СУЧАСНІ ЗАСОБИ МОТИВАЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУЧАСНІ ЗАСОБИ МОТИВАЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ

13.12.2018 13:31

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Андрусишена Ірина Василівна, студентка Хмельницького Національного Університету


Мотивація співробітників займає одне з центральних місць в управлінні персоналом, оскільки вона виступає безпосередньою причиною їхньої поведінки. Орієнтація працівників на досягнення цілей організації, по суті, є головним завданням керівництва персоналом. При ефективній організаційній структурі, сучасному устаткуванні (оргтехніці, засобах збору й обробки інформації), але без мотивації праці працівників підприємству домогтися бажаних результатів неможливо: члени трудового колективу не будуть справлятися зі своїми службовими обов’язками. Низький рівень мотивації праці не сприяє зацікавленості працівників у досягненні високих кінцевих результатів праці. У сучасних умовах проблемою мотивації є недосконалість мотивації на підприємствах, недостатнє фінансування заходів, спрямованих на вдосконалення мотивації персоналу, а також те, що на підприємствах не приділяють належної уваги мотивації [1, c. 264].

Проблеми мотивації персоналу цікавили вчених протягом усієї історії економічної науки. Питаннями мотивації праці займалися як закордонні, так і вітчизняні автори, зокрема: А. Маслоу, Д. Мак-Грегор, П. Армстронг, А. Кібанов, І. Баткаєва, О. Мітрофанова, М. Ловчева, Ф. Херцберг, Б. Mocнер, Б. Снідерман та інші [3, с. 319].

Завданням даного дослідження є виявлення методів мотивування персоналу в організаціях у сучасних умовах.

Мотивування являє собою процес формування такого психологічного стану людини, який зумовлює її поведінку, здійснює установку до діяльності, спрямовує і активізує її. Мотивація праці являє собою прагнення працівника задовольнити свої потреби; в загальному розумінні - це сукупність внутрішніх і зовнішніх рушійних сил, які зумовлюють людину до трудової діяльності і надають їй цілеспрямованість, орієнтовану на досягнення певних цілей [2, c. 215].

Основними методами мотивування персоналу в сучасних умовах є:

- грошові виплати за виконання поставлених цілей.

- покарання - це недопущення дій з боку працівника, які можуть принести шкоду фірмі.

- соціальна політика пов’язана з наданням працівникам додаткових пільг, послуг і виплат соціального характеру.

- нематеріальні стимули (винагороди-вдячності, письмова подяка керівництва та навіть компліменти).

- «побудова» (підсвідомий вплив на людину) - дає можливість пробуджувати у співрозмовника поважне ставлення і прагнення брати приклад з мовця.

- професійне навчання - можливість розвитку особистісних якостей і отримання спеціальних знань, які відкривають широкі перспективи.

- кар’єрне зростання - стимул працювати старанно, виконувати свої обов’язки якісно та оперативно.

сайту компанії, організувавши для цього спеціальну рубрику [4, с. 268].

Отже, які б прекрасні не були ідеї, інноваційні технології, найсприятливіші зовнішні умови, без добре підготовленого та мотивованого персоналу високої ефективності роботи досягнути неможливо. Вкладення в людські ресурси стають довгостроковим чинником конкурентоспроможності та стійкого функціонування підприємства. 

Література

1. Виноградова М. О. Аудит : навчальний поcібник / М. О. Виноградова. – К. : ЦУЛ, 2014. – 500 с.

2. Даценко Г.В., Левченко І.А. «Аудит та інспектування грошових коштів і касових операцій: суть, проблемні аспекти та шляхи їх подолання»/Даценко Г.В., Левченко І.А.// Вісник Дніпропетровського університету. Серія «Економіка». - Вип. 7(4),2013 р. 

3. Закон України «Про аудиторську діяльність» № 3125-XIIвід 22.04. 1993р(зі змінами та доповненнями) [Електронний ресурс] / Верховна Рада України . – Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/3125-12.

_______________________

Науковий керівник: Літинська Валентина Анатоліївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри Управління персоналом і економіка праці, Хмельницький Національний Університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота