ХТО МАЄ ПРАВО ВИЗНАЧИТИ СПРАВЕДЛИВУ ВАРТІСТЬ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ЇХ ПЕРЕОЦІНКИ? - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ХТО МАЄ ПРАВО ВИЗНАЧИТИ СПРАВЕДЛИВУ ВАРТІСТЬ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ЇХ ПЕРЕОЦІНКИ?

13.12.2018 13:45

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Соболева Ірина Валеріївна, викладач, Миколаївський національний університет ім. В. О. Сухомлинського; Тимошенко Олена Сергіївна, студентка, Миколаївський національний університет ім. В. О. Сухомлинського


В сучасних умовах ринкової економіки рентабельність підприємства залежить від якісного оснащення їх основними засобами. Адже, саме основні засоби є тим інструментом підприємства, за допомогою яких воно може впевнено розвивати свою господарську діяльність.

Згідно з П(С)БО 7 основні засоби – матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік) [2]. 

Тому тема переоцінки основних засобів на підприємстві є дуже важливою, оскільки переоцінка вирівнює вартості основних засобів, що склались на підприємстві на даний момент з тими реальними показниками що є на діючому ринку. 

Проблемам переоцінки основних засобів присвячували свої роботи багато відомих вчених, таких як, наприклад, С.Ф. Голов, О.М. Петрук, К.І. Безверхий, І.В. Чалий. Проте й надалі поняття переоцінки та наслідків, які виникають в результаті її проведення, залишаються незрозумілими і малодослідженими.

Переоцінка основних засобів (далі - ОЗ)  на підприємстві проводиться з метою зіставлення фактично наявних вартостей ОЗ з реально існуючими на торговому ринку. На сьогоднішній день операції з переоцінки ОЗ є все більш поширеними. Більше всього це набуло такого широкого застосування з метою отримати відповідність, достовірність та правильність фінансових результатів. 

Предметом переоцінки основних засобів на підприємстві є:

– об’єкти нерухомості;

– робочі силові машини та обладнання;

– вимірювальні і регулюючі прилади та пристрої;

– обчислювальна техніка, інша оргтехніка;

– транспортні засоби;

– інструмент;

– виробничий і господарський інвентар;

– інші види основних засобів, які діють, знаходяться на консервації або в резерві, підготовлені до списання, але не оформлені у встановленому порядку відповідними актами [3].

Можна зазначити, що процес переоцінки має дві процедури: дооцінка та уцінка. Тобто, уцінка – це зменшення вартості активів, а дооцінка – їх збільшення. Принцип проведення уцінки та дооцінки майже нічим не відрізняється, але результати їх здійснення по-різному відображають в бухгалтерському обліку. 

Як підтверджує п. 16 П(С)БО 7 переоцінка є добровільним процесом. Тому, підприємство за власним бажанням може переоцінити об’єкт ОЗ, якщо існує значна відмінність між його залишковою вартістю та справедливою.

Справедлива вартість — це сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов’язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 П(С)БО 7) [2]. Визначити її можна шляхом проведення оцінки майна.

Здійснення оцінки майна підприємства є головною вимогою для проведення переоцінки.  Згідно ст. 7 Закону № 2658 для проведення оцінки ОЗ доведеться скористатися послугами професійного оцінювача. Адже, якщо підприємство проведе переоцінку ОЗ самостійно, то її буде визнано недійсною (ст. 8 Закону № 2658), та в деяких випадках, наприклад, заниження об'єкта оподаткування, може нараховуватись штраф та пеня (ст. 123, 129 ПКУ) [1].

Висновком оцінки є складання оцінювачем Звіту про оцінку майна, або Акт оцінки майна (ст. 3 Закону №2658), який матиме дані про всі проведені процеси з оцінки майна. Тому, саме з цього документу можна дізнатись про справедливу вартість об’єкта ОЗ. Звіт про оцінку майна повинен обов’язково мати підтверджуючі підписи оцінювача та керівника суб’єкта оцінюючої діяльності [1].

Як висновок з усього вищесказаного, можна зазначити, що основні засоби – один з найважливіших факторів виробничої діяльності будь-якого підприємства, та процес переоцінки їх відіграє важливу роль для рентабельності господарської діяльності. Оскільки кожен керівник прагне отримати максимум вигоди від використання об’єктів ОЗ, то йому необхідно здійснювати такий процес. При цьому потрібно залучити професійного оцінювача, який проведе доскональний аналіз діяльності підприємства та надасть Звіт про оцінку майна керівнику, в якому він зможе наочно побачити всі проаналізовані показники, в тому числі і справедливу вартість.

Список використаних джерел

1. Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 16.01.2016, підстава - 2658-III. [Електронний ресурс]. - http://zakon.rada.gov.ua/rada/show/2658-14

2. П(С)БО 7 «Основні засоби», затверджене Наказом Міністерства фінансів України від 27 квітня 2000 р. № 92 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0288-00

3. Фатенок-Ткачук А.А.,  Губей А.В. «Особливості переоцінки основних засобів та наслідки її проведення: прикладні аспекти» /А.А. Фатенок-Ткачук, А.В. Губей// [Електронний ресурс].- http://economyandsociety.in.ua/journal/10_ukr/137.pdf



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота