СТРУКТУРА ПРОЦЕДУРИ ПРИЙНЯТТЯ ПОПЕРЕДНІХ РІШЕНЬ ПРО КЛАСИФІКАЦІЮ КОМПЛЕКТНИХ ОБ’ЄКТІВ ЗГІДНО З УКТЗЕД - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СТРУКТУРА ПРОЦЕДУРИ ПРИЙНЯТТЯ ПОПЕРЕДНІХ РІШЕНЬ ПРО КЛАСИФІКАЦІЮ КОМПЛЕКТНИХ ОБ’ЄКТІВ ЗГІДНО З УКТЗЕД

22.12.2018 16:03

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Макаренко Анатолій Вікторович, здобувач кафедри адміністративного та митного права Університету митної справи та фінансів


Відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 23 Митного кодексу України (далі – МК України) [1] попередні рішення можуть прийматися з питань класифікації товарів (у тому числі комплектних об’єктів, що постачаються в розібраному стані декількома партіями протягом тривалого періоду) згідно з УКТ ЗЕД.

Комплектні об’єкти є товаром, тобто це будь-які рухомі речі, у тому числі ті, на які законом поширено режим нерухомої речі та характеризуються наступними ознаками: постачаються в розібраному стані, тобто розкладеному на складові частини, деталі, які існують виключно як один об’єкт (товар); постачаються декількома партіями, тобто окремими групами на підставі одного транспортного (перевізного) документу; постачаються протягом тривалого періоду, тобто протягом часу, за який можливе переміщення декілька партій товарів у відповідному напрямку.

Процедура прийняття попередніх рішень з питань класифікації комплектних об’єктів згідно з УКТЗЕД визначається положеннями ст. 23 МК України [1], Порядку роботи відділу митних платежів, підрозділу митного оформлення митного органу та митного поста при вирішенні питань класифікації товарів, що переміщуються через митний кордон України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.05.2012 р. № 650 (далі – Порядок № 650) [2] та Порядку виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення комплектних об’єктів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.05.2012 р. № 630 (далі – Порядок № 630) [3].

Положеннями Порядку № 650 передбачаються певні особливості прийняття попередніх рішень щодо комплектних об’єктів, зокрема допускається прийняття попереднього рішення у разі наявності такого рішення щодо цього ж товару, який не визначався комплектним об’єктом; у разі пред’явлення до митного оформлення комплектного об’єкту наявність попереднього рішення про його класифікацію є обов’язковим; заповнення реєстраційного номера попереднього рішення прийнятого стосовно комплектного об’єкта.

Порядок № 630 встановлює процедуру прийняття рішення про визначення коду товару (комплектного об’єкта) і, зрештою, не згадує попередні рішення. Враховуючи, що рішенням про визначення коду товару є документ за формою, установленою Міністерством фінансів України, для попереднього рішення про класифікацію товарів згідно з УКТЗЕД (п. 1.2 Порядку № 630 [3]), а приймається таке рішення до фактичного переміщення товаром митного кордону, доходимо висновку, що положеннями Порядку № 630 і передбачається процедура прийняття попередніх рішень з питань класифікації комплектних об’єктів згідно з УКТЗЕД, із урахуванням їх специфіки.

Внутрішньо структура процедури складається з стадій, етапів та процедурних дій. При цьому обов’язковими елементами є процедурні дії та стадії, а етапи стадій виокремлюються, як правило, в достатньо складних тривалих процедурах. Аналіз положень Порядку № 630 дозволяє виокремити такі стадії процедури прийняття попередніх рішень з питань класифікації комплектних об’єктів згідно з УКТЗЕД: 1) порушення процедури; 2) прийняття та розгляду заяви та наданих документів; 3) прийняття попереднього рішення. Розглянемо та охарактеризуємо кожну з цих стадій.

Стадія порушення процедури починається із заповнення заяви, в установленому порядку, що і є першою процедурною дією. При цьому форма такої заяви не затверджена. Поряд з цим висловимо припущення щодо можливості використання в якості необхідної заяви, звернення про прийняття попереднього рішення про класифікацію та кодування товару, у тому числі комплектного об’єкту, за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 650 [2], з огляду його поширення й на комплектні об’єкти.

Разом із заявою подаються завірені копії документів, необхідних для прийняття попереднього рішення про класифікації комплектного об’єкту, зокрема: 1) зовнішньоекономічний договір (контракт); 2) технічний опис комплектного об’єкту; 3) складальне креслення комплектного об’єкту із зазначенням у ньому порядкового номера кожної складової комплектного об’єкту; 4) контрольний список (пп. 2.1.1 п. 2.1 Порядку № 630 [3]).

Наведений перелік є вичерпним, при цьому кожний з цих документів є обов’язковим для надання.

Подання заяви та надання документів до відповідного органу доходів і зборів є останньою процедурною дією на цій стадії. Хоча передбачається лише подання до органів доходів і зборів заяви та документів, прийнятним є і надсилання з використанням поштового зв’язку тощо. Електронної форми подання наразі не передбачено чинним законодавством.

Стадія прийняття та розгляду заяви та наданих документів розпочинається з реєстрації заяви та наданих документів. Положення Порядку № 630 не регулюють питання реєстрації, отже слід керуватись загальними вимогами з діловодства в органах доходів і зборів.

Черговою процедурною дією є розгляд наданих документів на предмет достатності для прийняття попереднього рішення. У разі встановлення, що відомості про комплектний об’єкт є недостатніми, вчиняється інша процедурна дія – інформування заявника про необхідність надання додаткової інформації та/або документів, необхідних для прийняття такого рішення. Строк розгляду заяви призупиняється на період отримання документів. Строки надання додаткової інформації та/або документів Порядком № 630 [3] не встановлено, не передбачено і встановлення таких строків органом доходів і зборів, який їх витребує. Це факультативна процедурна дія.

Наступною процедурною дією є підготовка відмови в прийнятті попереднього рішення. Підстави для відмови наведено в п. 2.5 Порядку № 630. У зв’язку з цим це також факультативна процедурна дія.

На стадії прийняття попереднього рішення про класифікацію комплектного об’єкта згідно з УКТЗЕД першою процедурною дією є заповнення рішення. Як встановлено, рішення про класифікацію комплектного об’єкта заповнюється за формою, наведеною в додатку 3 Порядку № 650 [2].

Якщо за поданими документами строк, необхідний для переміщення комплектного об’єкта через митний кордон України, перевищує один рік, то на наступний день після оформлення рішення, його копія та копії наданих документів надсилаються для перевірки в Державну митну службу України (Положення Порядку № 630 не приведені у відповідність з реорганізаційними змінами, які відбулися в Державній митній службі України і наразі, таку перевірку здійснює Державна фіскальна служба України). Це також факультативна процедурна дія. За результатами перевірки надсилається повідомлення про погодження (або непогодження) рішення.

Разом з цим Порядок № 630 не визначає правові підстави непогодження, а також правові наслідки, враховуючи що п. 2.5 не містить такої підстави для відмови, як непогодження попереднього рішення центральним органом.

Наступною процедурною дією є вручення (відправка) прийнятого рішення заявнику. Допускається можливість безпосереднього вручення заявнику або надсилання поштою, з обов’язковим повідомленням про вручення.

Завершальною процедурною дією є внесення попереднього рішення, контрольного списку, митний режим та строк переміщення комплектного об’єкту до ЄАІС (п. 2.4 Порядку № 630).

Таким чином, структура процедури прийняття попередніх рішень про класифікацію комплектних об’єктів згідно з УКТЗЕД можна представити у такому вигляді: 

1. Стадія порушення процедури: 1) заповнення заяви; 2) подання заяви та документів до органу доходів і зборів;

2. Стадія прийняття та розгляду заяви та поданих документів: 1) реєстрація заяви та поданих документів; 2) розгляд наданих документів на предмет достатності для прийняття попереднього рішення; 3) інформування заявника про необхідність надання додаткової інформації та/або документів (є факультативною); 4) підготовка відмови в прийнятті попереднього рішення про класифікацію комплектного об’єкта (є факультативною).

3. Стадія прийняття попереднього рішення про класифікацію комплектного об’єкта згідно з УКТЗЕД: 1) заповнення попереднього рішення; 2) направлення копій рішення та поданих документів на перевірку ДФС (є факультативною); 3) вручення (надсилання) рішення заявнику; 4) внесення попереднього рішення, контрольного списку, митний режим та строк переміщення комплектного об’єкту до ЄАІС.

Література:

1. Митний кодекс України від 13 березня 2012 р. № 4495-VI / Верховна Рада України. Відомості Верховної Ради України. 2012. № 44-45, № 46-47, № 48. Ст. 552.

2. Про затвердження Порядку роботи відділу митних платежів, підрозділу митного оформлення митного органу та митного поста при вирішенні питань класифікації товарів, що переміщуються через митний кордон України: наказ Міністерства фінансів України від 30.05.2012 р. № 650 / Міністерство фінансів України. Офіційний вісник України. 2012. № 64. Ст. 2628.

3. Про затвердження Порядку виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення комплектних об’єктів: наказ Міністерства фінансів України від 30.05.2012 р. № 630 / Міністерство фінансів України. Офіційний вісник України. 2012. № 51. Ст. 2048.

_________________________

Науковий керівник: Приймаченко Дмитро Володимирович, доктор юридичних наук, професор, проректор з наукової роботи Університету митної справи та фінансів 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота