22:21

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Тригуб Світлана Едуардівна, Національний університет державної фіскальної служби України


Залучення інвестицій є одним із найважливіших способів забезпечення економічного зростання країни. Інвестиції мають значний вплив на всі галузі господарської діяльності. Однією із найважливіших передумов розвитку національної економіки України є залучення інвестицій іноземних держав. Сьогодні Україна стоїть на шляху всебічних і всепоглинаючих перетворень. За таких умов проблема налагодження стабільного інвестиційного процесу потребує першочергового вирішення.

Згідно з чинним законодавством, іноземні інвестиції – всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються іноземними суб’єктами господарської діяльності в Україні, в результаті чого утворюється прибуток (дохід) або досягається соціальний ефект. Іноземні інвестори – суб’єкти інших країн, які провадять інвестиційну діяльність на території України [1].

Найважливішим є те, що іноземні інвестиції стимулюють розвиток економіки та сприяють зростанню обсягів торгівлі обох країн, що є учасниками інвестиційної діяльності, відбувається обмін передовими технологіями та новітніми досягненнями, також інвестиції дають можливість впроваджувати світовий досвід менеджменту, що є важливим фактором становлення і розвитку ринкових форм і методів господарювання.

Обсяг залучених в україну іноземних інвестицій після різкого саду у 2014 році почав знову послідовно зростати з року в рік, досягши 2202 млрд. дол. США у 2017 році (табл. 2.3), при цьому темпи щорічного приросту залишилися відносно невисокими, що зумовлено низкою причин: економічною та політичною нестабільністю в країні, прогалинами в інвестиційному законодавстві, високим податковим тиском, бюрократизмом і корупцією в місцевих і центральних органах влади, відсутністю дієвої системи страхування іноземних інвестицій тощо. 




З таблиці бачимо, що піком залучення інвестицій протягом останніх 5 років був 2013 р., причиною чого було проведення футбольної першості у 2012 році. За 2014 р. обсяг прямих іноземних інвестицій зменшився на 4089 млрд. дол. США, що є наслідком загострення соціально-економічної кризи. З 2015 р. знову відбулося зростання ПІІ в Україну, і вже протягом останніх трьох років рівень недходжень інвестиційних потоків є більш-менш стабільним, але все ж більше схильний до зниження обсягів інвестиційних потоків. 

Основними проблемними факторами, що стимулюють негативні тенденції інвестування в Україні є: політична нестабільність (13%), корупція (29%), економічні фактори (28%), уповільнення реформ (24%) та інше (6%) [3]. Зменшення обсягів надходжень прямих іноземних інвестицій також пояснюється тенденцією покидання великими компаніями ринку України. Так, за останні три роки ряд іноземних компаній або згорнули більшу частину свого бізнесу в країні, або ж зовсім покинули Україну. Серед таких компаній варто відзначити голландську компанію "Shell", американську корпорацію Сhevron, американську компанію ExonMobil, російську компанію "Лукойл Україна", угорсько-польську авіакомпанію «With Аіг Україна». 

Все це значно погіршує інвестиційний клімат нашої країни. 58 % представників бізнесу не задоволені поточним інвестиційним кліматом у країні, незважаючи на деякі позитивні зрушення, зокрема – відкриття державних даних, дерегуляцію, розвиток електронних сервісів, у т.ч. системи відшкодування ПДВ та послаблення валютного контролю. Показник індексу уже другий рік поспіль утримується на позначці на позначці 3+, а саме 3,03 у 2017 році. Результати індексу свідчать, що негативні настрої бізнесменів нікуди не поділися. Поразки у боротьбі з корупцією та її високий рівень, відсутність прогресу у створенні антикорупційного суду, уповільнений темп реалізації судової та земельної реформ, відсутність приватизації, конфлікт на Сході – ці та інші чинники, на жаль, не додають інвесторам оптимізму [4].

Підсумовуючи вищезазначене, можна зробити висновок, що іноземні інвестиції є важливою частиною розвитку економіки України. Іноземні інвестиції сприяють входженню країни у глобальне бізнес-середовище. Хоча Україна є досить привабливою для залучення інвестицій, інвестиційний клімат в країні є не зовсім сприятливим. У зв’язку з цим, для того, щоб збільшити кількість іноземних інвесторів, потрібно забезпечити відповідний сприятливий інвестиційний клімат, який повинен бути зрозумілим для іноземного інвестора, окрім того, необхідно організувати різноманітні структури підтримки іноземного інвестування, вдосконалити інвестиційне законодавство для того, щоб забезпечити всі умови щодо захисту прав та свобод інвесторів, а також забезпечення їх гарантій, створити дієвий механізм протидії корупції, вдосконалення митної політики, сприяти розвитку науково-технічної та інноваційної діяльності, забезпечити доступність та вдосконалення системи розкриття інформації про інвестиційний ринок країни.

Лытература:

1. Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.1991 № 959-XII (зі змінами та доповненнями) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/959-12. 

2. Прямі іноземні інвестиції [Електронний ресурс] // Мінфін. – 2018. – Режим доступу до ресурсу: https://index.minfin.com.ua/ua/economy/fdi/2018.

3. Інформаційне агентство Уніан. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://economics.unian.ua.

4. В ЄБА підрахували індекс інвестиційної привабливості України [Електронний ресурс] // Agravery. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: http://agravery.com/uk/posts/show/v-eba-pidrahuvali-indeks-investicijnoi-privablivosti-ukraini

_____________________

Науковий керівник: Назаров Микола Ігорович, кандидат економічних наук, доцент, Національний університет державної фіскальної служби України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота